Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Solveigs frodige streker


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Foto: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 27.04.2017. Sist endret: 27.04.2017 09:13:36


I over 30 år kledde Solveig Tambs opp byens damer i motebutikken La Maison. Når hun nå debuterer som kunstner, er mange av kvinnene avkledd.


KVADRATUREN: - Å vise fram bildene for aller første gang var absolutt en bøyg å komme over. Jeg tenkte «Guriland! Jeg håper ingen tar anstøt av at mange av kvinnene ikke har klær på seg», sier Solveig Tambs og ler. 

På gulvet inne hos Kongens Senter hvor den stilige og spreke 73-åringen maler, står fire bilder oppstilt. Det er fire frodige kvinner som gjør morgengymnastikk, danser og viser sinne. Det er ingen tilfeldighet at bildene Solveig tegner og maler, er av kvinner. I over 30 år drev hun den eksklusive motebutikken La Maison i Kristiansand. Her har hun kledd opp utallige sørlandsdamer.

- I alle årene jeg drev klesbutikk så jeg kvinner inn i øyene hele tiden. Da ble det automatisk til at jeg så kvinner for meg når jeg satte meg foran staffeliet, sier hun forklarende.


Tenkte bare "Yess!"

Og Solveig Tambs synes frodige kvinner er mye vakrere enn syltynne. De fleste som har sett bildene synes de er gøye. Det gjelder også malekollega Anne Karin Jacobsen som beundrer dem der de står på rekke og rad. 

- Jeg synes bildene er fantastiske. Du blir så glad av å se på dem! Jeg skulle ønske jeg var like fri i streken som Solveig, sier Jacobsen og kaster ett ekstra blikk ned på tegningene laget med kull og pastellkritt. 

LIKER BILDENE: Anne Karin Jacobsen maler også på Kongens Senter. Hun skulle ønske hun hadde hatt en like fri strek som Solveig.

Tirsdag 2. mai åpner Solveig Tambs separatutstillingen «Kvinnedryss i Portalen» hos Portalen, Kirkens Bymisjons café på Strandpromenaden. Det er hennes første utstilling etter at hun startet å male for seks år siden. Et tyvetalls bilder, 19 av kvinner og et av en mann, skal stilles ut.

- Jeg har aldri planlagt å ha noen utstilling, men ble veldig glad da de spurte. Jeg tenkte bare «Yess, Solveig! Dette må du si ja til», sier hun fornøyd.

Nå er hun – til å være henne – fullstendig avslappet og helt uten forventinger til utstillingen. Den tidligere klesbutikk-eieren tenker at det kanskje kan åpne noen dører og gi inspirasjon til å fortsette med kunsten.

- Når du er 73 år har du en ydmykhet i forhold til livet. Det hadde vært en drøm for meg å få høre at folk synes det jeg holder på med er kult, sier Solveig.


Gråt i tre år

Det er klær som hele tiden har vært den store lidenskapen hennes. Som barn stylet hun papirdukkene sine og kledde opp dukkene hjemme i Oslo hvor hun vokste opp. 26 år gammel førte kjærlighetene henne til Kristiansand og i 1982 åpnet hun La Maison i Skippergata. For åtte år siden gikk butikken konkurs. Det var en stor sorg for Solveig.

- Jeg tror jeg gråt i tre år etterpå. Butikken hadde vært hele livet mitt og at den gikk konkurs var helt fryktelig. For å drive butikk, må du være nøktern og ha greie på penger. Det hadde ikke jeg, men styrte ut i fra kjærlighet og impulsivitet, sier hun ærlig.

For å få noe annet å tenke på brukte hun mye tid på trening og turer. Det var under en av treningsøktene at hun snakket med en dame som malte på Kongens senter og gikk i lære hos kunstner Håkon Henriksen. «Jeg vil også male», tenkte Solveig og ringte impulsiv som hun er rett til Håkon. Kort tid etter var hun i gang.

LÆREREN: I seks år har kunstner Håkon Henriksen, som blant annet underviser på Kongens Senter, vært Solveig Tambs læremester. Hun skryter av ham. - Håkon er veldig kunnskapsrik og ser hver enkelt elev godt, sier hun.

Skryter av læreren

Hun skryter av kunst-læreren.

- Håkon dømte meg ikke nord og ned, og det var inspirerende. Samtidig krever han veldig mye av elevene sine og det liker jeg.

Håkon Henriksen kontrer:

- Solveig har en nydelig strek. Hun har godt syn og god fargesans. Jeg tror jeg kommer av jobben i motebransjen, sier han.

I fire år har hun hatt atelier på Odderøya. Nå maler hun på Kongens Senter fast en gang i uka.

- Har kunsten hjulpet deg til å komme over tapet av butikken?

- Jeg kommer aldri over tapet av La Maison, men det hjelper. Jeg tror jeg kommer til å tegne og male resten av livet, sier Solveig Tambs.FAKTA:
Solveig Tambs
- Drev den eksklusive klesbutikken La Maison i Markens fra 1982 til konkursen i 2009.
- Har to barn og er bestemor til to.
- Begynte å male for seks år siden og har kunstner Håkon Henriksen som lærer.
- Har sin første utstilling hos Portalen Galleri 2. mai.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse