Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Stå på, Emma!


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 03.08.2017. Sist endret: 03.08.2017 15:44:40


Du er ikke bare lur som satser på skole, Emma, du er også tøff.


Det kommer mange leserinnlegg til Kristiansand Avis. Mest fra politikere som preker i vei om vei. Eller olje, skole eller skatt. Innlegget vi har viet mest plass i denne avisa handler riktignok om et av disse temaene; skole, men det er skrevet av en tretten år gammel jente. Men er det ikke mer interessant å høre fra et menneske som står midt i det, enn fra en voksen politiker som er ferdig med å slite skolebenken for lenge siden?
Emma Janse (13) går på dans tre ganger i uka. I tillegg driller hun i korps. Hun har flere dager med faste aktiviteter enn de fleste jeg kjenner. Likevel får hun kommentarer som «du har ikke noe liv» og «skaff deg et liv» av klassekamerater. Kun fordi hun i tillegg tar seg tid til å satse på noe hun også synes er viktig: skolen.
«Tydeligvis «kaster jeg bort» livet mitt på skolen. Jeg ville kalt det å investere i fremtiden min» skriver Emma, som nekter å skamme seg over å være flink. Heldigvis har hun valgt å tenke selv, fremfor å la seg påvirke av dem som snakker høyest i skolegården. Men det er klart nevnte kommentarer ikke er hyggelige å få. Stå på, Emma, du har helt rett: Du kommer aldri til å angre på at du satser på fremtiden, at du veiver janteloven over ende og at du gjør det som føles riktig for deg.
Mens tusenvis av nordmenn sier «jeg er ikke flink til det» eller «jeg skulle ønske jeg kunne», har Emma et godt utgangspunkt for å komme seg dit hun vil når hun skriver «Jeg har et liv, og jeg vil bruke det på å gjøre gode ting som jeg om mange år til kan se tilbake på - og være stolt over det jeg fikk til.»
Det er ikke alltid lett å tale sin sak, når man hele tiden blir fortalt at det man mener er galt. Man blir sliten av mindre. Spesielt tøft er det nok å stå imot opinionen på skolen som tenåring. Du er ikke bare lur som satser på skole, Emma, du er også tøff. Fortsett med å ignorere janteloven og leve som du selv føler er rett. De som mener du kaster bort livet ditt på skole vil kanskje angre på at ikke de gjorde det samme. Selvsagt er ikke karakterkortet alt, det sier lite om hvem eieren av det er. Vi er alle like gode, uansett resultater på skolen.
Men akkurat som man skal være stolt om man er god i fotball eller er flink med mennesker, om man får folk til å le eller lager god mat, er jeg enig med deg, Emma, når du skriver: «Hvis du liker skole, eller er flink på skolen, burde du være stolt over det.»


Les Emmas leserinnlegg:

Jeg har tydeligvis ikke noe livMai Linn Tronstad

Fungerende redaktørDel på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse