Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Syngende norskkurs


Skrevet av: Lillian Røssaak
Foto: Lillian Røssaak
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 23.02.2017. Sist endret: 23.02.2017 14:05:02


I Dronningensgate hører du lystig sang på utsiden av Human Etisk Forbunds (HEF) lokaler. Her møtes sangglade som gjerne vil lære seg norsk til sosiale treff med sang og prat. - Det er så mye enklere, og gøyere å lære seg norsk med å synge, sier Abbas Hagighi fra Iran.


Kvadraturen: - Alle araberne i Kristiansand kan denne sangen, sier Marte Ulltveit Moe. De blir glad nå de kjenner igjen melodien, og så får de teksten på norsk.
Guri Lind er musikalsk ansvarlig for det lille koret som ble til i fjor høst etter et kreativt møte mellom Lind, Marte Ulltveit Moe og leder i HEF, Vibeke Lauritsen. Med støtte fra HEF har de nå sangkurs hver tirsdag halvannen time på dagtid.
- Vi oversetter sanger fra for eksempel arabisk til norsk, forteller hun.
Det lille koret som i dag ikke er fulltallig på grunn av snøstorm, trår i gang for full hals. Sangen handler om å lengte hjem. En av stemmene trenger gjennom og ligger oppå de andre i en helt annen tone. Det er Abbas fra Iran.
- Arabere synger på en helt annen måte enn oss vest-europeere, forteller Guri Lind.
Abbas er ateist. Han kom til byen og googlet «kristiansand ateist». Slik havnet han i koret til Human Etisk Forbund.

Sekulære sanger

- Jeg liker å synge på norsk. Det er hyggelig her, fint miljø, fine folk, smiler han. 
  Haimanot fra Etiopia ble invitert da Marte Ulltveit Moe hørte døtrene hennes synge på bussen.
- Vi synger sekulære sanger, så alle er hjertelig velkomne, sier Ulltveit Moe. Bare med en håndfull korister er i dag fem trosretninger representert.
- Dette er lærerikt for alle, også for meg, sier dirigent og pianist Guri Lind. Hun forteller at de skal holde store konserter, bant annet i Lillesand og at koret tar på seg små og store oppdrag her og der.
- Vi begynte med en. Nå er vi rundt ti stykker. Og vi vil gjerne bli mange flere, sier Lind.

Lettere å lære norsk med sang: Musikalsk leder og dirigent Guri Lind forteller om møtepunkter i musikk og sang. - Her møtes arabisk sang vår vest-europeiske måte å synge på. Her har alle noe å lære, også jeg. Her er koret representert ved Katharina Tobiassen, Abbas Hagighi fra Iran, Haimanot fra Etiopia, Marthe Ulltveit Moe, Junad fra Syria og Kirsten Salthaug.Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse