I kø for å innta Torvet


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen

Publisert: 18.05.2017. Sist endret: 18.05.2017 10:44:13


Torvhandlerne står i kø for å innta det nye Torvet. Nå er planen for den nye isbanen på Øvre Torv også klar.


RÅDHUSETKVARTALET: - Nå er det bare å invitere Mats Zucarello Aasen til kamp, uttalte Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune, etter å ha signert kontrakten sammen med Anders Gaudestad, adm. dir. i LOS, og Kenneth Engedal, banksjef i Spareskillingsbanken. 
De to sponsorene bidrar med en million kroner hver, kommunen går inn med to millioner, mens de resterende 1,4 millionene dekkes av spillemidler.
Totalt er investeringskostnaden på den mobile isbanen på rundt 5,4 millioner kroner. Driftskostnadene for isbanen på Torvet er kalkulert til å bli rundt 400.000 kroner i året. 

HER SKAL DEN LIGGE: Isbanen blir på drøye 900 kvadratmeter og vil dekke store deler av Øvre Torv. Det blir gjerder/vant rundt hele banen, men med unntak av siden mot Rådhuskvartalet skal de være gjennomsiktige. Skisse: Kristiansand kommune

5,4 millioner

- Vi har nå valgt konsept, og kontrakten tegnes trolig denne uka. Vi valgte en østerisk leverandør, som blant annet har levert isbane til Kvinesdal. Det var ikke det billigste konseptet, men det beste for oss, og fortsatt godt innenfor de økonomiske rammene, forklarer prosjektleder Helmer Espeland fra parkvesenet.
Han forklarer at enkle lagringsmuligheter av banen utenom sesongen var blant de avgjørende punktene.
- Grunnen til at vi trenger en mobil bane er at vi har et historisk torv med kuppelstein, som gjør det vanskelig å ha en permanent bane, sier Espeland.


Vil ha aktivitet

NÅ BLIR DET IS: Prosjektleder Helmer Espeland i parkvesenet og arrangementskoordinator Tore Løvland fra Kristiansand kommune gleder seg til den nye isbanen kan åpne 1. desember.

Banen vil bli 44 x 22,5 meter, noe som er litt større enn isbanen i Tresse.
- Vi har ventet i tre år på å få realisert dette. Byggingen av parkeringshuset utsatte det, men i forbindelse med byggingen har vi investert i Torvet, og blant annet lagt kjøleslanger under bakken, sier Espeland.
Han forklarer at planen er å starte forberedelsene 1. november. Da legges et lag med grus over Torvet, for å jevne det ut. Så kommer anlegget fra Østerrike i midten av november og målet er å åpne banen 1. desember.
- Det er selvsagt litt væravhengig, blir det veldig varmt er det vanskelig å lage is. Vi satser på å holde isen frem til 15. mars, men det er også væravhengig, sier Espeland. Fire store lysstolper skal sørge for lys på banen frem til klokken 22.
Rundt banen vil det blir lagt til rette for aktivitet slik at isbanen skal bli en ordentlig samlingsplass i vintermånedene.
- Vi ønsker liv i byen, og dette kommer til å bli kjempebra, sier Espeland.Torvhandlere i kø for å innta Torvet


Tore Løvland, arrangementskoordinator i kommunen, gleder seg stort til Torvet åpner igjen.
- Jeg tror alle gleder seg til det åpner igjen. Vi har savnet det. Det har vært en utfordring med tanke på arrangementer, vi har måtte si nei til mye, mens mange andre har måtte flytte til for eksempel Tresse. Og så har det vært vanskelig for turister å finne frem til turistkontoret i Rådhuskvartalet, sier Løvland.
Gravingen på Torvet startet i september 2015, men i juni skal det altså stå ferdig. Løvland merker pågang fra folk som vil bruke Torvet.
- Nedre Torv får seg en ordentlig ansiktsløftning, og jeg merker stor interesse fra torvhandlere. Det er tolv plasser, og det kan fort bli fullt, sier Løvland og legger til at forholdene for torvhandlerne blir langt bedre enn før, blant annet ved enkel tilgang til strøm.
Ved å flytte kongestatuen er publikumskapasiteten økt på Øvre Torv. I sommer skal det blant annet være cupshow under Sør Cup og P4 sommerturne på Øvre Torv. Løvland håper det nye Torvet vil fremstå mer livlig enn det gamle.
- Vi håper på mer aktivitet enn før, og mange flere torvhandlere vil jo skape mer liv på Torvet. Så tror jeg det nye kjøpesenteret i kvartalet ved siden av, og isbanen om vinteren, også vil føre til at publikumsstrømmen til Torvet blir større.Fakta


Dette skjer på Torvet i sommer

► Torsdager: Sommer på Torvet

► Søndag 25. juni: Cupshow Sør Cup

► Fredag 7. juli: P4 sommerturne

► Lørdag 12. august: Den Internasjonale Kulturfestivalen

► Tirsdag 15. - lørdag 19. august: Internasjonalt matmarked

► Lørdag 2. september: Bondens Marked