Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Mammas populære makker


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 01.02.2017. Sist endret: 01.02.2017 13:55:51


Da han var liten ble leksene gjort på scenekanten mens mamma Hilde Hefte hadde kabaretøvelser. Nå er Simen Hefte Endresen produsent på morens plater og med på alle turneer.


SILOKAIA:  - Vi jobber overraskende bra sammen med tanke på at vi er mor og sønn. Det er lett å være ærlige med hverandre fordi vi kjenner hverandre godt, sier Simen Hefte Endresen (36) og ser bort på moren Hilde Hefte (60).

Hun kontrer:
- Ja, av og til tror jeg faktisk du kjenner meg bedre enn jeg gjør selv!

Simen vet for eksempel godt når det er på høy tid å ta en fem minutters pause og en kaffe under innspillinger. Han vet også godt følgene hvis moren ikke får nok kaffe om morgenen.

- Du er den som har mest tålmodighet av oss to. Det er helt klart, fastslår Hilde.

- Nå får du deg selv til å framstå som den kjerringa, svarer sønnen og ler.

ET GODT MUSIKKØRE

Kristiansand Avis møter de to på Kilden hvor han jobber som lydtekniker. Sist uke slapp Hilde Hefte - hele byens jazzdronning - albumet ”Quiet Dreams”, det syvende i rekken. For andre gang var Simen produsent på morens album. Han var også produsent på platen ”Short Stories” som kom ut i 2013. I tillegg er han lydmann på alle konserter.

- Jeg og Simen hadde jobbet sammen før og det falt helt naturlig å spørre ham. Han har et sjeldent godt musikkøre og jeg visste at han ville være ærlig med meg, sier Hilde Hefte.

Hun har jobbet som frilansmusiker hele livet. For Simen har det betydd utallige timer på turné og øvelser helt fra han var liten.

- Du holdt jo på å bli tullete noen ganger! Jeg husker spesielt en gang du satt på scenekanten på Agder Teater og prøvde å gjøre lekser. ”Jeg orker ikke mer mamma. Jeg får ikke til å gjøre lekser her” utbrøt du da.

Dette var ifølge Hilde mens hun holdt på med prøver til kabareten ”20 Brel uten filter” i 1988. Det gikk selvsagt ikke stille for seg og sønnen på åtte år fikk nok.

GODT FORHOLD: Simen og mamma Hilde har alltid vært nære. Her er de to da Simen var baby. Han ble født i 1980. Foto: Privat

FAMILIENS VUGGESANG

Hjemmet på Grim har alltid vært fylt av musikk. Moren spilte mye piano og litt gitar. Hver kveld skulle sønnen høre ”sovesangen”. Dette var pathetique-sonaten av Beethoven. Mens moren spilte den på piano satt den lille tassen ved siden av og ble trøttere og trøttere.

- Da du ble større pleide du å jazze opp natta-låtene. Du telte opp og jeg sang, minnes Hilde.

På det nye albumet er også en vuggevise som har blitt nedarvet i generasjoner. Den heter ”Nu til hvile går” og ble først sunget av Hildes oldemor. Også Simen fikk høre den som liten.

- Jeg har ikke noe klart minne om låten, men den var klart gjenkjennelig for meg da jeg hørte den på innspillingen, sier han.

SPILTE I METALLBAND

Simen er ikke tvil om at oppveksten med en far som var skuespiller og en mor som var artist har preget ham mye i valget av yrke. Simen startet å jobbe ved Agder Teater i 2001, men har hengt rundt der helt siden han var liten.

- Det sies at alle lydmenn er mislykkede musikere, smiler Simen som selv spilte i metallbandet Goatlord og drømte om å bli trommis når han ble stor. For øvrig var metallinteressen også morens fortjeneste.

- Mamma ga meg alle de gamle vinylplatene hun hadde. Blant annet Judas Priest, Led Zeppelin og Black Sabbath, forklarer Simen.

For tiden jobber han på forestillingen ”Jeg ER Lucia” med Eir Inderhaug. Når han da ikke er på turné med moren og de fem andre som står på scenen. Forrige uke hadde de konserter i Flekkefjord og Bø. Denne uken venter Kristiansand, Arendal, Risør og Skien.

- Vi skulle ha kommet oss til Nord-Norge også, utbryter plutselig Hilde.

- Ja, de hadde vært gøy, bifaller sønnen.

ANT PRIS: Simen og mamma Hilde kledde seg begge ut som Chaplin under arrangementet Christiansamba. Simen gikk da i barnehagen og vant pris for beste kostyme. - Jeg ødela en dressjakke for å sy snippkjolen som Simen har på seg, minnes moren. Foto: Privat

PERSONLIG ALBUM

Hilde Hefte kaller albumet ”Quiet Dreams” sitt mest personlige så langt i karrieren. Av totalt ni spor har hun selv komponert og skrevet tekstene til syv. Alle musikkarrangement er også skrevet av henne. Hun er musiker på seks av sporene og gjør all vokal på platen. Den inneholder også tre deler av bestillingsverket ”Sea Stories” som hun komponerte til Tall Ships Races i 2015.

- Hvis folk tar til seg platen blir jeg veldig rørt, men jeg kjenner også at jeg ikke tar til meg negative ting slik jeg gjorde før. Jeg står stødigere i meg selv fordi jeg vet hvor mye arbeid jeg har lagt ned, sier hun.

Og hvis jazzdronningen skulle henfalle til negative tanker, er sønnen på plass.

- Simen backer meg alltid opp. Vi har ganske like musikalske preferanser og lik humor. Den er like tørr. Jo tørrere, jo bedre, sier Hilde Hefte smilende.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse