Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Slik vil de løfte Start


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 12.07.2017. Sist endret: 12.07.2017 17:15:13


Tre forsterkninger som holder bra eliteserie-nivå. Det vil gi Start rundt 60 prosent sjanse for opprykk, ifølge utregningene Starts nye eiere har gjort. Avanserte dataverktøy skal hjelpe Start med å lykkes.


SØR ARENA: Christopher Langeland (32) kom aldri nærmere enn et par treninger og internkamper med A-laget til Start på starten av 2000-tallet. Den unge høyrebacken skjønte at han ikke ville klare å danke ut Steinar Pedersen av Start-laget. Så da Pedersen og de andre tok sølv i 2005, foran et fullsatt Kristiansand Stadion, stod Langeland på tribunen. 12 år senere er Pedersen trener i klubben, mens Langeland, sammen med fire andre, nå tar over toppfotballen i Start. Ambisjonene er å toppe sølvåret og inspirere både store og små på Sørlandet.

Hvorfor velger dere, som har skapt karrieren deres ved å utvikle systemer som regner ut sannsynligheten for å lykkes, å gå inn i Start?

- Det fordi vi har lyst til å få til noe i Start, og de første tankene kom for et drøyt år siden. Even (Øgrey Bransdal) utarbeidet en femårsplan, med ulike budsjetter og scenarier, og så har vi gjort våre beregninger. Vi tror det er mulig å drive det i balanse. Men vi må investere for å kunne skape noe. Vi er ambisiøse, men samtidig nøkterne, sier Christopher Langeland.

Er det en drøm å ta over din lokale klubb?

- Det er veldig gøy, men vi ønsker ikke å være veldig aktive i driften. Vi vil bygge opp en sterk organisasjon som skal styre dette. Jeg skal ikke involvere meg i noe sportslig.

Har dere vært inne på tanken om å investere i andre klubber tidligere?

- Nei. Det er kun Start vi har sett på. For tre av oss er det Start vi har nærest forhold til. De to som kommer fra Oslo og Bergen har hatt Brann og Vålerenga som sine klubber, men de synes likevel det var interessant å gå inn i Start.

Var det avgjørende for dere at Start ville teste ut AS-modellen, der investorene får mer makt?

- Nei, det er noe som Start har ønsket å teste. Vi synes modellen virker fornuftig, det gir raskere beslutningslinjer. Men dualmodellen fungerer også fint, og Start har jo hatt den før.

Eier dere like store andeler i Start En Drøm AS?

- Nei, det er ikke helt likt, men jeg ønsker ikke si noe om fordelingen nå.

På det ekstraordinære årsmøtet sa du det nå var 49 prosent sjanse for Start-opprykk. Det er ingen god odds om man skal planlegge for eliteseriespill neste år?

- Nei, det er kron eller mynt det. Så vi må jobbe for å forbedre de sjansene i sommer.

Hvor mye kan dere forbedre sjansene ved å forsterke laget?

- Vi har regnet på det, og vi kom frem til at vi ved å hente tre solide spillere, spillere som også kan bli bærebjelker i laget i Eliteserien, vil sjansen øke til rundt 60 prosent. Så er det vi vil prøve å få til.

Hva synes du om Starts spillerlogistikk de siste 10 årene?

- Jeg tror vi kan gjøre det bedre, kan vi ikke si det sånn? Det viktigste er at klubben nå har kapital til å kunne gjøre mer langsiktige valg, og ta valg som styrker klubben, i stedet for å måtte selge spillere for å berge økonomien, eller hente inn nødløsninger som Reo-Coker i vår. I tillegg har vi verktøy som kan gi et bedre grunnlag for å ta gode avgjørelser.

Hvordan kan deres datasystemer hjelpe Start?

- Med tanke på spillerlogistikk så kan vi legge inn en spiller i systemet, ta for eksempel Tripic som mange nevner. Så kjører vi flere simulasjoner av resten av sesongen og så får vi ut hva sjansen er for opprykk. Da ser vi på hva klubben har fra før og sammenligner med hvor mye den nye spilleren forsterker laget. Si at en ny spiller øker sjansen for opprykk med to prosent, da må vi regne på om den investeringen er verdt det, målt opp mot den mulige gevinsten.

Alt kan vel ikke måles i tall, er det ikke bedre å ansette flinke speidere til å finne spillere?

- Jeg tror en kombinasjon er veldig bra. Det er nødvendig å speide på spillere, men hvis speideren er godt forberedt og har alt av statistikk før han ser en kamp, vil han også kunne gjøre en bedre jobb.

Hvordan evaluerer dere Starts sesong så langt, basert på deres tall og analyser?

- Akkurat som forventet egentlig. Helt greit. De har fått greit betalt for prestasjonene. Borte mot Elverum, som mange sa Start burde slå, så var det faktisk større sjanse for at Start ikke skulle vinne. Så ett poeng var helt ok.

Er det slik dere vil måle og evaluere trenere i Start?
- Det er viktig å måle opp mot forventningene og målsettingene. Men underholdning og spillestil kan ikke måles. Vi skal ikke legge oss opp i det sportslige.

Hvorfor var det så viktig for dere å få med Even Øgrey Brandsdal på dette?

- Det var et krav fra oss. Han har gjort en god jobb, vi har hørt mye bra om ham, og det er viktig å ha med en som kjenner alt i klubben. Det betyr at han kan starte jobben med en gang, mens en ny person ville måtte bruke tid på å sette seg inn i alt.

Og nå skal administrasjonen styrkes?

- Ja, det er viktig å bygge opp en sterk administrasjon. Det er mange flinke folk i klubben allerede, men de har levd med kniven på strupen lenge. En sportslig leder har vært planen å hente lenge, i tillegg ønsker vi å ha data-kompetanse i klubben. Ellers blir det å bygge stein på stein, som de sier.

Dere sier dere skal engasjere og inspirere. Hvordan skal dere klare det?

- Det er ikke noe som kommer over natta, men noe som kommer av godt arbeid over tid. Vi ønsker å inspirere unge og voksne på Sørlandet, det er visjonen. Noe av det vi kan ta tak i med en gang er å gjøre kampdagen til en større opplevelse, med mer underholdning og aktiviteter både før og etter kamp.

Hva husker du best fra din tid i Start som juniorspiller?

- Jeg husker best det gode samholdet og alle jeg ble kjent med. I tillegg var det ganske høyt nivå og mye interesse rundt 3. divisjon den gangen, der vi spilte med Start 2. Og så var det veldig gøy å se at mange spillere som spilte en del med oss på Start 2, for eksempel Marius Johnsen, ble så gode og var så delaktige i sølvsesongen i 2005.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse