Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Eventyrlig systue


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 12.07.2017. Sist endret: 12.07.2017 13:49:06


Klatremus og Mikkel Rev, Sabeltann og Langemann – alle blir dresset opp av Helene Halvorsen, kostymeansvarlig i Dyreparken.


DYREPARKEN: - Det er ekstremt mye som skal syes når mer enn 60 karakterer fordelt på over 100 skuespillere skal dresses opp for sesongen, så det går unna på denne tiden av året, forteller Helene Halvorsen (35),
kostymeansvarlig i Dyreparken.

I ett år har hun hatt ansvaret for at alle de forskjellige karakterene er pene i tøyet til enhver tid.

- Litt utfordring, ettersom det er stor slitasje på tøy og sko, særlig for dem som spiller roller utendørs, som i Hakkebakkeskogen. De er jo ute i all slags vær, og sand og gjørme sliter ekstra, så det blir mye vedlikeholdsarbeid i tillegg til alt som skal lages nytt. Og så blir det noen turer til skomakeren i byen, smiler hun.

Allsidige: På systua gjøres det mer enn å betjene symaskiner. Malene har funnet frem malerpenselen for å dekorere en skjorte som skal brukes i Hakkebakkeskogen.

Fra small til XXL

At det blir mange plagg kan forklares med at det er forskjellige skuespillere som spiller samme karakter, og skuespillere er, som folk flest, av ulik størrelse med krav til størrelser fra small til XXL og skostørrelser fra 37 til 47.

- Bare til Klatremus er det 19 forskjellige skuespillere, så det sier jo sitt om mengden kostymer som trengs, smiler Helene. Hun har utarbeidet et fargekodesystem som skal gjøre det lettere for skuespillerne å finne frem «sine» plagg når skiftene skal foregå i en fart.

Vi treffer Helene på systua som er lokalisert sentralt i parken, i andre etasje i ett av husene i Kjuttaviga. Her tilbringer hun mange og lange dager med å sy kostymer, og med å klekke ut nye ideer til drakter til karakterene i Kardemomme By, Hakkebakkeskogen, Sirkus Jesper og alle de andre universene i parken .

Brukket hale: Klatremus, stakkar, har fått knekt halen i tumultene og Helene må trå til med reparasjon. En bit av en gardinstang er det som skal til for å få halen frisk igjen.

Kreativt

- Jeg får jo utløp for kreativiteten i denne jobben, det er med å gjøre det spennende og givende. Samtidig er det jo slik at når det gjelder design så må jeg holde meg innenfor visse  rammer som er gitt av Terje  Formoe når det gjelder Sabeltann, og fra Egner-familien med hensyn til alt som er skapt av Thorbjørn  Egner, understreker hun.

Stadig piper det i telefonen til Helene. Ting skal hentes og noe skal leveres, effekter skal kjøpes inn, en musehale har fått en knekk og trenger reparasjon, plagg skal fikses for både malingflekker og slitasjehull.

- Blir du stressa?

- Det har jeg ikke tid til når det står på som verst, da er jeg mer som i en boble. Det er helst etterpå, når det har roet seg litt, at jeg kan kjenne på at det kan bli vel mye noen ganger. Men det går greit, altså, og det er jo mye på grunn av at jeg kan få jobbe  kreativt, smiler hun.

I farta: Kostymer skal hentes og leveres rundt om i parkens mange attraksjoner og det skal helst skje fort. Malene er i farta med favnen full.

Gode kollegaer

Inn kommer Malene Osmundsen med favnen full av kostymer. Malene har sommerjobb som produksjonsassistent og samarbeider tett med Helene.

- Vi har jobbet sammen før, i flybransjen, vi drev med renhold og drift på Kjevik, så vi kjenner hverandre godt. Malene er topp å ha med nå i høysesongen, fastslår Helene.

Malene syr litt, men mest går det i logistikk, det vil si å hente og levere kostymer til de forskjellige arenaene i parken, og til å  skaffe forskjellige effekter. Noe kan skaffes over disk:

- Det har blitt noen turer til Sørlandssenteret, så jeg begynner å bli godt kjent der ute, smiler Malene, som finner frem pensel og glass med maling for å dekorere en skjorte til bruk i Hakkebakkeskogen.

- Vi bruker å male selv, i stedet for å bestille plagg med stofftrykk, det er mer «Egnersk» uttrykk når vi maler, forklarer de to.

Detaljer er i det hele tatt viktig, enten det dreier seg om smykker og belter til piratene, eller stylter til elgen som romsterer i det nye filmstudioet i tilknytning til Hakkebakkeskogen, eller halen til Klatremus som er guide i samme studio og hvor publikum får innblikk i hvordan film produseres.

Gardinstang i halen

- Her ser du hvordan jeg stiver opp halen til Klatremus, med en del av en gardinstang, jeg må stadig teste ut hva som fungerer. Kostymet til elgen var en utfordring, særlig det med styltene, de måtte kortes ned i forhold til opprinnelig høyde. Pinnsvinet er laget av børster som brukes i bilvaskemaskiner. Her er det rom for prøving og feiling, smiler Helene.
Helene er utdannet innen kjole og draktsøm og etter at hun fikk svennebrevet fikk hun jobb som påkleder på Kilden.
- Det er mye kontakt mellom Dyreparken og Kilden, det er jo de to stedene i byen som har kostymeverksted. Slik kom jeg i kontakt med Dyreparken og etter hvert fikk jeg jobb som assistent for hun som jobbet her før meg. Og siden hun sluttet i fjor har jeg overtatt som kostymeansvarlig. Her håper jeg å kunne bli lenge, fastslår Helene Halvorsen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse