Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Nå har han funnet gull

SOMMERPRATEN


Skrevet av: Lillian Røssaak
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 03.08.2017. Sist endret: 03.08.2017 08:58:35


I dag seiler han sin kos. Om nachspielet er slutt eller ei, nå setter Terje Formoe kursen mot svenskekysten.

Terje Formoe (67)

►Artist og kunstnerisk ansvarlig for Sabeltann-forestillingene

Javel, Formoe. Åssen går det?
- Det går fint, og akkurat nå føler jeg meg handy også. Jeg har nemlig skifta et lysstoffrør. Jeg har ikke mye handy-skills ser du. Forresten, jeg må fortelle no gøy. Jeg ble ringt opp av ei som presenterte seg som Gro Harlem, hun ville ha en fengende sabeltann-låt til partiets sjarmoffensiv for de unge velgerne. Men jeg lo, takket nei og sa at kapteinen er en partiløs pirat, da ba hun om en annen sang. Jeg foreslo «Her kommer Jonas som alle vil se». Det er jo allerede en AP-sang. Hahahhha. Hun var god på imitasjon hun der, men jeg lot meg ikke lure.

Men du er god på å finne gull. Du har solgt halvannen million billetter på tretti år, så du kan godt strekke beina på Fiskebrygga i dag med god samvittighet.
- Ja, det nærmer seg 30-årsjubileum, det blir kronen på verket. Etter animasjonsfilmer, film og forestillinger, er vi klare for å presentere noe nytt.

Det finnes vel knapt et land i verden hvor ikke barn har fått ferten av gull og veiver med sabler?
- Men det betyr ikke at det er en umiddelbar suksess i alle land, altså. I Norge har 30 prosent av befolkningen sett forestillingen, og nå ser vi at vårt gamle publikum har lagt fra seg sabel og smokk og flyttet ned på bystranda. Aktivitet avler aktivitet. Og alt som skjer er bra. Palmesus er jo helt strålende, og snart kommer de tilbake til Dyreparken med sine barn.

Men nå som du har sluttet å gå planken, hva gjør du om sommeren?
- Sommeren tilbringes fremdeles i Dyreparken, som kunstnerisk leder for Sabeltann-forestillingene,
Da er det førti mennesker i sving, i sol og regn. Så jeg holder litt oppsyn der.
Ellers slapp jeg jo plate i mars, og jeg følger med på den, og ser at den rører seg på spillelister og surrer og går på radio. Så forbereder jeg en turné til høsten, kjemisk fri for Sabeltann, med dyktige musikere, der vi skal innom kroer, kulturhus og puber og spille for folk. Enn så lenge øver jeg hver dag i stua. 

«Nå ser vi at vårt gamle publikum har lagt fra seg sabel og smokk og flyttet ned på bystranda.»


Du dyrker trubaduren i deg?
- Jeg bruker tid på å finne tilbake, til å bare være Terje. Jeg har jo to prosjekter, og har vært to personligheter halve livet, Terje og Sabeltann. Nå skal jeg finne tilbake til musikken. Jeg skulle jo egentlig bli tegner og illustratør, men min far mente man ikke kunne leve av det, så jeg satte staffeliet i kjelleren, som min bror overtok og ble billedkunstner. Og jeg har gitaren. Beatles våknet meg musikalsk, «Sgt. Pepper´s» var en åpenbaring!

Og du synger på norsk selvsagt.
- Jeg har stor respekt for dem som synger på norsk. det blir fort klisjeer på engelsk. De mest folkekjære sangerne i Norge synger på norsk, og de sangene tåler tidens tann. Lillebjørn Nilsen, Odd Nordstoga, det handler om noe, det er tekster som berører og gjør noe med deg. Det er det jeg er ute etter. Nære intime sanger, der du har noe formidle og fortelle.

Men du har vel råd til å ta deg ei uke eller to på laurbæra?
- Første august er siste forestilling, da har vi fest på terrassen for heile balletten fra halv to om natta og utover til de siste gjestene kryper hjem på morgenen. Andre august stiller alle til nedrigg i parken og tredje august drar Therese og jeg til Sveriges vakre skjærgård. Da logger vi av. Og svenskene kan det altså, de tar vare på gamle hus og miljøer, og derfor kan du oppleve de reneste Saltkråkan langs kysten. Mens sola skinner leser Therese bøker, og jeg skriver tekster. Jeg slapper av når jeg skriver, så det blir lange båtturer og fin musikk av det.

Det lukter ikke akkurat tresnekke?
- «Dama mi» er ei skikkelig tupperware-hytte på vann. Vi lever resten av året i Lofoten og Frankrike - og i Oslo. Der bor vi hundre meter fra Lorry, det er helt perfekt.

Da kan du ta med gitaren og synge for maten.
- Hahaha, ja det gjelder å leve sterkt og tenke nytt.

Er barnebarna dine klar over hvem du er? For jeg tror at om jeg hadde Sabeltann til bestefar så hadde jeg dødd av stolthet.
- Jeg har seks barnebarn, og jada, de er klar over hva deres yrkesaktive bestefar driver med. Det er flott å kunne leke på gulvet med de minste barnebarna, og gå på kafe med voksne barn. Jeg har gitt dem skuta, ellers holder vi det på et rimelig lavt og normalt nivå.

Terjes sommer:


Et favorittsted i Kristiansand om sommeren? - Fiskebrygga må være det mest geniale som har skjedd Kristiansand, og gjerne utover juni og august også. Strekket mellom Tresse og Tangen når det koker, åh det er flott. Og terrassen hjemme er gull. Jeg driver litt sånn vekselbruk mellom stille og rolig, og mer bråk og rabalder.

Den perfekte sommerkvelden? - Det kan godt være en grillkveld med gode venner, en stille og rolig kveld på terrassen er helt fint. Eller det kan være Therese og meg på Kjerringøy i det svenske havgapet. Det er fint å bare være oss to. I båten, med sol og varm vind. hun leser bøker og jeg spiller gitar.

Et godt sommermåltid, med musikk? - Kveite. Hvit fisk. Helst på stranda. Den beste kveita får vi i Svolvær av svigerfar, som serverer den rykende fersk, med agurksalat og potet. Og på musikk er jeg situasjonsbetinget, men Beatles blir aldri feil. De har fulgt meg hele livet. Og så er jeg glad i en visesanger fra Bodø, Terje Nilsen. Det må være tekster som har noe å si meg.

Den sommeren jeg var 15: - Jeg var 15 i 1965, da Rubber Soul-plata til Beatles kom ut. Jeg hørte mye på den. Michelle, Drive My Car, Det var sommeren med lange sykkelturer og Tarzan-badebukse og tolvøres, i gamle dager da det alltid var fint vær, bare sol og smeig.

En sommerflørt? - En augustkveld for tjue år siden sa det pang. Jeg skulle forlate et utested og så henne i øyekroken ilke ved døra, så jeg svingte hundreogåtti grader og bare dulta litt borti da jeg passerte henne, for å kunne begynne en prat. Det var instant kjemi. Nå er det tjue år siden, og Therese er fremdeles her. Vi var på rett sted til rett tid. Man vet jo ingenting når man møtes, at man skal utvikle en symbiose og være kjærester og sammen resten av livet. Det var ikke akkurat det jeg hadde i tankene første kvelden, for å si det sånn.

Har du feriegjester eller er du en selv? - Vi har nok mer gjester enn vi er. Vi jobber så mye om sommeren, men barna og barnebarna kommer hjem, så fordeler vi oss litt rundt.

Hva slags forhold har du til cruiseturister? - Buffetene skremmer meg. Nei du, jeg har profesjonelt og økonomisk forhold til dem. Det blir vel som turister som skal se Sabeltann. Vi trekker tusenvis til byen.

En kulturopplevelse å skrive hjem om? - Det var på Palmesus, og min siste opptreden som kapteinen. Alt hadde vært hemmelig i et halvt år, og da verdensstjernene var ferdig, kom vi på. ÅH, det å stå på scena foran 13.000 helt ekstatiske ungdommer som synger med fra første strofe, det var helt vilt! Det var det største kicket ever! Jeg var adrenalin-høy i to døgn etter.

Bader du? - Vi kan bade i Hånesbukta rett utenfor huset, men da skal det være veldig varmt. Jeg setter krav til høye badetemperaturer før jeg beveger meg på utsiden av båt og brygge. Therese har jeg sett hoppe uti ved juletider, men hun er jo fra Lofoten.

Hva tenker du om sommerkroppen? - Jeg legger ikke inn noe ekstra gir før sesongen, nei. Treningsstudio er ikke min greie. Om jeg oppsøkte den slags, hadde jeg tenkt jeg aller mest trengte psykolog. Jeg har et avslappa forhold til det hele. Men jeg vet at jeg har det bedre i hodet om jeg har det godt med kroppen.

Hva er Sørlandets hemmelighed? - Det må være at det vrimler av dem. At du kan finne det perfekte stedet du kan være aleine, der du kan legge til og se rett ut på åpne havet helt for deg selv. Det er det sterkeste med hele Sørlandet. 

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse