Hvem skal bære byflagget i borgertoget på 17. mai?


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 01.03.2017. Sist endret: 02.03.2017 15:15:01


Etter forslag fra leserne har juryen nå plukket ut tre kandidater. Nå er det opp til dere lesere å bestemme hvem som skal få det ærefulle oppdraget.


Avgi din stemme i boksen til høyre. Du kan stemme til og med 17. mars.

KRISTIANSAND:
- Det var flere forslag til gode kandidater, alt fra personer som brenner for forebyggende arbeid innen rus, arbeid for flyktninger og innvandrere og for barns oppvekstsvilkår, forteller Vidar Lynnæs, formann i 17. mai-komiteen. Tradisjonelt har det vært komiteen som har funnet frem til kandidater, men i år ville de lytte til folket.
- I bunn ligger et ønske om å skape engasjement for dagen som jo er en av våre virkelig store festdager, sier Lynnes. 
- Det er en ære å få bære byflagget foran i borgertoget på nasjonaldagen og i år tenkte 17. mai-komiteen det kunne være gøy å få Kristiansands befolkning med på å stemme frem en verdig flaggbærer, derfor utfordret vi leserne av Kristiansand. Den utfordringen tok leserne på strak arm.

Flagg med byvåpen:  Vidar Lynnæs med byens eget flagg som har hentet motiv fra byvåpenet der løven med hellebard og treet er motiv.

Tre kandidater

Etter å ha fått inn forslag fra leserne av Kristiansand Avis møttes juryen for å plukke ut tre verdige kandidater. Det var ingen enkel jobb, ettersom det ikke manglet på verdige kandidater.
Til slutt var juryen, som i tillegg til Lynnes bestod av sekretær i 17.mai-komiteen, Lisan Gjendem, og Ole Gerhard Sørensen, redaktør i Kristiansand Avis, likevel ganske enige.
De tre kandidatene gjør alle en stor innsats for andre, men på ulike måter.
- Ada Sofie Austegard er jo kjent gjennom sitt arbeid med Stine Sofies Stiftelse, et fantastisk flott tiltak. Selv om det er lokalisert i Grimstad og hun selv holder til der, så er det en stor sak også for Kristiansand. Monica Strandmyr gjorde en kjempejobb da det kom en strøm av flyktninger til byen i fjor gjennom sitt engasjement i «Refugees welcome to Agder», og engasjementet hennes brenner ennå. Oddmund Harsvik har med gatemagasinet Klar gitt jobb til de som har kommet skjevt ut i livet på grunn av rusmisbruk. Alle er meget verdige kandidater, etter juryens syn, forteller Lynnæs, som ser med spenning frem til hvem av disse tre som blir stemt frem av folket.


Kandidatene:


1. Hva synes du om å bli nominert til å bære byflagget?
2. Hva er du mest engasjert i?
3. Hvilket forhold har du til 17. mai?

Ada Sofie Austegard (53),
Stine Sofies Stiftelse1. - Det var veldig overraskende. Jeg er jo ikke fra Kristiansand en gang, men fra Evje, og jeg bor i Grimstad. Men det var veldig gøy å bli nominert.

2. - Mitt største engasjement er at alle barn skal få oppleve en barndom uten vold og overgrep. I Stine Sofies Stiftelse jobber vi med å avdekke, forebygge og hjelpe dem som er rammet. Det er livet mitt, jobben min, ja, alt.

3. - Jeg elsker 17. mai og jeg feller tårer hver gang jeg ser barnetoget som jeg ikke må gå glipp av. Jeg feirer jo 17. mai i Grimstad og der er jeg med i koret SørRøster som synger på kirkebakken hver 17. mai. Da fremfører vi alltid disse tre: "Gud signe Noregs land", "Ja, vi elsker" og "Norge i våre hjerter". Jeg synes også det er utrolig hyggelig å se mennesker fra andre nasjoner som er med å feire dagen sammen med oss normenn. Og så er Norge eneste land i verden som har gjort nasjonaldagen til barnas dag.

Oddmund Harsvik (66),
Gatemagasinet Klar1. - Jeg satte pris på å bli foreslått, det er litt ærerikt å få bære byflagget.

2. - Jeg er opptatt av rusproblematikken og ellers av alt som rører seg i byen, også lokalpolitikk. P-hus under torvet har engasjert meg. Det har jeg vært imot, men nå blir det uansett bygget.Jeg startet stiftelsen Klar i 2002 og Gatemagasinet Klar ble lansert fire år senere og jeg brenner fortsatt for at de som sliter med rus skal få en mulighet til å tjene sine egne penger ved å selge bladet. Men det er en stadig kamp for å få det til å gå rundt økonomisk. Ellers holder jeg mange foredrag rundt i forskjellige sammenhenger og jeg deler egne erfaringer som alkoholiker gjennom mange år. Og så leser jeg alt jeg kommer over om forskning på rusfeltet.

3. - Etter hvert har jeg fått et sterkere forhold til nasjonaldagen. Det er flott å kunne synliggjøre at vi har respekt for landet vårt og alt vi har og alt vi står for. Vi har grunn til å være stolte over at Norge er blitt kåret til verdens beste land å bo i. Jeg har sett en utrolig utvikling i levekår på mine 66 år.

Monica Strandmyr (46),
Refugees welcome to Agder1. - Jeg ser det som en ære å få bære byflagget. Det er veldig hyggelig å bli foreslått og jeg blir litt ydmyk ved at noen har tenkt på meg i denne sammenhengen. Det var en positiv overraskelse å få telefon fra lederen i 17. mai-komiteen om at jeg var nominert.

2. - Jeg er mest engasjert i at vi skal ha et trygt samfunn og da må vi bli kjent med hverandre, både vi som er her fra før, og de som kommer hit som innvandrere og flyktninger. Vi må tenke på at vi skal leve sammen også i fremtiden. Så ønsker jeg at vi skal ha det bra i Norge med det mangfoldet vi har. Ungdommene er de mest sårbare, de mellom 10 og 25 år. De voksne innvandrerne er bekymret for de unge, akkurat som nordmenn er det. Jeg ønsker også foreldrekurs for flyktninger og innvandrere.
- Hvordan er det å være forelder i Norge? Det kan være ganske stor forskjell fra andre land på grunn av ulik kultur.

3.  17. mai er en festdag og for meg betyr det mest å se alle de glade barna denne dagen. Det at vi bor i et godt og humanitært land gir meg en trygghet  og grunn til å feire. Jeg har for øvrig holdt 17 mai tale i Lillesand i min ungdom.