Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Takk for maten!

Deler ut matvarer:


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 23.03.2017. Sist endret: 23.03.2017 09:13:41


På Vågsbygd bedehus forvandles matsvinn i dagligvarebutikkene til velfylte handleposer til folk som trenger en håndsrekning i hverdagen.


VÅGSBYGD: - Tusen takk til menneskene på bedehuset. Det er veldig bra at de deler ut mat til oss. Takken kommer fra Jameel som kom til Norge som flyktning fra Syria for halvannet år siden. Nå bor han i leilighet på Andøya og har kort vei til bedehuset hvor over 100 personer får sin velfylte handlepose hver onsdag kveld.
-Jeg kjenner alle som er her, og jeg setter pris på å kunne få snakke med nordmenn siden jeg går på norsk-kurs, forteller Jameel. Han er av den utadvendte typen som elsker å prate med alle han treffer. Og han treffer mange i bedehuset onsdag kveld.
- Jeg liker meg i Kristiansand og jeg har fått mange gode venner, forteller den blide syreren som også elsker å lage mat. Ivrig viser han bilder på mobilen av syriske retter han har laget. Ingrediensene får han på bedehuset. Bakervarer, juice, frukt og grønt, kjøtt og fisk og diverse tørrvarer som har gått ut på dato er noe av det som finnes i posene.

Husvarme: Zhiran fra Kurdistan og Karim fra Afghanistan kom til bedehuset for å få mat fra begynnelsen av. Nå er de selv blitt med i korpset av frivillige som står for matudelingen


For kropp og sjel

Salen fylles opp straks dørene åpnes litt før klokka seks. Det summer av fremmede tungemål, de fleste av gjestene har utenlandsk opprinnelse. Et hav av matposer fyller plattformen fremme i lokalet. Kveldens møteleder, Ole Vium, innleder kvelden med å holde en kort andakt. «Den som kommer til meg, vil jeg aldri støte bort» lyser fra skjermen på veggen. Budskapet, som tolkes til fremmedspråk, får på sett og vis en dobbel betydning. På Vågsbygd bedehus denne kvelden. Så er det tid for utdeling av velfylte matposer. Alle har fått tildelt en lapp med et nummer og kommer frem til plattformen i tur og orden for å få sin pose etter som de blir ropt opp.
Steinar Kile er en av initiativtakerne til matutdelingen:
- I starten, for tre år siden, da Alf Helge Fiskaa og jeg fikk ideen, var vi 10-12 stykker som jobbet med utdeling. Det var etter samme konsept som Frikirken hadde satt i gang en stund før, det såkalte FriMat-konseptet. Første gangen kom det to personer for å hente mat, og i dag kan vi oppleve at over 100 står utenfor døra når vi åpner, så det har skjedd en viss utvikling, forteller Steinar. Flokken av hjelpere har også vokst slik at de i dag er rundt 30. Henting av varer i butikkene, kaffekoking og servering, og, ikke minst, pakking av mat i over hundre poser, hører med til arbeidsoppgavene. Flere som er blitt med på laget har utenlandsk bakgrunn, blant dem er Zhiran fra Kurdistan og Karim fra Afganistan:


Værsågod:  Inger Lise Moy byr på velfylt kakefat til Ali Hambin fra Syria. - Dette er andre gangen jeg er i bedehuset, takk, takk til alle gode mennesker!

Felleskirkelig

- Vi har bodd i Kristiansand omtrent ett år. I begynnelsen kom vi for å få mat, og nå hjelper vi til med utdelingen. Det er et veldig fint tiltak og vi er veldig takknemlige for at mange hjelper til, smiler de to som tar en ørliten pause i pakkingen for å veksle noen ord med avisens utsendte.
- I dag er det med folk fra alle menighetene i Vågsbygd, og også noen som ikke har noen bestemt tilhørighet. At bedehuset ble valgt som base for arbeidet har sammenheng med den sentrale beliggenheten ved Vågsbygdveien med busstopp like ved. Det er jo ikke så mange som har bil av de som kommer for å hente mat, påpeker Steinar Kile.


Tre tonn mat i uka

- FriMat har hver eneste uke cirka 60 frivillige som håndterer rundt tre tonn mat, som hentes fra butikkene, pakkes i poser og deles ut til over 500 personer, forteller Rune Tobiassen, pastor i Østsida Frikirke.
- Maten deles ut til mennesker som trenger litt hjelp for å få det til å gå rundt i hverdagen.
Det var Rune Tobiassen som for fem år siden startet FriMat (Frikirkens Matutdeling) i Kristiansand Frikirke. Konseptet har nå spredd seg til Oasen i Søgne, Vågsbygd Bedehus og Frikirkemenighetene på Hånes, Randesund, Vennesla og Østsida. FriMat har dialog med Frelsesarmeen og Filadelfia om fordeling av de fleste butikkene i regionen.
- FriMat er en vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon. Mennesker får støtte i hverdagen, fullt brukbar mat kastes ikke, butikkeieren reduserer søppelutgiftene, menighetene og frivillige får vise at vi bryr oss. Om ikke det skulle være nok, så kan de som mottar mat og involverte i prosjektet «gi det videre» til noen som er enda vanskeligere stilt. I 2016 ble 60.000 kroner brukt til matutdeling i Kenya, hvor fersk mat er kjøpt for disse «matsøppelpengene».


Vinn-vinn, i stedet for svinn Like god: - Denne kunne jeg gjerne tatt med hjem selv og hatt til kaffen, konstaterer butikksjef Magne Severinsen der han står med en rimelig fersk wienerstang i handa. Yngvar Knutsen fra bedehuset er i full gang med å lempe varer i hengeren.

- Jeg er veldig glad for denne avtalen med Vågsbygd bedehus slik at fullt brukbar mat kan komme til nytte fremfor å bli kastet. Det meste er jo like godt selv om «best før» datoen er overskredet. Ja, noen varer blir bare bedre, som denne osten, forteller Magne Severinsen, og holder frem en Port Salut med best før-dato for noen dager siden. Severinsen er butikksjef på Coop Mega på Trekanten i Vågsbygd.
Butikken er en av seks som har gjort avtale med bedehuset om henting av datovarer. Yngvar Knutsen fra frivilligkorpset på bedehuset har rygget tilhengeren inn til porten til varelageret og er i gang med å lempe inn kasse på kasse med bakervarer, juice og mineralvann, diverse kjølevarer og tørrvarer.
- Wienerbrød og boller er veldig populært. Det er det ofte en del igjen av ved dagens slutt som vi ikke kan selge, men som er nesten like godt. Jeg tar gjerne med meg noe hjem til kaffen selv, jeg. Og er jeg i tvil om tilstanden på noen av varene, så tester jeg det gjerne selv, smiler butikksjefen som gleder seg over at svinn på rundt regnet halvannen prosent kan forvandles til hjelp for mennesker som trenger en håndsrekning i hverdagen.

Velfylt: Juice, frukt og grønt, fisk og sauser. Det er lite som mangler i matposene.Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse