Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Eventyrlig start for klesgründer


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 22.02.2017. Sist endret: 22.02.2017 14:52:29


Etter bare et halvt år på markedet har klesmerket Urban Pioneers landet avtaler med 64 norske butikker. Nå satser gründer Ivar Langenes på utlandet med investor Ola Mæle på laget.


KVADRATUREN: - Nei, så koselig! Har du satt bildet der? Ivar Langenes smiler til daglig leder Gorine Tharaldsen på Image Sandens. Hun har rammet inn et bilde av Ivar og Ola Mæle på hylla i klesbutikken, rett over der klærne fra Urban Pioneers henger sirlig på hengere. Bildet er fra en artikkel som sto i Dagens Næringsliv om samarbeidet mellom Langenes og investor og Bik Bok-gründeren Mæle for en tid tilbake. Et samarbeid som er en stor suksess for Søgne-gutten som startet nevnte Image-butikk i 2004. Nå er det imidlertid klesmerket Urban Pioneers som opptar omtrent all hans våkne tid og litt til.

- Jeg må innrømme at jeg våkner flere ganger hver eneste natt og tenker på Urban Pioneers og hva vi kan gjøre for å ta neste steg. Dette har blitt en livsstil, sier Ivar Langenes og smiler.

 LÆRTE MYE: Ivar Langenes sier han gikk «verdens beste skole» de åtte årene han drev Image-butikken på Sandens. Der solgte han klær til Ola og Kari Nordmann og lærte hva folk vil ha. Her er han sammen med sin kollega og gode venn Gorine Tharaldsens som er daglig leder på Image Sandens i dag. Hun viser han bildet fra Dagens Næringsliv da de laget en artikkel om samarbeidet mellom Langenes og investor Ola Mæle for en tid tilbake.

KLYPER SEG I ARMEN

For to uker siden viste han høstkolleksjonen under motemessa i København. Det ble en stor suksess. Til høsten blir herreklærne hans å finne i London, Nederland og utvalgte skandinaviske butikker. Kolleksjonen består av cirka 50 ulike plagg, mange av dem i flere farger. Det er en stor satsing for et nytt klesmerke. «Men såpass må det være hvis man vil bli lagt merke til», mente Ola Mæle.

- Jeg må nesten klype meg i armen når jeg ser hva vi har oppnådd på et halvt år. Det er helt utrolig. Vi har landet avtaler med dobbelt så mange butikker som vi håpet på i utgangspunktet, sier Ivar Langenes.

Kollegaer i bransjen sier til Ivar at de aldri har opplevd en slik start for et herremerke noen gang. Det motiverer 33-åringen som har vokst opp med både en mor og en far som drev klesbutikker.

Kolleksjonen til Urban Pioneers ble levert til butikker for første gang rett før jul. Etter tre dager i butikk, kom den første suppleringstelefonen.

- Etter tre dager i butikk, kommer gjerne den første telefonen. «Du Ivar, vi har solgt så mye at vi trenger mer varer». Det har vært en vanvittig reise til nå og vi skal ta riktige, strategiske valg for klesmerket som gjør at vi ikke blir en døgnflue, sier han.

VELDIG TAKKNEMLIG

Til uka setter han seg i bilen og kjører til Østlandet for å ha kundemøter. Så langt befinner de 64 norske butikkene seg fra Søgne i sør til Bodø i nord.

Samtidig er han bevisst på å ikke vokse for raskt. Klesmerket skal bygges stein for stein. De har for eksempel sagt nei til ti butikker allerede fordi de må kontrollere veksten. Til sammen er de tre ansatte på fulltid.

Ivar Langenes føler seg privilegert som har fått Ola Mæle med på laget. Investoren eier halvparten av klesmerket og er styreleder i selskapet.

- Jeg er så takknemlig for at han valgte å satse på meg. Nå handler det om å vise at jeg er tilliten verdig. Jeg har fått en unik sjanse som bare de færreste får, sier han.

Klesgründeren sier Ola Mæle fungerer både som en mentor, sparringspartner og rådgiver. Samtidig er han en viktig motivator. Når det koker i hodet til 33-åringen og viktige avgjørelser skal tas, er det godt å ringe til Mæle.

