Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Følger stjernene gjennom kameralinsen


Skrevet av: Tomas Fordelsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 11.04.2017. Sist endret: 21.04.2017 22:17:19


Martin Litwicki gikk fra å jobbe på Kiwi og knipse bryllupsbilder, til å reise verden rundt med artister som Matoma og Fedde Le Grand.


KVADRATUREN: Vi er hos Fjords Media i Havnekvartalet. Martin Litwicki (23) har akkurat kommet hjem fra et to måned- ers utenlandsopphold hvor han har dokumentert bevegelsene til flere artister med fotoapparatet sitt.

- Jeg var først på europaturné med Borgore i tre uker, før jeg dro på jobb med Matoma etter bare et par dagers opphold, forteller han.

DOKUMENTERER ARTISTLIVET

Borgore er en israelsk DJ som spiller for tusener av publikum- mere hver kveld. Da kunne Mar- tin reise komfortabelt med fly mellom konsertbyene. Men med Matoma kjørte de 200 mil hver dag, i bil. 42 konserter skulle gjennomføres på 40 dager.

- Vi hadde litt mer med oss, slik at det var ikke praktisk med fly. Heldigvis sov vi på hoteller og ikke i bilen, sier fotografen om sin fjerde turné med house- artisten fra Hedmark.

- Det har hendt vi har gjort konserter i New York og ny konsert samme kveld i Los Angeles. Ved å krysse tidssoner er slikt mulig, men hektisk.

Kristiansanderen har vært over store deler av USA og Europa det siste halvannet år. Jobben hans er utelukkende å fange personligheten til Tom Stræte Lagergren, som er man- nen bak artistnavnet Matoma.

- Jeg tar både stillbilder og video, både under konserter og når vi kjører bil eller stopper på et kjøpesenter for å shoppe. Jeg har alltid kamera på meg. Vi legger ut små snutter på sosiale medier, men lager også en dokumentar som vil bli publisert senere, hvor vi går mer i dyb- denpåartistlivethans.Viønsker ikke at det skal være iscenesatt på noen måte, derfor dokumen- terer jeg så mye som mulig, slik at det blir ekte, sier han.

MULTITASKING: Slik ser gjerne Martin ut dersom du observerer ham på jobb. Både videokamera og mobilkamera er fremme for å fange stemningen i publi- kum foran Matoma. Bildet er tatt under en konsert i Zürich. Foto: privat.

GOD KJEMI

Den unge kameramannen har også fått forespørsel om å bli med Kygo på turné. Selv om han er en av verdens mest populære artister akkurat nå, takket han nei.

- Valget var ganske enkelt, helt ærlig. Vi deler ikke de samme verdiene. Teamet rundt Matoma hardensammeinnstillingentil hvordan arbeidet skal gjennom- føres. Jeg må trives med dem jeg jobber med. Når man skal leve så tett i uker og måneder av gan- gen, er god kjemi avgjørende, innrømmer polskfødte Martin som vokste opp på Birkeland.

Noen han derimot gjerne vil jobbe mer med er den amerikan- ske DJ-duoen The Chainsmokers.

-Det er det gøyeste jeg har vært med på. De er jo blant de største i verden, men jeg gjør dette mest fordi jeg synes det er gøy og får muligheten til å inspirere andre. Jeg er ikke opptatt av kjendiser, men jeg tok bilder av dem på eget initiativ da de spilte i Ber- lin. De likte bildene så godt at de inviterte meg med på oppdrag i USA, beretter han.
Den store drømmen er riktignok å få innpass i teamet til den engelske artisten Ed Sheeran.

- Jeg er superfan av Ed Sheeran. Han er en jordnær type som lager fantastisk musikk. Den dagen jeg får det i boks kan jeg si meg ganske fornøyd med turnélivet i alle fall, røper han.

BEKJEMPER KRITIKKEN

Om noen skulle finne på å si til ham at noe ikke er forsøket verd, vil han bare bli enda mer innstilt på å få det til.

Martin har nemlig ikke bestandig hatt det enkelt. - Det var en stund jeg hadde fire jobber for å overleve, deriblant en på Kiwi. Den dagen jeg hadde spart opp nok penger til kamerautstyr, sluttet jeg i alle jobbene for å satse som foto- graf. I starten ble det mye gratis- jobbing for å vise hva jeg var god for. Jeg fikk mye kritikk for det av folk rundt meg.

Du kan ikke gjøre det, sa de. Når folk påstår at jeg ikke vil få til det jeg har satt meg fore, liker jeg å motbevise
dem, forsikrer han.

Martin får ikke slappe av lenge hjemme før det bærer ut på opp- drag igjen.

- Om to dager skal ut på tur med Fedde Le Grand som jeg ble kjent med på Palmesus.

FØRSTEKLASSES

Matoma har kun gode ord om hvordan det er å jobbe med Martin og lar seg imponere til stadighet:

- Martin er en av de mest ded- ikerte personene jeg vet om i denne bransjen. Han imponerer stadig med å levere førsteklasses materiale ved vel- dig korte tidsfrister og press fra andre leverandører. Da vi var på bussturné var
Martin den som la seg sist og fikk minst søvn, fordi vi trengte materialet neste mor- gen. Uansett hvor sliten Martin var så sluttet han ikke å jobbe hardt. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med ham som fotograf, men enda viktigere er hans ver- dier og holdninger. Jeg er virkelig stolt over å ha ham med på laget mitt, sier han.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse