Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Tunge sykler og små eksosryper


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 02.08.2017. Sist endret: 02.08.2017 15:11:49


Motorsykler med feite hjul, mye krom og masse hester blir sjelden feil i møte med barn som er glad i action. På Sørlandets Folkehøgskole tok det nesten helt av tirsdag kveld.


BIRKELAND: - Det gøyeste er å kjøre fort! Og det er ikke nifst! Jeg hopper fra fem-meteren i svømmehallen også, legger hun til, Tuva Magdalena Egeland (7), for riktig å understreke at hun er av den tøffe sorten.
Og tøft ble det å få sitte bakpå den digre Harley Davidson-sykkelen til Kennet Sangesland for å ta noen runder på stripa på Birkeland, hvor femti små og store er på ferie denne uka.
Hun var ikke alene om å få prøve seg som rype denne dagen, kapasiteten var nemlig god. 27 MC-entusiaster hadde noen timer tidligere rullet inn på tunet på skolen med bulder og smell. Det er ikke første gang det skjer:
- Det er tredje året vi besøker Blå Kors Ferie på Birkeland så det er jo i ferd med å bli en tradisjon dette, forklarer May Olsen. Hun er med i en facebook-gruppe med 1500 medlemmer som kommer fra forskjellige MC-klubber på Sørlandet. De kaller seg bare for Face MC.


Tommel opp: Tuva Magdalena Egeland (7) fant seg fort til rette bak på sykkelen til Kennet Sangesland. - Det gøyeste er å kjøre fort! Det er ikke nifst heller, forsikrer den tøffe jenta som har kjørt før også.

- Vi i gruppa er ikke en egen klubb, men en gruppe som ble dannet for fem år siden og som finner på ting sammen, supplerer Heidi Elverum.
At gruppa er velkommen til Blå Kors Ferie er i alle fall åpenbart. Små og store flokker seg rundt syklene og det blir tilløp til kø for å få bli med en tur. Også for de voksne:
- Det begynner med de minste ungene, så de litt større, og til slutt så har de voksne også blitt tødd opp og kan tenke seg en tur de også, smiler Nikolai Nilsen, som stilte med en BMW-sykkel av den tunge sorten. Han fikk det travelt med å kjøre både små og store ut over kvelden
En av de voksne som tok steget var Claudia Kieliger. Hun fikk sitte på med Inge Tormodsen som møtte med sin Yamaha-sykkel. Godt plassert på passasjersetet med solid hjelm og med begge armene godt rundt livet på sjåføren bar det ut på luftetur på stripa. Om turen var av det korte slaget, så gjorde det inntrykk:
- Det var dødskult! Et skikkelig adrenalinkick, altså! Det er første gang jeg har fått prøvd å sitte på med en sånn sykkel, smiler hun bredt. Og har sannsynligvis fått et minne for livet.
Neste uke blir det mer action med fete MC-er, da kommer Face MC tilbake for å gi tilbud til deltakerne på ferieuke nummer to på Birkeland.

Som en familie: Tidgivere og deltakere er sammen om det meste på familieferie på Birkeland. Her er fra venstre Leo (9 1/2), Mike (13) og Mailiz, alle med Wilson til etternavn. Martin Alexander er 15 måneder gammel og på familieferie for første gang sammen med mamma Claudia Kieliger. 


Bra for store og små

- Jeg har gleda meg masse til denne familieferien, jeg har telt dager og timer!
Ordene kommer fra Claudia Kieliger (30) fra Drammen som er på familieferie for første gang. Med seg har hun sønnen Martin Alexander på 15 måneder.
At sønnen har det bra og kan bli kjent med andre er viktig for henne:
- Hjemme leiligheten i Drammen blir det mye Martin Alexander og meg, så det er så bra å få komme ut og treffe andre familier. Ikke minst for Martin Alexander slik at han blir sosialisert, sier Claudia. Hun er alene med gutten etter at det ble slutt med barnefaren for en tid siden.
Claudia har også en datter på fem år som bor i fosterhjem. Det ble en utfordring for henne da hun ble skilt fra datteren:
- Jeg fikk et rusproblem da jeg mista omsorgen for datteren min da hun var 11 måneder gammel i 2013. Siden har jeg vært til behandling på Borgestad-klinikken og har nå vært rusfri i to år og tre måneder. Utfordringer er det likevel, og da med økonomi ettersom jeg er på jobbjakt.
- Det var de på Borgestad som tipset meg om dette tilbudet til Blå Kors om gratis ferie ei uke her på Birkeland, jeg var snar om å sende inn søknad. Og tidlig mandag morgen gikk vi av nattoget i Kristiansand og kom oss opp hit hvor vi virkelig har funnet oss til rette, Martin Alexander og jeg, smiler Claudia.
Høydepunktet for de to blir nok besøk i Dyreparken og badelandet på torsdag.

: Ledertroika: Bianca Nilsen, Mona Lindekleiv og Inger Sørensen trekker i de fleste tråder under familieleirene. Besøk av Face MC hører til blant høydepunktene.


Flott å gjøre en forskjell

Mailiz Wilson (43) er tidgiver på Blå Kors Ferie på Birkeland og med seg har hun sine to sønner Leo (9 ½) og Mike (13). De har tatt turen over fjellet fra Bergen.
- Vi har vært her to ganger før og det er skikkelig gøy, særlig å bade. Og biljard, mener Mike.
- Dyreparken! I fjor fikk vi se gepardene, da var de babyer, nå er de vel blitt voksne, det skal bli spennende å se de igjen, tenker Leo som gleder seg til torsdagen som er satt av til tur i parken.
Det er tredje gang i løpet av fire år at Mailiz tar med seg guttene sine til familieferie på Sørlandets Folkehøyskole på Birkeland.
- Hvordan ble du tidgiver?
- En venninne som var knyttet til Blå Kors i Bergen hadde vært på familieferie som tidgiver og så fortalte hun at de manglet folk til den siste uka den sommeren. Om jeg kunne stille? Jo, det kunne jeg, så det ble tur til Sørlandet på kort varsel den gang, smiler Mailiz. Hun hadde ingen tilknytning til Blå Kors fra før, men tenkte det kunne være kjekt å bidra.
- Det handler om å kunne være med å gjøre en forskjell sammen med andre tidgivere, jeg merket godt allerede første året at mange trenger noen å prate med. Og vi har alltid fokus på at ingen skal gå alene om ikke de selv ønsker det. Samtidig skal jeg jo være mor for guttene mine. Det fungerer bra og vi snakker mye om at vi skal tenke på at vi kanskje kan bety noe for noen i løpet av uka. Behovene er forskjellige, og jeg synes guttene mine er flinke til å se de andre barna. I det hele tatt er det flott å se hvordan barna finner hverandre her på familieferien, påpeker Mailiz.
Mailiz har ansvar for uteaktiviteter, lek i gymsalen, og hun er badevakt ved bassenget.
- Jeg ble spurt om å ta livredningskurs i den anledning, og nå er det på plass, smiler hun.
- Hva er høydepunktet for din del denne uka?
- Åh, det er små glimt hver eneste dag her, opplever jeg, men skal jeg nevne noe spesielt må det være turen ut til Bragdøya, det er et nydelig sted der barna kan få utfolde seg med alt som hører med på ei øy. Og så er det jo godt å ta turen over fjellet fra Bergen bort fra alt regnet i vest som vi har hatt denne sommeren, sier hun.
- Hvor lenge tenker du å være tidgiver på familieferie?
- Så lenge guttene vil være med så vil jeg fortsette, jeg tror de vokser på å se at behovene kan være forskjellige i ulike familier. Og så er det utrolig flott å kunne være med å gjøre en forskjell!

Første gang: Claudia Kieliger fant seg fort til rette på Blå Kors Ferie sammen med sønnen Martin Alexander.


40 år med ferietilbud

Det var kvinnene i Blå Kors som fikk i stand tilbud om gratis ferie for barn og sårbare familier på 70-tallet. Det har vist seg å dekke et stort behov i årene siden. I dag er ferietilbudet skilt ut som en egen virksomhet, Blå Kors Ferier.
- Mange gruer seg til sommeren og ferietiden. Ikke alle familier har mulighet for å gi barna sine en god ferieopplevelse av ulike årsaker, og det kan være sårt for mange, forteller Inger Sørensen, virksomhetsleder i Blå Kors Ferier. I disse dager er hun sammen med ansatte og frivillige, fullt opptatt med å avvikle familieferier på Sørlandets Folkehøgskole på Birkeland.
- Vi ønsker å gi et tilbud til familier som har ulike utfordringer, det kan være relatert til helse eller til økonomi, og vi har særlig fokus på at barna skal få gode opplevelser som de kan snakke om når de kommer tilbake til skolen etter sommeren. Folkehøyskolen på Birkeland er en glimrende plass med flotte utearealer, gode romforhold, svømmehall og muligheter for mange forskjellige aktiviteter. Vi tilrettelegger, og så er det opp til den enkelte familie hvor mye de ønsker å benytte de ulike tilbudene, forklarer Inger Sørensen.
De frivillige, eller tidgiverne, som de kalles i Blå Kors, er en viktig brikke:
- Våre tidgivere er helt avgjørende for at vi kan gjennomføre familieferiene, og det fine er at mange av dem kommer tilbake år etter år for å bruke en del av ferien sin til dette. Flere kommer sammen med sin familie, mange med større barn som hjelper til som ungdomsledere, forteller hun.
Gode samarbeidspartnere er en annen viktig faktor for at samlingene skal bli vellykket:
- Blå kors har mange flotte samarbeidspartnere. Dyreparken gir oss gunstige vilkår slik at alle deltakerne får en gratis opplevelse der i løpet av uka. Wayback stiller med båt den dagen vi skal til Bragdøya. Jeg pleier si at sammen blir vi gode, smiler Inger Sørensen.
Til familieferiene er det alltid ventelister, det er mange som ikke får plass. For disse er det likevel mulig å få en ferieopplevelse som ikke behøver koste stort:
- 13 feriesentre rundt om på Sørlandet gir til sammen 1000 gratis overnattinger i sine hytter i løpet av sommersesongen når de har ledig kapasitet. Og i disse dager inntar Somalisk forening i Kristiansand Hamre Familiecamping på Hamresanden hvor det blant annet arrangeres pizzakveld og tur til Dyreparken, sier Inger Sørensen.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse