Dagen derpå-mat


Skrevet av: Bjørn Amundsen

Publisert: 18.05.2017. Sist endret: 18.05.2017 09:54:06


Den eneste sikre måten å unngå hang-over på er å drikke mindre og stoppe i tide når man befinner seg i lystig lag. Men litt god mat kan også hjelpe.


KRISTIANSAND: - " Det finnes ikke noe godkjent legemiddel som kan lindre dagen derpå-smertene dersom man var oppe og festet litt for lenge i går. Det legemiddelfirmaet som hadde funnet opp noe sånt ville nok gjort det stort. Men det finnes saktens mat som egner seg på en sånn dag, sier farmasøyt Jorun Grimestad Lindenlaub.

Egg er bra

Å drikke mye vann er også et godt råd. Ikke minst å gå over til å drikke vann de siste timene før leggetid. For i tillegg til at salter og næringsstoffer går fløyten under inntak av alkoholholdige drikker, blir man også dehydrert.
- Dersom man har festet litt for hardt er det viktig å slappe av og få frisk luft dagen etter. Så må man fylle på med væske, men ikke for mye kaffe, kaffen har også en dehydrerende virkning. Så må man erstatte næringsstoffene, og det er jo ikke alltid så enkelt dersom man føler seg uvel, er kvalm og mangler matlyst. Da gjelder det å finne noe som både er næringsrikt og samtidig lett å spise - som egg. Og så vil jeg slå et slag for min frokost-smoothie. Den er lett å få i seg og er samtidig svært næringsrik, sier Lindenlaub.
Hun har funnet frem tre egg, noen pølsebiter, en tomat, et par vårløk og to kalde, kokte poteter fra i går. Det skal bli bondeomelett - lett fordøyelig, men en riktig næringsbombe. Sammen med smothien blir dette et riktig oppbyggelig kraftmåltid.

Farmasøyt i 36 år

Jorun Grimestad Lindenlaub ble utdannet farmasøyt i 1980. Nå er hun selvstendig næringsdrivende og hun har jobbet i forskjellige apotek.
- Det gode med å være selvstendig er frihetsfølelsen og fleksibiliteten. Det har blant annet gjort at jeg har kunnet studere underveis, sier Lindenlaub som har master i fransk og en bachelor i folkehelsearbeid ved siden av farmasøyt-utdanningen.
- Men så må jeg jo også leve under et visst press, uten alltid å vite om jeg har en jobb å gå til eller ikke, sier hun.
Som farmasøyt består jobben mye av å kontrollere legenes resepter - at doseringen ser riktig ut, at det ikke forekommer interaksjon mellom ulike medisiner og for å sjekke om det for eksempel kan være grunnlag for bruk av blå
resept. Ikke minst er det viktig å bidra til riktig legemiddelbruk: å forsikre seg om at kunden vet hvordan medisinen skal brukes.
- Jobben er gjennomregulert av lover og forskrifter. Det må nesten være sånn. Ved noen anledninger må man likevel utøve det vi kaller farmasøytisk skjønn for at kunden skal få god nok hjelp. Det kan være i vaktsituasjoner når man ikke får tak i fastlegen eller andre man ellers ville konferert med, sier Lindenlaub.
Hun er glad i å lage mat. Hun trekker frem Midtøsten som et spennende matområde, med taboulleh (couscoussalat) og hummus. Men også indiske retter og japansk sushi står høyt i kurs hos farmasøyten.
- Den høye forekomsten av magekreft i Japan skyldes ikke sushi, men salt. For mye salt og for mye sukker er skadelig, slår Lindenlaub fast.

Når nøden er stor

Fra sin tid som helgevakt på Elefantapoteket kommer hun på en historie som hun har humret over mange ganger:
- Alle som har vært på apoteket søndag rett etter åpningstid vet at da er det masse folk og lang kø for reseptmedisin. De fleste kommer rett fra legevakta hvor de også gjerne har måtte vente et par timer. En kar som hadde stått i reseptkøen kom endelig frem til kassa og leverte en resept fra legevakten pålydende Viagra. Da er du jammen nøden, ler Lindenlaub.
- Mye næring i bondeomeletten


Bondeomelett

 2 personer

3 egg
2 vårløk
2 kokte poteter
Noen pølsebiter (Lindenlaub brukte 1 ½ chilipølse)
1 tomat
Smør til steking

Rør sammen eggene. Skjær poteter, vårløk og pølse i biter og legg alt i varm panne. Rør mens dette småsteker. Del tomatene i biter og legg i pannen. Rør sammen. Hell eggene over og sett på lokk. La steke på middels varme til eggene har stivnet. Server med persilledryss.
- Stavmikser er super til å lage smoothie med


Frokostsmoothie

1 person

2 dl frosne bær - skogsbærblanding
2-3 brennesleplanter (Lindenlaub har plukket i hagen og lagt i fryseren)
1 dl mandelmelk
1 dl god eplejuice
1 egg
1/2 banan
½ avocado


Ha alt i en bolle og kjør til en jevn blanding med stavmikser. Server med sitronmelisse eller mynte.
- Men igjen: mest positiv virkning oppnår du ved å drikke mindre på festen, sier Jorun Grimestad Lindenlaub - som i tillegg til grunnlovsfeiringen også feiret fødselsdagen sin den 17. mai!