- Jeg lærer nye ting av Ola hver eneste dag. Han har mer enn 40 år i denne bransjen bak seg. Jeg kunne ikke ha fått en bedre samarbeidspartner, fastslår Langenes som også skryter av teamet som jobber med Urban Pioneers hver eneste dag.

TURER I JEGERS

Arbeidsdagene hans strekker seg gjerne over både 12 og 14 timer. Det har blitt en livsstil. Denne dagen skal han først til kontoret på Rige «for å ta vanvittig mange kundetelefoner». Deretter skal han kontrollere at alt er greit med årets høst- og vinterkolleksjon hvor fristen er senere denne uka. Til kvelden skal han jobbe med neste års vår- og sommerkolleksjon.

For å skifte fokus fra parkaser som skal tåle 20 minus til badebukser i spreke farger tar han seg gjerne en rusletur med samboeren i nabolaget på Lund. Eller han går en tur i Jegers for å nullstille hodet.

- Mange av mine aller beste ideer har blitt til i Jegers. Familiehytta i Søgne er også et fint sted å reise til hvis jeg trenger litt ro, sier han.

VIL GJØRE MOREN STOLT

For Langenes innrømmer at det av og til kan bli litt mye. Han er ikke noe supermenneske som kan ha 16 timers arbeidsdager flere uker i strekk uten å bli sliten.

- Jeg lyver hvis jeg sier at det aldri blir for mye for meg. Innimellom har jeg noen beintøffe dager hvor jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. Heldigvis har jeg en ekstremt viktig oppskrift for å takle dette.

- Hva er det?

- I 2013 mistet jeg moren min i kreft. Hun var min viktigste støttespiller og venn i hverdagen. Jeg ringte henne alltid foran kundemøter for eksempel. Rett før hun døde ga hun meg en gul post it-lapp hvor det sto et bibelvers som hun pleide å lese for meg. Denne lappen henger på kjøleskapet, krøllete og fin. Jeg starter gjerne dagen med å lese denne. Min viktigste motivasjon i det jeg gjør i dag er å gjøre mamma stolt, sier han ettertenksomt.

EN LEDENDE AKTØR

Ved siden av morens gule post it-lapp henger et julekort Ivar fikk av Ola Mæle julen 2015, rett før de to startet samarbeidet.

- Både lappen fra mamma og julekortet fra Mæle minner meg på hvor mye jeg har å være takknemlig for.

- Hva er din største drøm med Urban Pioneers?

- Jeg drømmer om å bli en ledende aktør innenfor moteklær i Skandinavia samtidig som klesmerket blir en kjent, internasjonal merkevare.

- Tror du at drømmen vil oppnås?

- Ja, det tror jeg. Jeg gir meg ikke før den er oppnådd. Så enkelt er det!Ivar kommer til å nå langt


Bik Bok-gründer Ola Mæle er investor og styreleder i klesmerket Urban Pioneers. Han er overbevist om at Søgne-
gutten kommer til å nå langt.

- «The sky is the limit» for Ivar. Han har en enorm energi kombinert med et vinnende vesen, godt humør og en motiverende måte å være på. Samtidig har han struktur og orden. Det er en sjelden kombinasjon for gründere, sier Mæle til Kristiansand Avis.

De to har samarbeidet siden sommeren 2015. Da var Ivar på audition på Mæles hytte i Blindleia for å fortelle om planene sine. Han overbeviste investoren med mer enn 40 år i klesbransjen bak seg på et blunk.

- Det som imponerte meg på auditionen var den sjeldne kombinasjonen av entusiasme og seriøsitet. Samtidig har han erfaringen med å drive fram egne butikker og bygge opp klesmerket Bølger. Det er en uvurderlig erfaring å ha med seg, sier Mæle.

Ivar Langenes sa for øvrig opp stillingen sin i Bølger i 2015.

Nå er fokuset på å ha en lønnsom drift framover og ikke vokse for fort. Samtidig er planen å etablere seg i utlandet og etter hvert åpne egne Urban Pioneers butikker. En damekolleksjon vil de også satse på.

- Når man har god respons i markedet, er det fort gjort å la seg friste til å vokse for fort. Fokuset nå er å levere varer og kvalitet slik kundene er blitt forespeilet, sier Ola Mæle.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse