Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Bedre sent enn aldri

Frigjørings-og Veterandagen:


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 11.05.2017. Sist endret: 11.05.2017 11:51:08


40 krigsveteraner ble hedret med medaljer i Caledonien Hall på Frigjøringsdagen. Det var på tide.


KVADRATUREN: - Det føltes godt og riktig med medaljene, smiler Jens G. Justesen (78), som sammen med kona Signe kikker på de to medaljene og diplomet som er en takk for innsatsen i Tysklandsbrigaden sommeren 1952. Den ene er Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner, og den andre er Veteranforeningens medalje for deltakelse i Tysklandsbrigaden.
65 år er gått siden Jens som ung nyutdannet rekrutt kom til byen Husum i nord-Tyskland, ikke langt fra grensen til Danmark, som en del av Tysklandsbrigaden som skulle trygge freden i det krigsherjede landet. Han bebreider ikke Forsvaret for forsinkelsen med overrekkelsen av medaljene, for hans del handler det mer om at han ikke har vært tilstede ved de arrangementene der det har vært medaljeoverrekkelse. Ikke før på mandag, på Frigjørings-og Veterandagen, i Caledonien Hall.

TRIVDES I TYSKLAND

- Jeg trivdes godt i Tyskland. Husum var en fin by som ikke ble mye ødelagt under krigen, men vi fikk jo oppleve mye vondt på nært hold også, blant annet flyktninger fra lenger øst i Tyskland og det som den gang var Polen. De var forlagt på en flyplass utenfor byen og hadde det tøft, minnes Jens Justesen som var kanonkommandør i luftvernet og hadde daglig omgang med en 40 mm Bofors. Militæret fikk han et godt forhold til.
- Vi ble jo kalt inn til førstegangstjeneste etter krigen og jeg var stolt som kom i militæret og fikk gjøre tjeneste i Tyskland. Det var i grunnen en trist dag den dagen jeg leverte inn uniform og våpen på grunn av alder, smiler mannen som er født i Haugesund, hadde oppvekst i Stokmarknes og som kom til Kristiansand på 50-tallet, hvor han fikk et lang arbeidsliv som lærer og inspektør på Grim og Møvig skoler.

På etterskudd: Jens G. Justesen fikk sine medaljer 65 år etter endt oppdrag i Tysklandsbrigaden, her sammen med fru Signe.

50.000 NORDMENN

- Tysklandsbrigaden var i virksomhet fra 1947 til 1953 og 50.000 nordmenn gjorde tjeneste i løpet av disse årene. Medaljen for deltakelse i brigaden, og for deltakelse i internasjonale operasjoner, ble først opprettet i 1990 men da med tilbakevirkende kraft, forklarer Odd Helge Olsen, leder for Veteranforeningen avdeling Kristiansand, som sammen med ordfører Harald Furre stod som vertskap for mottakelsen som samlet om lag 170 veteraner, inkludert følge.
En av dem som fant veien var Gunnar Malm (79), pensjonert oberstløytnant med en lang og variert utenlandstjeneste i Gaza, Libanon, Golan, Irak og Balkan over en tidsperiode som strekker seg fra 1968 til 1997. For dette er han hedret med en rekke medaljer, og han var ikke blant de 40 som ble tildelt medalje 8. mai. Men meninger om praksisen til Forsvaret har han likevel:
- Forsvaret har gjort en dårlig jobb med å tildele medaljer, men nå tas det tak for å rydde opp i dette, heldigvis. Og jeg må jo si at det var et storslagent og flott arrangement her i kveld, det burde bare ha kommet lenge før, sier han.

TOPPEN AV ISFJELLET

Odd Helge Olsen følger opp:
- Dette er bare toppen av isfjellet, disse som får medaljene sine i dag. Vi vil fortsette å arrangere mottakelser i årene som kommer. Det er ennå mange som ikke har fått sin medalje for innsatsen de har lagt ned i utenlandsoperasjonene, forklarer han.
Harald Furre, på sin side, kom i sin tale inne på viktigheten av å løfte frem både gamle og nye veteraner.
- Kommunen har laget en veteranplan for å løfte frem innsatsen de har gjort, det omfatter også våre krigsseilere. Det dreier seg om det som har med helse å gjøre, gi oppfølging til de som har fått traumer etter tøffe opplevelser, og det er snakk om å gi dem den heder og ære de fortjener, blant annet ved å arrangere slike mottakelser som dette, nevnte han før en skål ble utbrakt for veteranene.


Følgende misjoner var representert ved mottakelsen:

Tysklandsbrigaden 1947-1953
Gaza 1956-1967
Libanon 1978-1998
Balkan 90-tallet
Disse fikk medalje


Navn: Operasjon:

Sigurd Wathne Tysklandsbrigaden
Matias Lauen - Post mortem,
Frida Lauen (kone) Tysklandsbrigaden
Obart Skaar Tysklandsbrigaden
Torkel Flottorp Tysklandsbrigaden
Torleif Thygesen Tysklandsbrigaden
Edvart Nesland Tysklandsbrigaden
Sverre Sannæs Tysklandsbrigaden
Herman Syvertsen Tysklandsbrigaden
Mads Gedde Myrre Tysklandsbrigaden
Sigbjørn Kjetså Tysklandsbrigaden
John Lauvdal Tysklandsbrigaden
Olav Uppstad Tysklandsbrigaden
Olav Einstabland Tysklandsbrigaden
Jens G. Justesen Tysklandsbrigaden
Arvid Abrahamsen Tysklandsbrigaden
Kenneth Skofteland Tysklandsbrigaden
Olav Dahle Tysklandsbrigaden
John Emil Refsnes Tysklandsbrigaden
Oberst Bjarne Skoland Tysklandsbrigaden
Bjarne Christensen Tysklandsbrigaden
Fredrik Haugstad Tysklandsbrigaden
Toralv Valand Tysklandsbrigaden
Leiv Bjørn Hansen Tysklandsbrigaden
Leif Øvergård - Post mortem,
Sverre Øvergård (sønn) Tysklandsbrigaden
Kristian Haugland Tysklandsbrigaden
Magne Tangen Tysklandsbrigaden
Ove Erik Johannesen UNIFIL, UNPROFOR
Ove Andreas Helliksen Austrud UNIFIL
Ole Tommy Reite UNIFIL
Tom Lundahl UNIFIL
Jostein Bergland UNIFIL
Fredrik Eriksen UNPREDEP
Fenrik Kurt Knutsen Nedenes SFOR
Roald Øye UNEF
Odd Kjell Valbeland UNEF
Torstein Wåland UNEF
Bjørn Bergstøl UNEF
Trygve Selnes UNEF
Birger Håkedal UNEF
Sigurd Fossland UNEF
Arnt Ulf Kvåse UNEF
Aslak Vegusdal UNEF
Olav H. Høiesen UNEF
Vilhelm Tellefsen UNEF
Åmund Vestøl UNEF
Helge Kristiansen UNEF
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse