Friidrettsfamilie på fulltidFoto: AV ERLEND SKARSHOLT IVERSEN

Publisert: 18.05.2017. Sist endret: 18.05.2017 10:40:26


Hos familien Weinberg er de tre eldste i søskenflokken blant de beste i landet i sine disipliner. Hjemme snakkes, tenkes og utføres det friidrett på høyt nivå, hele tiden.


LUND: - Det er mye snakk om friidrett rundt middagsbordet hjemme. Spesielt i sesongen. Ikke bare friidrett som vi bedriver, men ute i verden også, forteller mor Kathrin Weinberg.
- Men hva gjør familien Weinberg om vinteren?
- Da er det friidrettstrening inne, sier hun smilende.
Det gir et godt bilde av familien som kom til Norge for ti år siden fra Frankfurt am Main i Tyskland. Mor og far, Kathrin og Michael, er tidligere friidrettsutøvere i henholdsvis mangekamp og kulestøt. Nå er det barna som har tatt over stafettpinnen. Stella (18), Myron (17), Fabian (15) og Lana Weinberg (11) driver alle med friidrett i Kristiansand Idrettsforening (KIF).


MANGEKAMP: Myron Winberg (17) er mangekamputøver og har sine styrker i grenene spyd og lengde. Han ser opp til den amerikanske mangekamputøveren Ashton Eaton.


Godt samhold

Hvis man tar turen til Kristiansand stadion er sjansen for at du treffer på familien Weinberg stor. Mor er trener for aldersbestemte grupper, inkludert minstedatteren Lana, og far er trener for de tre eldste.
Stella er spydkaster, Myron mangekamputøver og Fabian kaster diskos.
- Det er veldig bra å ha pappa som trener, for da er det lettere å kunne kommunisere. Vi har nok mye å takke han for, ettersom det ofte blir han som må løfte oss opp igjen etter nedturene, sier søskenflokken.
Selv om han er lett å kommunisere med forteller han at han også er deres største kritiker. Han blir aldri helt fornøyd med det de har gjort, men finner ting som kan forbedres. Men det faglige er ikke alltid det viktigste.
- Det viktigste jeg har fokus på er at de har det gøy. At de kommer her på idrettsplassen og har det moro. Da tror jeg resten vil komme av seg selv etterhvert, forteller faren, Michael.
- Mamma og pappa var veldig opptatt av at vi skulle drive med det vi hadde lyst til da vi var små. Det var aldri noe press om at vi skulle drive med friidrett. Sånn er det fortsatt i dag. Vi driver med dette fordi vi synes det er gøy, forteller Stella, som legger til at de har drevet med friidrett så lenge de kan huske.
Det er stort sett trening hver dag, og mesteparten av tiden trener søsknene sammen. Det er de glade for.
- Vi har veldig mye glede av hverandre. Alle kan hjelpe alle, og vi varmer alltid opp sammen. Er det noe vi ikke tør å si til pappa kan vi si det til hverandre, ler Fabian.


DISKOS: Fabian Weinberg (15) satte ny rekord for et par uker siden i sin aldersklasse med 57,20 meter. Han slettet med det en 21 år gammel rekord på 57,00 satt av Rune Johansen. Fabian ser opp til svenske diskoskaster Daniel Ståhl og tyske Robert Harting.


Ny nasjonal rekord og U20 EM

Både Stella, Myron og Fabian er blant landets beste i sine disipliner, og er på aldersbestemte landslag. De sikter mot internasjonale mesterskap og har høye mål. Nylig slettet blant annet Fabian en 21 år gammel diskosrekord i sin klasse med et kast på sterke 57,20 meter, og perset med det med over 4,5 meter.
- Jeg ble helt hyper etter det kastet. Det var skikkelig gøy. Jeg kjente vinden var perfekt, det var skikkelig diskos-vær. Ringen var som den skulle og teknikken satt. Alt var optimalt, forteller Fabian, som begynte å kaste diskos for kun seks måneder siden.
Denne sesongen er målet å gjøre det best mulig i European Youth Olympic Festival i Ungarn for unggutten.
- Det blir mitt første store, ordentlige internasjonale stevne jeg deltar på. Jeg reiser sammen med flere fra landslaget, så det blir utrolig moro.
Stella er denne sesongen kvalifisert til U20- og U23 EM i Italia og Polen i spyd. Og målene der er klare.
- Finale og pallplass i U20. Når det gjelder U23 må jeg først se om jeg blir tatt ut, sier hun.
På grunn av for få stevner til å kvalifisere seg til mangekamp i U20, så håper Myron han klarer kravet i spyd, for å kunne slå følge med storesøstera til Italia.
- Av mangekampøvelsene er spyd og lengde mine favoritter. Jeg har slitt med småskader i armene og hofta så jeg har ikke vært hundre prosent i form. 


SPYD: Stella Weinberg (18) har som mål å komme til OL 2020, og har denne sesongen kvalifisert seg til U20- og U23 EM. Hun har ofte fulgt med på, og lært mye fra Andreas Thorkildsen, Linda Stahl og Thomas Röhler.


Drømmer om OL

Leder i KIF friidrett, Inger Brit Steinsland, er full av lovord om familien på seks.
- Det er ganske fantastisk. Både utøverne som er så dyktige, og foreldrene som stiller opp og gjør en veldig god jobb for utøverne og klubben ellers også. De profilerer klubben på en veldig fin måte, og er alltid positive. Den jobben de gjør er helt uvurderlig, mener Steinsland.
- Den siste rekorden til Fabian viser hvor dyktige de er. Det er tre unge talenter som kan nå ekstremt langt.
Faren tror også de store mesterskapene kan være innenfor rekkevidde.
- Ingenting er urealistisk, og de er på veldig god vei. Det er bare å holde seg skadefri og ha det gøy, hvorfor skulle ikke et mesterskap da kunne komme etter hvert, sier Michael.
Når det gjelder det store, langsiktige målet er søskenflokken samstemte.
- De Olympiske Leker. Det hadde vært det største. Å konkurrere med de beste rundt omkring i verden, og pallplass hadde vært en drøm, sier de.