Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Kort mellom latterkulene

Undervannsskjær Teater:


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 03.08.2017. Sist endret: 03.08.2017 09:28:27


Det kan være smart å trene lattermusklene på forhånd om du tar turen til skolehuset i Ny-Hellesund og enmannsforestillingen «Rette Egdefolk».


NY-HELLESUND: - Også erklærer jeg dere for rette egdefolk, dere kan nå fjerne fylkesgrensa!
Sånn høres det ut når de to Agder-fylkene smis i hymens lenker av fylkesmann Stein Ytterdahl i skikkelse av Olav Grendstad. En ikke helt friksjonsfri seremoni, riktignok, når en overivrig vestegd og en temmelig reservert nabo i øst skal spleises:
- Så spør jeg deg, Vest-Agder, vil du ha… - Jaaa!
- Vent til jeg er ferdig med spørsmålet!
- Så spør jeg deg, Aust-Agder, vil du ha…
- Eh, kan jeg…
Hvorpå østfylket får på pukkelen av vigsleren for sin nølende holdning i stykket «Rette Egdefolk», av og med Olav Grendstad.

Grense til besvær: En stilisert utgave av fylkesgrensa er en av ingrediensene i årets oppsetning.

Kultur og ukultur

Humoristen og satirikeren dveler mye ved den kommende fylkessammenslåingen som snart blir en realitet. Til hylende latter fra en fullsatt sal med godt og vel 50 mennesker som hadde funnet veien onsdag forrige uke. Skolehuset på Monsøya er blitt åsted for «Teater for politisk satire og regional og global humor», som det står på vaskeseddelen til Teateret. Og satire og humor med brodd mot regionens eminenser innen politikk, byråkrati og næringsliv mangler så visst ikke.
Kultur og ukultur i Søgne, kunstsamlingen på Silokaia og forvalteransvar for dem som kommer fra møblerte og overmøblerte hjem, var blant saker som ble tatt opp og satt skråblikk på. En tur innom kommunene på Agder pluss alle landets fylker, med dertil hørende dialekter og særtrekk, hørte også med til godsakene som ble servert fra den vesle scenen som egentlig bare består av en sort bakgrunn og en stol. Og til åpning, en treffsikker og morsom sak om «toalettreformen» fremført av en snekker med hjelm på hodet og hendene fulle av plank. Byggeplaner for et gigantisk fellestoalett sentralt plassert i byen kunne jo føre tankene hen mot et visst parkeringshus under jorda.

Tilbake til Sørlandet: Hege og Arvid Grundekjøn har flyttet til Oslo, men ferierer på hytta i Tømmerstø. De fikk trimmet lattermusklene sammen med 50 andre tilhørere da de tok turen til skolehuset i Ny-Hellesund.

Eksordfører

- Det er bare så fornøyelig, han tar virkelig ting på kornet med noen artige innfallsvinkler. Og så er det jo ganske harmløst da, mener jeg, såpass må vi tåle, mente Hege Boman Grundekjøn etter halvgått løp i pausen på plenen utenfor skolestua.
Sammen med mannen, eksordfører Arvid Grundekjøn, hadde hun tatt turen i egen båt for å få med seg årets forestilling av enmannsteateret.
- Vi var innom Verftet på veien og hadde middag så det blir jo nesten et dagsprosjekt dette, men du verden så trivelig, konstaterer Arvid.
De to, som til vanlig bor i Oslo, nyter sommeren på hytta i Tømmerstø og syntes det var fint med en båttur til uthavna i Søgne.
At den tidligere ordføreren ble gjenstand for adskillig harselas under fjorårets forestilling i forbindelse med parkeringskjelleren, eller «ordførerens likkjeller» som den ble kalt, skremte verken han eller fruen fra å ta turen i år.
- Nei, på ingen måte. Nå fikk jeg ikke med meg den forestillingen, har bare hørt den omtalt. Det er første gang vi et her og ser Grendstad, tidligere har vi vært på forestillinger med Knut Walle. Dette er jo en kontrast til ham, smiler de to.

 Til sjøs for teater: Turid Hassel og Arnhild Aamlid Vang synes det er en god ide å legge teater til ei gammel uthavn. Her nyter de skjærgården på dekket til «Høllen» på vei til fastlandet etter forestillingen.

Kontraster

Anne Torunn Wigemyr fra Søgne var en annen fornøyd publikummer:
- Jeg har vært på nesten alle oppsetninger her ute, også da Walle holdt på. Dette er jo helt forskjellig fra ham, men jeg synes det er artig. Olav Grendstad spiller på mange strenger, og det er neppe noen som kan gjøre det slik som han, mente hun.
Grendstad runder av med noe som nærmest kan kalles «dansen i Ny-Hellesund», og dermed er det takk for i dag. Klokka nærmer seg ni på kvelden idet publikum rusler ned veistubben til brygga hvor «Høllen» venter. Rutebåten, som ikke kjører ordinær rute i sommer, samarbeider med teateret i havgapet med å skysse publikum til og fra forestillingene.
Skipperen gjør litt ekstra ut av hjemturen i den milde sommerkvelden og legger turen om trange Olavssundet og Yttersida av Kapelløya, slik at passasjerene skal få en smakfull avrunding på kvelden. Turid Hassel fra Lillesand og Arnhild Aamlid Vang fra Birkeland nyter utsikten fra dekket:
- Det er veldig bra at forestillingen er lagt til et sånt sted, det blir jo en hel tur ut av det, mener de to, som var ute på skolehuset i fjor også. Det har gitt mersmak:
- Ja, vi kommer tilbake til neste år!
Så kan da også Olav Grendstad bekrefte at han vil fortsette med sitt enmannsteater i havgapet. Olav har bodd på Monsøya siden han flyttet ut i november for snart to år siden og «overtok» etter Knut Walle, som drev med enmannsteater i 15 år i Ny-Hellesund.
Akkurat nå er det spillepause, før det settes opp flere forestillinger fra 9. august til 2. september.

Trange farvann: Passasjerene på «teaterbåten» blir gjerne tilgodesett med en aldri så liten sightseeingtur på hjemveien. Her på vei inn i Olavssundet.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse