Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Storm spiller i allslags vær


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 15.02.2017. Sist endret: 17.02.2017 08:40:40


- Det er mange som tror jeg bor på gata, sier gatemusikant Magnus Storm. Siden i fjor sommer har han spilt i Markensgate tre-fire dager i uka. Kuldegrader og snø er ingen hindring.


MARKENS: - Når jeg spiller på gata så er jeg i min egen boble, akkurat som når jeg øver hjemme i stua, sier Magnus Storm.

27-åringen fra Kristiansand har akkurat gjort unna dagens første økt. Slagere som «The River» av Bruce Springsteen og «Wish you were here» av Pink Floyd, samt noen egenskrevne låter, ble fremført mens småfrosne sørlendinger trippet forbi, de fleste på vei til jobb eller andre ærender.

Noen stopper opp og hører, andre slenger bort en mynt på vei forbi, de fleste kikker bare på mens de haster av gårde i snøføyka. Storm lar ikke en mild snøstorm stoppe showet. Men han setter pris på en kaffepause mellom minikonsertene.

- Snø og kulde er ikke det verste, det er verre med veldig sterk vind. Jeg får omtrent like mye penger på dager med dårlig vær, kanskje fordi folk synes mer synd på meg da, sier han og ler.

Hvor mye får du inn på en god dag?

- Det er såpass at jeg kunne levd på det om jeg hadde spilt 4-5 timer om dagen hele uka. Men jeg har ikke det som motivasjon. Jeg gjør dette fordi jeg vil vise hva jeg kan og fordi jeg drømmer om å spille musikk og leve som liveart- ist, sier Storm.

FANT TILBAKE TIL MUSIKKEN

Storm er for mange kjent som en ivrig «youtuber» og han har tidligere stått åpent frem i media og fortalt om sine psykiske lidelser. Interessen for musikk har han hatt siden barndommen.

- Det startet på ungdomsskolen, en tøff tid der jeg ble mye mobbet. Jeg hadde ADHD, uten å vite det. Jeg slet i timene, men fikk lov å ta gitartimer i stedet for matte et par timer i uka. Der begynte gitarinteressen, forteller han.
Han hadde store ambisjoner med musikken, og i 2011 var han en av deltakerne på Thom Hells lag i den TV2-sendte konkurransen «Det store korslaget».

- Etter det spilte jeg inn en singel hos Stein Roger Sordal, men det ble ingen suksess. I 2012 ga jeg egentlig opp musikken, sier han.

FORBILDE

Det var hans to store forbilder i musikken som gjorde at han i fjor bestemte seg for å prøve igjen. «Du må synge fire timer hver dag» hadde Stein Roger Sordal fortalt ham.

- Stein Roger er som en mentor for meg. Han har betydd mye og er et forbilde som vokalist. Han har også latt meg komme tett på han og bandet hans. Vi har blitt gode venner.

Men det var etter at han så Bruce Springsteen holde 75.000 publikummere i sin hule hånd i Gøteborg at Storm virkelig bestemte seg. Han tok med seg gitaren til byen og begynte å spille. Ikke for 75.000, men for én og én.

- Det var veldig skummelt og jeg var spent på responsen. Men det var gøy, sier han. Siden har han stått der tre-fire dager i uka, og i det siste har han også besøkt både Mandal og Arendal for at ikke «folk skal bli lei av meg i Kristiansand».

- Jeg er en type som gjør det jeg har lyst til og jeg liker å opptre. Jeg er også en nevrotisk type, men musikken gir meg ro. Den gir meg en balanse som ingenting annet gir meg. Og jeg har utviklet meg mye det siste året, sier han.
Hvordan er responsen blant folk på gata?

- Det er veldig ulikt. Noen går rett forbi, andre stopper litt opp, mens noen setter seg ned og vil snakke med meg. «Hvorfor er du ikke med på Norske talenter?» «Hvorfor står du her?» er vanlige spørsmål fra ungdommen, sier Storm og smiler.

- TROR JEG BOR PÅ GATA

Han er opptatt av å få frem at folk ikke må være redde for å stoppe og høre på, selv om de ikke har penger til ham.

- De færreste går jo med kontanter i dag, så man må absolutt ikke føle at man må gi penger for å høre på.
På gata har han selskap av blomsterselger Tormod Olsen og rumenske kvinner som selger strikketøy og tigger. At han, som sørlandsk gutt, står på gata dag etter dag er det ikke alle som forstår.

- Mange tror jeg bor på gata og de tror jeg er utenlandsk. De kommer bort med mat til meg, noe som selvsagt er hyggelig det, sier han og smiler.

Han forteller at alle typer mennesker, bortsett fra menn i dress og stresskoffert, stopper for å høre på ham. Det meste han har fått av en enkelt person er 1000 kroner.

- Det var spesielt, det var en islandsk musiker som nærmest betalte meg for å spise lunsj med ham slik at han kunne «redde» meg. Det var egentlig ganske ubehagelig.

Det gjorde større inntrykk da en arbeidsledig innvandrer fra Pakistan stakk til ham 500 kroner.
- Han takket meg og sa han gjerne kunne ta ut mer penger til meg om jeg trengte det. Det var rørende. Men det beste for meg er når noen sier jeg har gjort dagen deres litt bedre.

INSPIRERT AV SPRINGSTEEN: Det var etter en konsert med Bruce Springsteen i fjor sommer at Magnus Storm bestemte seg for å satse på musikken igjen. Siden har han «øvd» utallige timer i Markens gate, både i sol, regn og snø.  Foto: Ole G. Sørensen

TIL OSLO

Drømmen er å gå fra gateartist til en liveartist som opptrer på større scener. Han har bestemt seg for å satse på musikken og det siste året har han investert i både ny gitar og forsterker. Derfor høres han enda bedre i byen nå. Til sommeren er planen å flytte til Oslo.

- Kjæresten skal flytte dit og jeg ønsker å jobbe videre med musikken der, sier han.

Frem til da vil han fortsatt gi musikk og sang til kristiansandere som tar ei «stribe» i Markens.

- Jeg har alltid hatt et elsk-hat- forhold til Kristiansand. Jeg har tenkt at det er mye fordommer og at alle er så trege. Men etter at jeg begynte å spille på gata har jeg blitt glad i folk fra alle lag. Jeg har fått en slags forsoning med hjembyen min.POPULÆRT INNSLAG I BYBILDET 

- Magnus har god sangstemme og en bra gitar. Han spiller dessuten masse gamle slagere og Bruce Springsteen-låter, noe som faller i smak hos den voksne delen av byens besøkende. Det at han står på Markens, noen ganger om mor- genen, og noen ganger andre tider på dagen, er rett og slett et veldig hyggelig innslag, sier blomsterhandler Tormod Olsen.

Han mener den unge gatemusikanten er flink til å «tilpasse» seg i bybildet.

-Jeg ser at han takker pent, er smilende og at han er lydhør overfor de forretningsdrivende med tanke på hvor og når det passer å spille. Det er rett og slett bare positivt, mener Olsen.

Også Heidi Sørvig, daglig leder av USUS as, tidligere Visit Sørlandet, er positiv til at det skapes litt liv og røre i gatebildet. Hun tror også turis- ter setter pris på musikalske innslag.

- Når man besøker internasjonale byer er gatemusikanter med på å krydre opplevelsen. God musikk gir god stemning.

Hører hjemme i sentrum

Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen, mener gatemusikanter hører hjemme i en urban by.

- Vi er glad for at vi har et mangfold av musikanter og andre innslag som er med på å skape liv i byen, spesielt om sommeren. Det hører med i et bysentrum og er noe vi ønsker velkommen, sier Andersen.

- Samtidig er det viktig at det ikke tar overhånd og blir for mye støy, så jeg er glad for at kommunen har et bra regelverk for dette.

Reglene sier at de kan spille 40 minutter tre ganger, men de må da flytte seg mellom hver økt. 
- Det synes jeg er et fair regelverk, både for butikkene og utøverne, sier Andersen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse