Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Klar for blodslit i skogen

KRSUltra arrangeres for andre gang:


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen
Foto: Ole G. Sørensen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 20.04.2017. Sist endret: 20.04.2017 15:43:52


- Jeg holdt på å besvime i fjor, sier Terje Fredriksen (47) fra Kristiansand løpeklubb. I år går han for seier på i KRSUltra som arrangeres i helga.


Fakta

Ultraløp
- Løp som er lenger enn maraton, altså mer enn 42.195 meter.
- Ultraløp arrangeres både på asfalt og i terreng.
- Kristiansanderen Erik Bergersen vant NM i ultraløp, 100 kilometer, i Kristiansand i 2015.
- Telemarks tøffeste (81 km) er årets NM i terrengultra.
- Vanlige distanser i ultraløp er mellom 50 og 100 kilometer, men det arrangeres også mye lengre løp, før eksempel Nordmarka Ultra Challenge på 200 kilometer.
JEGERSBERG: - I fjor endte jeg på 6 timer og 14 minutter, målet i år er å komme under seks timer. Om det er nok til å vinne vet jeg ikke, sier Fredriksen.

47-åringen begynte å løpe for 20 år siden, og de siste årene har han gradvis løpt både lengre og fortere. Han har flere maraton-løp i beina, og i fjor deltok han for første gang i et ultraløp i terrenget. Det ga mersmak. Etter å ha løpt inn til tredjeplass i KRSUltra, løpet på seks mil i Kristiansands skoger, ble han best i sin årsklasse (45-49 år) i Hornindal Rundt. Det var et løp på 75 kilometer som hadde status som NM i fjor.

- Det var jeg veldig fornøyd med. I år er målet å delta i Telemarks tøffeste, et løp på 81 kilometer, Fredriksen.
- Da blir KRSUltra, med sine skarve 60 kilometer, lett i forhold?

- Nei, det er tungt nok det! Det er ei nokså teknisk og utfordrende løype, sier Fredriksen, som beskriver ultraløp som noe helt annet enn maraton.

- Det er veldig ulikt. Maraton løpes gjerne i en storby og vi kombinerer det ofte med en tur. Da jager man også tiden i større grad. I ultraløp er det mer avslappet og man kombinerer løping med flotte naturopplevelser, sier Fredriksen, som løp Berlin Maraton på 2.35.10 i fjor, noe som var nest beste maratontid registrert av nordmenn i klassen 45-49 år i fjor.

GÅR FOR SEIER: Terje Fredriksen endte på tredjeplass i KRSUltra i fjor, men vant NM i terrengultra senere i sesongen. I år løper han for seier i hjemlige skoger.

Holdt på å besvime

Fredriksen har nesten bare gode minner fra KRS Ultra i fjor. Dessverre var han en av dem som løp feil, og måtte bli oppringt av arrangøren for å bli geleidet tilbake i løypa. Han fikk også merke at kroppen ble tom for energi etter hvert.

- Ultraløp gjør vondt, spesielt om man ikke får drukket og spist nok. Jeg holdt på å besvime i fjor, trolig fordi jeg var dehydrert. Heldigvis var det en drikkestasjon like ved, sier Fredriksen som er aktiv i Kristiansand løpeklubb.

- Det er inspirerende å være en del av et løpemiljø, og veldig flott at vi har fått et slikt løp til byen. Det har blitt mange spennende ultraløp i Norge etter hvert, sier han.

I år er planen å delta i tre ultraløp, samt maraton i Berlin.


Løper korte turer

Tobarnsfaren, som til daglig jobber på forskningssenteret på Elkem, løper åtte til ti mil i uka. 

- Løping er en fin form for trening ettersom man enkelt kan tilpasse tiden etter andre ting. Man kan jo løpe når som helst, sier han.

Selv om han deltar i løp som er både 60-,70- og over 80 kilometer lange, løper han sjelden lange treningsturer.

- Det er ikke mange turer over 25 kilometer. Jeg løper heller kortere turer ganske ofte. Det blir fort fem-syv turer i uka, sier han.

Har du noen tips til de som skal løpe ultraløp for første gang i helga?

- Ta det med ro de første milene og han en god plan for spising og drikking. I tillegg bør man jo ha trent litt, sier han og smiler.Flere milslukere i år


Rundt 130 deltakere stiller til start på den lange distansen under KRS Ultra i helga.

- Det er nå 128 deltakere på den lange distansen og 172 på den korte, opplyser løpsleder Thomas Øderud fra Kristiansand Løpeklubb.

Påmeldingsfristen går ut torsdag kveld og han håper på noen «slengere» i siste liten. Uansett er det en solid økning fra i fjor, da 83 deltakere la ut på den 60 kilometer lange turen i Jegersberg og Bymarka.

- Vi er veldig fornøyd med det. Det er blant annet over 20 dansker som kommer, sier Øderud.

Ettersom Kristiansand løpeklubb er arrangør er Øderud og flere andre erfarne ultraløpere ikke med som deltakere. Det er 40 frivillige, fra løpeklubben og Kristiansand orienteringsklubb, i sving under arrangementet. Av de fem deltakerne fra klubben er det nok Terje Fredriksen som har best vinnersjanser.

- Terje bør nok være med i toppen. Han løp jo feil i fjor, noe vi har ledd litt av ettersom han er den som bor nærmest løypa av alle, sier Øderud, som lover bedre merking i år.

- Vi fikk noen bemerkninger på merkingen av løypene i fjor. Så i år merker vi enda bedre og vi skal sjekke løypene igjen dagen før, sier Øderud.

Han beskriver KRSUltra som et fint løp for ultraløp-debutanter.

- Det er en forsiktig start ettersom det ikke er av de lengste ultraløpene. I tillegg har vi veldig mye oppvarting med mat og drikke. Litt luksus rett og slett. Det er ikke slik mange steder, sier han.

Deltakerne starter lørdag kl. 08.00 fra Aquarama, og vinneren er trolig i mål på samme sted cirka 14.00.
Fakta

Ultraløp
- Løp som er lenger enn maraton, altså mer enn 42.195 meter.
- Ultraløp arrangeres både på asfalt og i terreng.
- Kristiansanderen Erik Bergersen vant NM i ultraløp, 100 kilometer, i Kristiansand i 2015.
- Telemarks tøffeste (81 km) er årets NM i terrengultra.
- Vanlige distanser i ultraløp er mellom 50 og 100 kilometer, men det arrangeres også mye lengre løp, før eksempel Nordmarka Ultra Challenge på 200 kilometer.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse