Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Lunsj i det grønne


Skrevet av: Lillian Røssaak
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 28.09.2016. Sist endret: 29.09.2016 08:56:08


Øko-uka er i full gang i hele Agder. På Odderøya serveres det økologisk mat fra Syria, tilberedt av tre matglade asylsøkere.


Odderøya: Alt som kan gå og sykle av grønne tanker er ute i frisk-lufta, og viser frem sine beste sider og gode hensikter. Grønt senter og Odderøya Økologiske Pallekarmdyrkarlag serverer syrisk mat i tre dager (onsdag-fredag denne uken). Grønnsakene er sådd på norsk jord, høstet av en god miks nordmenn og flyktninger, og tilberedt av brødrene Omar, Kasim og Muhammed fra Aleppo i Syria.

- Maten er selvsagt økologisk, sier leder av Grønt senter, Arne Otto Iversen.

Kokken fra Aleppo: Kasim Dabaa er kokk, og pløyer kniven gjennom ( selvdyrket) løk slik bare profesjonelle kan. Brødrene finner stor glede i å lage mat til andre og mat til mange. Syrisk mat er sosial slow-food. det tar tid å lage, og måltidet skal også ta tid, sier Kasim Dabaa,

- Det er ingen bordbestilling, bare møt opp, vi har masse mat, og dette er en kjempemulighet for nordmenn til å ble kjent med nye landsmenn. Her får du strålende utsikt over byen og fjorden og god mat i neven, sier Iversen entusiastisk.

- Syrisk mat er sånn passe spicy for den norske gane, ikke sånn indisk på full fyr, men passelig sterkt og veldig godt, sier lederen av Grønt senter og Odderøya økologiske pallekarmdyrkarlag.

De syriske unge mennene er opptatt av hygiene og kvalitet når det kommer til mat.

- Det manglet engangshansker, og det må man ha, sier Kasim Dabaa som er utdannet kokk fra Aleppo.

Brødrene har laget mat ved flere anledninger, etter at de kom i kontakt med lærer Marit Løvstuen på Kongsgård skolesenter. Hun oppfordret dem til å lage mat til nordmenn som en del av integreringen. Brødrene har en stor lidenskap for mat.

- Dette er det vi kan gi dere, en smak av Syria, mens vi venter på å få bli i landet og kunne jobbe. sier Omar.

- Her oppe i grønnsakene snakker vi ikke om krigen, og alt det vonde. Her snakker vi om helt vanlige ting. På kjøkkenet kan vi gjøre det vi liker aller best, sier Kasim.

- Det er en glede for oss å gi mat til mennesker, smiler Mohammad.

Dyrke felleskapet

Arne Otto Iversen ved Grønt Senter forteller om tirsdagstreffene som ble noe mer.

I jorda er det plass til mange:  Arne Otto Iversen og Karin Snekvik ønsker velkommen til både pop-up denne uka, og høstens tirsdags-treff på Grønt senter.  Her kan du spise, stelle planter og få deg nye venner over skravlekålen.

I sommer har ett 30-talls mennesker, både nordmenn og asylsøkere dyrket sin egen mat i transportkasser utenfor kommandantboligen.

- Vi kaller oss Odderøya Økologiske Pallekarmdyrkarlag. Hver tirsdag møtes vi til planteprat og stell av det grønne.

Men sommeren var våt og frodig, så vanninga var fort unnagjort og tiden gikk til mer sosial dyrking av felleskapet. Flyktningen trenger å bruke tiden sin på noe, og de vil gjerne delta i «den norske» hverdagen og få seg et nettverk også blant nordmenn.

- Det begynte med kaffe og is og har etter hvert utviklet seg til kjempefine gourmet-treff med mange gjester. Her serveres sørlandske herligheter som stekt makrell og reker, neste uke flere syriske retter. Dette fortsetter vi med utover høsten, sier Iversen.

- Vi har kunnet snakke mer og mer norsk, vi tenker at maten kan være vår port inn til Norge og nordmenn. Å dele et måltid er noe som skjer i fred, sier Kasim Dabaa.FAKTA:

ØKOUKA er en landsdekkende feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka vil vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag.

ØKOUKA startet i 2011, men Agder ble først med på denne grønne moroa i 2016.
Det arrangeres kurs og seminarer, gårdsmarkeder, smaksopplevelser med mer.

ØKOUKA er et initiativ fra 13 aktører og organisasjoner som arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk, regionalt og nasjonalt, mot bønder, privatforbrukere og storhusholdninger. Målet er å øke kunnskap og oppmerksomhet om sunn, ren og økologisk mat hos forbrukere, kokker og andre i storhusholdning eller dagligvaremarkedet

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse