Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Krysset Stillehavet på en flåte

Var kaptein på KonTiki 2-ekspedisjonen


Skrevet av: Henriette Falkum
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 27.01.2016. Sist endret: 27.01.2016 16:33:43


Da Kari S. Dahl (36) for første gang fikk være kaptein, var det på en flåte over Stillehavet.


Fakta

Den første Kon Tiki ekspedisjonen, med Tor Heyerdahl i spissen, dro fra kysten av Peru i 1947 og nådde Polynesia 101 dager senere. Det hele ble satt i gang for at Heyerdahl skulle bevise sin teori om folkevandring fra Sør-Amerika. Flåten var lagd av balsatre, bambusrør og bananblader, og det ble kun brukt tau av hamp for å sette det hele sammen.
De samme materialene brukt i Kon Tiki II ekspedisjonen i 2015.

Kristiansand: ”Magisk” lys på et 4000 meter dypt hav og delfiner hoppende rundt på alle kanter. Minnene er mange etter at Kari Dahl sammen med et mannskap på seks, tok seg over Stillehavet på en flåte. Det tok  43 dager. 

-Jeg trenger slike utfordringer for meg selv for å vise at jeg kan, sier 36-åringen til Kristiansand Avis.
Kon-Tiki 2 -ekspedisjonen ble satt i gang for å bevise at to balsaflåter i ren Tor Heyerdahl stil, kunne seile fra Peru til Rapa Nui, bedre kjent som Påskeøya, og tilbake igjen. Dahl hadde jobben som kaptein den første delen av turen.


- Jeg så den kuleste morilden jeg noen gang har sett. Man kunne se gjennom dekket et blåhvitt lys, og når fiskene streifet forbi, så det ut som nordlys. Det var helt magisk.Leste alt av Thor Heyerdahl

I slutten av oktober i fjor reiste hun fra mann og hund, og satte kursen mot Sør- Amerika. Til daglig jobber hun som overstyrmann i Redningsselskapet og har flere års erfaring med ulike seilaser verden rundt. Men det hun nå skulle begi seg ut på, trengte en litt annen type forberedelse.
-Jeg leste alt jeg kom over av Tor Heyerdahls tekster, studert kart, været og farvannet. I tillegg dro jeg til Molde på såkalt mentormøte med en tidligere balsaflåte-styrmann, forteller Dahl.
Uansett hvor mye hun  og de andre hadde forberedt seg, var det ingenting de kunne gjøre med stormen ”El ninjo Godzilla”. Det ble en ukes forsinkelser før avreise fra Peru, blant annet på grunn av alt det elektriske utstyret som tok lengre tid enn forventet å få på plass, men også for å se an været. Det er nemlig mye man må ha med på en slik tur; sikkerhetsutstyr, forskningssutstyr, satellittutstyr og mat, blant annet.
Lørdag den 7.november ble dagen for avreise. 
-Det første døgnet, da vi ble tauet ut, var litt skummelt. Bølgene var store da vi kom utpå. Det røsket godt i treverket og de fleste på flåten ble sjøsyke, forteller kapteinen.

Miljøvennlig perspektiv

20160127_144311_ett_langt_bilde.jpgUnderveis fikk hun mye tid til å tenke, men lite tid til å kjede seg.
- Jeg følte aldri jeg manglet noe å gjøre. I tillegg til å overholde mine oppgaver som kaptein, fikk jeg lest og skrevet. Alle hadde også sine oppgaver relatert til forskningen, forteller hun.
For å få en ekstra dimensjon på ekspedisjonen, og et miljøvennlig fokus, ble ulike forskere invitert med på flåten. Prøver av overflatevann ble tatt hver dag, i tillegg til registrering av strømninger, temperatur og saltinnhold. Meteorologiske observasjoner ble også gjort. Alle resultatene vil bli presentert i en rapport. Hvor surt havet er og hvor mye havet tar til seg av Co2, er noen av spørsmålene som blir besvart.

Nydelige øyeblikk

36-åringen var godt forberedt, men noen overraskelser ble det likevel.
-Vi mistet flere ting på sjøen enn jeg hadde trodd, blant annet tre do-bøtter, sier Dahl. I tillegg fikk vi overraskende lite fisk og måtte faktisk, i begynnelsen av turen, kjøpe fisk fra en fiskebåt, ler hun.
Mannskapet så mange fantastiske ting. 
-Jeg så den kuleste morilden jeg noen gang har sett. Man kunne se gjennom dekket et blåhvitt lys og når fiskene streifet forbi, så det ut som nordlys. Det var helt magisk.
Møte med delfinene og hvalene var også spesielt. Mange delfiner svømte rundt oss, det var en helt fantastisk opplevelse. Både jeg og flere fra mannskapet fikk tårer i øynene. Jeg har heller aldri sett så mange hvaler sammen, kristiansanderen videre.
De hadde god kontroll underveis, men litt dramatikk var det likevel. 
-Det var spesielt en kveld "helvete" brøt løs. Flere ting skjedde på en gang. En fugl satt en fiskekrok fast i nebbet, mens en vanntønne slet seg løs og forsvant bak mot fuglen. Samtidig knakk guarabordet, som vi brukte til å styre med, av som en fyrstikk. Det var stress, men vi fikk fikset det, skildrer hun.

Til havs var det begrenset med ting de kunne bruke til matlaging og det eneste de hadde av kjøtt var tre spekepølser. Siden de heller ikke fikk mye fisk ble det for det meste vegetarkost. Men de var flinke til å bruke fantasien og de mange nye rettene resulterte i en noe spesiell matblogg, der oppskrifter som "Kokos og karri" og "Karis falaffelpudding” med løk og appelsinsalat.

Rakk frem til jul

Spenningen var en del av eventyret og det var ikke sikkert at de ville treffe den lille øya. Men omtrent en uke før forventet ankomst, var Dahl helt sikker på at de skulle klare det. Den 19.desember kom de endelig frem til Rapa Nui. 
-Det var helt nydelig og fantastisk å nå destinasjonsmålet, det boblet helt vilt av glede, forteller Dahl entusiastisk.
Hun var på vakt sammen med en russisk lege da de først så land. -Jeg så konturene og fant fram en kikkert. Siden resten av mannskapet lå og sov, hvisket jeg til den russiske legen at jeg hadde sett land. Stille gav vi hverandre en klem. Men så tok det faktisk et døgn før vi kom inn til land. Det var litt antiklimaks, forteller Dahl.

Fra Stillehavet til Lopphavet

Nå er Kari Dahl vel hjemme i Norge igjen. Hun rakk å få feiret jul med sine kjære. Men hun er ikke av typen som sitter stille for lenge,og er allerede på oppdrag på Sørøya i Nord- Norge. Før hun dro videre på jobb, fikk hun tid til reflektere over Kon Tiki-ekspedisjonen. 
-Jeg føler jeg har vært del av noe stort, særlig på grunn av forskningen. Det er utrolig kult at vi fikk det til. Det var min første jobb som kaptein og jeg føler nå at jeg kan være kaptein for hva som helst, sier Dahl.


Fakta

Den første Kon Tiki ekspedisjonen, med Tor Heyerdahl i spissen, dro fra kysten av Peru i 1947 og nådde Polynesia 101 dager senere. Det hele ble satt i gang for at Heyerdahl skulle bevise sin teori om folkevandring fra Sør-Amerika. Flåten var lagd av balsatre, bambusrør og bananblader, og det ble kun brukt tau av hamp for å sette det hele sammen.
De samme materialene brukt i Kon Tiki II ekspedisjonen i 2015.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse