Vant Sørlandets litteraturpris


Publisert: 21.04.2017. Sist endret: 21.04.2017 22:15:01


Publikum har stemt, og i dag fikk vinnerne endelig overrakt prisen.


KRISTIANSAND: Sørlandets litteraturpris ble delt fredag formiddag på Ernst hotell. Det var plukket ut tre kandidater til hver av prisene og publikum har fått bestemme hvem som vant.

Prisen for skjønnlitteratur gikk til Jan Kristoffer Dale for «Arbeidsnever, noveller»

Juryen beskriver boka hans på følgende måte:

«Overbevisende novelledebut fra arbeiderklassen, som skildrer menneskene og det menneskelige med både kunnskap og empati. Vågalt pluss for dialekten i dialogene, som flyter godt i leserens hode.»

For sakprosa var det Berit Eide Johnsen og Gustav Sætra som stakk av med seieren for deres bok «Sørlandsk skipsfart 1600-1920».

Juryen sier: «Sørlandsk storhetstid knyttet til maritim næring behandlet samlet og grundig over to bind. En fremstilling av skipsfarten på Sørlandet - både på vei opp og ned, over 400 år. Verket rommer ikke bare landsdelens økonomiske utvikling knyttet til skipsfarten, men også hvordan den fikk konkrete følger for menneskers liv og kultur.»


Debutant

Randi Berge Wanderup, leder av styringsgruppen for Sørlandets litteraturpris, sier det er gledelig at de i år løfter frem en ung person. Dale, født i 1984, kommer fra Froland og er bosatt i Grimstad.

- Det har vært prisens intensjon helt fra den ble etablert i 2000. I tillegg viser årets pris at leserne setter stor pris på den historien landsdelen har å by på. Agder-fylkene har fostret en rekke betydelige forfattere, sier hun i en pressemelding.

- Når Jan Kristoffer Dale er kåret til årets skjønnlitterære vinner bidrar Sørlandets Litteraturpris til å rette søkelyset mot en relativt ung forfatterrøst. Han er en debutant som har vakt betydelig oppsikt med sin novellesamling Arbeidsnever. Her setter han Froland på det litterære kartet. Novellesamlingen består av jordnære og poetiske beretninger fra de vanlige sliternes liv. Et godt stykke unna måten stedets mennesker legendarisk ble beskrevet på i NRKs humorserie Lillelørdag med Bård Tufte Johansen og Harald Eia! Jan Kristoffer Dale har allerede mottatt Tarjei Vesaas debutantpris. Nå blir han også omfavnet av det litterære Sørlandet, sier Berge Wanderup.

DEBUTANT: Jan Kristoffer Dale er kåret til årets skjønnlitterære vinner for sin novelledebut «Arbeidsnever». Foto: Helge Dyrholm

UIA-vinnere

De toa andre vinnerne kommer også fra Aust-Agder. Berit Eide Johnsen (fra Lillesand) er professor i historie ved UiA og Gustav Sætra (fra Arendal) er førsteamanuensis i historie ved UiA.

- I dette skumsprøytende verket følger vi utviklingen av skipsfarten kysten rundt fra seilskutetida fram til dampskipenes epoke. Svingningene i arbeidsliv, handel og industri som følge av skipsfarten blir nøye gjennomgått. Nedturer og oppturer, også som følge av krig og internasjonale konjunkturer, er historikernes tema. Boka er vakkert designet og illustrert med dramatiske bilder fra livet på sjøen. Den kan komme til å finne sin plass på kaffebordene rundt om i sørlandshjemmene, sier Berge Wanderup.