- Fordel å være født tidlig

4 av 5 lokale Start-spillere født i første halvdel av året:


Skrevet av: Linn A. Hansen

Publisert: 15.06.2017. Sist endret: 15.06.2017 12:04:05


Starts Mikael Ugland var blant de 13 spillerne i den norske G17-landslagstroppen til EM som er født i januar og februar. Også i Start er flesteparten av spillerne født tidlig på året. Nå tar fotballforbundet grep.


SPAREBANKEN SØR ARENA: - Jeg tror helt klart det har vært en fordel å være født tidlig. Jeg var tidlig god og ble satset på. Jeg fikk hospitere med eldre spillere og tok dermed nye steg, forteller Mikael Ugland.
17-åringen deltok i EM sammen med et G17-landslag der 13 av 18 spillere var født i januar og februar. Selv er han født 24. januar.
Han tror det jevner seg ut etter hvert, men er ikke i tvil om at det å være født tidlig på året var en fordel i barndommen.
- Samtidig handler det jo mye om hva trenerne prioriterer, om de legger mye vekt på fysikk, sier han.
Philip Aukland (18), en annen unggutt i Start, er født 30. desember, og har dermed alltid vært yngst i sitt kull. Av de 15 lokale spillerne i Starts A-stall er han én av kun tre som er født i andre halvdel av året.
- Jeg har aldri tenkt så mye på det, men jeg var nok også ganske tidlig utviklet fysisk, så jeg følte meg ikke mindre enn de andre, sier Aukland, som aldri har vært del av aldersbestemte landslag.
- Tror du sjansene for å komme med på landslag hadde vært større om du var født tidligere på året?
- Det er vanskelig å si, men det kan godt være det, sier han.
Ugland mener det er bra at Norges fotballforbund (NFF) nå tar grep for å fange opp flere lovende spillere som er født sent på året.
- Det er bra, for nå går vi glipp av mange talenter. Det er viktig å gi alle muligheten til å utvikle seg, sier Ugland.

LAGER TO LANDSLAG

NFF tar nå konkrete grep for å dempe det som kalles «relativ alderseffekt». Til den årlige Statoil talentleir i Porsgrunn i slutten av juni, der de mest lovende 14-, 15- og 16-åringene i Norge samles, har NFF gjort store endringer i år.
I 15- og 16-årsklassene tas det ut både et landslag og et såkalt «skyggelandslag» bestående av spillere som forbundet mener kan bli gode nok for landslaget på sikt.
I 14-årsklassen er det tatt ut to tropper, en med spillere født i første halvdel av året, og en for spillere født i årets siste seks måneder.
- Ser vi historisk på det så ser vi at et stort flertall av spillerne på aldersbestemte landslag er født i starten av året. Selv om vi jobber hardt for å se etter potensial fremfor prestasjon, så er det vanskelig. Derfor gjør vi dette for å sende et tydelig signal til hele fotball-Norge, forteller Håkon Grøttland, fagansvarlig for landslagsskolen i NFF.
- Vi tar ut dobbelt så mange spillere i alle tre kullene, og håper at flere da vil henge med og få den motivasjonen som skal til for å utvikle seg videre, sier han.
Han påpeker likevel at landslagstroppene for 15- og 16-åringene fortsatt skal bestå av spillerne som er best her og nå.
- Hvorfor ikke fokusere på de spillerne med størst potensial, fremfor de som er best i dag, også der?
- Det har vært diskutert, men vi må være konkurransedyktige internasjonalt. Hadde vi gjort det, ville vi vært for dårlige, og det hadde ikke blitt noen god opplevelse for noen, sier han.
Det er klubbene og deretter kretsene som nominerer spillere inn til de ulike tiltakene, og Grøtland forteller at de i G16-klassen nesten ikke fikk nominert noen spillere født i andre halvdel av året.
- Utfordringen er å få klubbene til å tenke annerledes når de identifiserer talenter. Derfor har vi definert mentale egenskaper som viktige når spillere velges ut, der eierskap til egen utvikling er det viktigste.

MOTSATT PÅ A-LANDSLAGET

I troppen Lars Lagerbäck tok ut til landskampene i juni, var det faktisk overtall av spillere født i andre halvdel av året. Grøtland understreker at det er litt unormalt.
- Men det viser også at de som kanskje har møtt litt motgang og kommet seg gjennom det, de blir gjerne best til slutt.
Vil vi se en jevnere fordeling av spillere også på aldersbestemte landslag fremover?
- Det bør bli bedre i løpet av noen år, men vi vet jo ikke om dette er noen fasit. Vi gjør et forsøk nå, og er i alle fall veldig bevisste på det, sier han og legger til at «relativ alderseffekt» finnes i de fleste land, og innenfor både ulike idretter, i skolen og andre arenaer.
- Forhåpentligvis kan vi bli veldig gode på dette, for vi har ikke råd til å miste noen talenter, sier han.Vanskelig utvelgelse


Utviklingsleder i Start, Bård Borgersen, roser NFFs initiativ.
- Jeg tror det er veldig lurt, så får vi se hvordan det fungerer. Kanskje blir dette mer rettferdig. Det viktigste er å gi flest mulig muligheten til å oppnå drømmen sin, sier Borgersen, som ikke legger skjul på at det å identifisere potensial, fremfor å vurdere prestasjoner her og nå, er vanskelig.
- Det finnes noen spesielle talenter som vi er rimelig sikre på vil lykkes, men bak dem er det veldig mange som er vanskelig å skille. Kunsten er å se potensialet på lang sikt, og da er det mye som må tas med i vurderingen, blant annet den biologiske alderen og hvor de er i modningsfasen.
Hva tenker du om at NFF vil vektlegge mentale egenskaper tyngre når unge spillere velges ut?
- Det å ha de rette holdningene og en lidenskap for fotball er viktig, men til slutt så trenger de jo alt, både teknisk, taktisk, fysisk og mentalt.

Lokale deltakere på talentleiren


Syv lokale spillere reiser til Statoil talentleir denne måneden. Mina Sofie Pedersen (Randesund) er tatt ut på J15-landslaget, mens Sara B. Tønnessen (Randesund IL) er tatt ut til J14-troppen for de født i første halvdel av året, mens Emma Pettersen (Våg FK) er i troppen for de født andre halvdel av året.
Jørgen Myhre og Johannes Eftevaag fra Start er begge tatt ut på G16 skyggelandslag, mens Harald Jørgensen (Start) er tatt ut på G15 skyggelandslag. I 14-årsklassen er Håkon Alvestad fra Randesund tatt ut i troppen for dem født i andre halvdel av året.