Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Mia-Marlena vil bare bli frisk

TAPTE RETTSAK OG SATSER PÅ OPERASJON:


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 09.02.2017. Sist endret: 09.02.2017 09:33:59


For 11 år siden ble hun påkjørt av en brannbil og fikk en alvorlig nakkeskade. Nå har Mia-Marlena Nordstokke (32) startet en innsamlingsaksjon for å skaffe 400.000 kroner til operasjon i USA.


GIMLEMOEN: – Jeg er veldig løsningsorientert og liker dårlig å ha problemer som ikke kan løses. Jeg kan ikke akseptere at jeg skal ha det sånn, sier Mia-Marlena Nordstokke.
Kristiansand Avis møter henne hjemme i studentboligen på Gimlemoen hvor hun bor med sønnen på tolv år. For et par uker siden startet hun en innsamlingsaksjon og opprettet en egen side på Facebook hvor hun forteller historien sin. Nå tør hun knapt å gå ned Markens fordi hun synes det er så flaut.
– Jeg synes det er skikkelig teit å starte en innsamlingsaksjon for seg selv. Hvorfor skal andre betale for min operasjon, liksom? Men jeg ser heller ingen annen løsning, så derfor gjør jeg det. Jeg orker ikke å ha det slik som jeg har det nå. Det er sjelden jeg har en dag uten medisiner, sier hun.
Samtidig som hun synes det er flaut, blir hun rørt når folk hun ikke har sett på 20 år eller andre hun knapt kjenner, bidrar i aksjonen.

SKULLE IKKE OVERLEVD

25. april 2005 ble Mia-Marlenas liv forandret for alltid. Hun var da en aktiv mamma med en sønn på 11 måneder. Helt siden hun var 14 år hadde hun jobbet, gjerne opptil 16 timer om dagen. Energien var på topp. Det måtte helst skje noe hele tiden.
Denne dagen skulle hun reise fra Hovden til Kristiansand for å starte læretiden i kontorfag. I et kryss ble bilen hvor hun var passasjer truffet av en fullastet brannbil med en vekt på 17,5 tonn. Bilen ble kondemnert. Mia-Marlena kom tilsynelatende fra ulykken uten alvorlige skader og hoppet på bussen til Kristiansand slik planen var. Et besøk på legevakta resulterte i åtte paralgin forte og beskjed om å slappe av og ta det med ro. Hun var nemlig litt øm i nakken.
– Mange har sagt til meg at det skal være umulig å overleve en slik krasj. Selv har jeg ikke hatt en dag uten smerter siden denne aprildagen. Noen ganger er jeg så dårlig at jeg må ta morfin på dagtid, forklarer Kristiansandsjenta. 


TØFFE DAGER: – Livet hadde ikke vært verdt å leve hvis det ikke hadde vært for sønnen min, sier Mia-Marlena Nordstokke ærlig. Hun har slitt med nakkeskade siden våren 2005 og tar morfin nesten hver kveld. Om morgenen trenger hun to timer for å komme i gang med dagen. Her er hun fotografert hjemme i stua på Gimlemoen.


STARTET AGDER PARKOUR

Nå er målet å bli operert i Florida i USA i løpet av sommeren 2017. Det er et ambisiøst mål, men hun håper det lar seg gjøre.
I fjor sommer var hun i London for å ta MR bilder. Der ga en anerkjent kirurg henne beskjed om at skaden ikke kunne behandles, bare opereres. Da må hun enten til USA eller Iran.
Mia-Marlena har tapt to rettsaker mot IF. Den siste i lagmannsretten i fjor vår. Anken hennes til høyesterett har også blitt avvist. Nå ser hun på operasjon som den eneste løsningen.
Mange kjenner henne nok som dama bak Agder Parkour, en ny sport som handler om å komme seg fra a til b på raskest mulig måte. Klubben har nå 200 medlemmer i Kristiansand. Mia-Marlena er initiativtaker og daglig leder. Hun jobber i en 20 prosent stilling samtidig som hun er 95 prosent ufør. Nye regler fra NAV gjør dette mulig.
– Å ha Agder Parkour betyr alt for meg. Drømmen min er å starte et stort aktivitetssenter i Kristiansand, men da må jeg bli frisk først, sier hun.

FLEKSIBEL JOBB

Det var sønnen som en dag for tre år siden parkerte skateboardet og erklærte at han ville begynne med parkour.
”– Hva er det for noe, da?” spurte moren. Hun leste seg opp og det hele endte med at de leide Turnhallen og hadde åpne treninger. Første gang dukket det opp 40 stykker. Etter kort tid var de 80. Så var det i gang. Nå har de egne lokaler på Samsen.
I begynnelsen var det mange barn og foreldre som lurte på hvorfor Mia-Marlena bare så på og ikke var aktiv selv. Da måtte hun fortelle om nakkeskaden.
– Det synes jeg var tøft. Flere ganger begynte jeg å grine mens det sto barn der som ikke skjønte noen ting, sier hun ærlig. Nå har de fleste fått med seg hvorfor hun bare er tilskuer.
Jobben er så fleksibel at hun kan jobbe hjemmefra når det er nødvendig. Er hun for syk til å gå på kontoret en tirsdag eller torsdag, kan hun ta det igjen en annen dag.
– Du kan si jeg har skapt min egen arbeidsplass som er tilrettelagt for en person med nakkeskade, sier hun og smiler.

VÅKEN OM NATTA

Det er ikke få mailer som blir sendt til foreldre nattestid når Mia-Marlena likevel ikke får sove på grunn av smerter. For halvannet år siden begynte hun på sovetabletter, men fortsatt kan hun være mye våken.
Ideen om å starte innsamlingsaksjon kom en slik våkenatt. 32-åringen har ikke lyst til å sitte hjemme i sofaen i ti år til hvis hun kan bli frisk av en nakkeoperasjon.
– Jeg elsker å jobbe og vil leve det livet jeg levde før jeg ble skadet. Du kan si jeg har litt ADHD i en skadet kropp. Jeg har sabla mye energi, men må likevel slappe av mye. Det er veldig irriterende, konstaterer Mia-Marlena Nordstokke.

FAKTA

Nakkeskader

► Betegnelsen «whiplash» ble første gang brukt i 1928 for å beskrive et syndrom som oppsto etter trefikkulykker ved påkjørsel bakfra.
► I en rapport fra Senter for medisinsk metodevurdering ble det konkludert at akutte nakkeslengskader (innen tre dager) forekommer hos 3-5 prosent av alle som har blitt utsatt for en nakkeskademekaniske etter biluhell.
► Dette tilsvarer cirka 2000 nye tilfeller hvert år.
► Cirka ti prosent av disse utvikler kroniske plager.
Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten.


Personskadeforbundet:

– Vi trenger å finne

 – Problemer med nakke og rygg er hovedgrunnen til uføretrygd og sykefravær i Norge og denne gruppen kjemper for å bli trodd. De blir beskyldt for å overdrive og noen ganger ”fake” symptomene sine. Min oppfatning er at disse symptomene er reelle, sier assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet LTN Per Oretorp.
Ifølge ham er det for lite kompetanse på denne skadetypen i Norge. Det er også liten interesse for forskning.
– Vi trenger å finne ut mer slik at vi kan forebygge disse skadene. I Sverige er Volvo med på å finansiere forskning. De har greid å redusere slike skader med 60 prosent hos menn og 40 prosent hos kvinner i de nye bilmodellene sine, forklarer Oretorp.
Advokaten:

– Burde vært et tilbud i Norge

– Det er for galt at private må samle inn midler for å få en operasjon som er helt nødvendig. Dette burde det norske helsevesenet ha støttet, sier spesialist i erstatningsrett og Mia-Marlena Nordstokkes advokat, Jan Inge Thesen.
Han førte Nordstokkes sak både i tingretten og lagmannsretten. Thesen synes det er tøft av 32-åringen å fortelle historien sin.
– Ære være Mia-Merlana som går foran. Hvis operasjonen hennes blir vellykket kan det ha betydning for andre med liknende skader, sier han.
Advokaten fastslår at Norge kommer til kort på denne fronten.
– Helsevesenet har på mange måter gitt opp de med alvorlige nakkelidelser. De har ikke noe tilbud til dem. Slike skader blir ikke prioritert, mener Jan Inge Thesen.
Han poengterer blant annet at Norge ikke har en MR- maskin som gjør det mulig å ta bilder når pasienten sitter eller står. For å ta slike bilder må man i dag reise til London.
– Norsk helsevesen burde ha kjøpt inn en slik maskin. For å kartlegge og gi rett diagnose er disse MR-maskinene gull verdt. Å fortsette en riktig diagnose er helt nødvendig, sier Jan Inge Thesen. 

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse