Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

- Norge er forandret

Den Internasjonale Kulturfestivalen:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: Mai Linn Tronstad/arkiv
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 10.08.2017. Sist endret: 10.08.2017 13:57:51


54 nasjonaliteter er representert når Den Internasjonale Kulturfestivalen foregår lørdag. Festivalsjefen håper det blir en dag hvor man glemmer alle bekymringer.


KVADRATUREN: - Vi er så rike på kultur i Kristiansand! 168 nasjonaliteter har vi her, det tror jeg er mer enn i andre byer. Vi vil bygge bro mellom de forskjellige kulturene og Norge, sier Cynthia Trydal, festivalsjef for Den Internasjonale Kulturfestivalen.

Lørdag leder hun den femte festivalen i rekken, på Torvet i Kristiansand. Det blir både parade hvor mange nasjonaliteter vil stille i kostymer spesielt for deres land, før mat, musikk og dans fyller Torvet.

 

Treffpunkt

54 nasjonaliteter er representert på scenen og i matboder. Flamenco-dans fra Spania, afrikanske trommer og tradisjonell musikk fra Brasil er noe av det man kan oppleve.

- Vi har en god del mindreårige asylsøkere fra Afghanistan som sitter og venter. I mellomtida vil vi gi dem motivasjon med en artist som spiller nasjonalmusikk fra hjemlandet deres. Andre bekymrer seg kanskje for økonomi, familie man ikke treffer eller annet. Vi vil lage en dag med glede - et treffpunkt for absolutt alle, sier Trydal.

 

Overgang

Selv flyttet hun fra USA til Norge for 24 år siden. Først til Valle, så til Kristiansand fire år etter det.

- Det var kjempevanskelig å komme til Kristiansand, folk var veldig innelukka og sjenerte. Men siden jeg er en åpen person, sluttet jeg aldri å spørre og grave. Jeg var innpåsliten og tok ikke et nei for et nei. Sa folk det passet dårlig, «hørte» jeg ikke det, og ble de sinte, «hørte» jeg ikke det heller, ler Trydal.

Hun syntes sørlendinger var treige, uhøflige og veldig annerledes enn dem hun var vant til i egen kultur.

Hvordan opplever dem du har kontakt med som er nye i landet overgangen i dag?

- Norge har forandret seg. I dag er nordmenn mye mer åpne for andre kulturer, de har mer kunnskap. Spesielt ungdommer er mye mer åpne, høflige og kunnskapsrike, de har gjerne vært ute og reist, sier Trydal, og legger til:

- Om noen slenger stygge kommentarer til oss jenter i miniskjørt, kan du være sikker på at det er menn over 50, aldri de unge, de er mye mer tolerante.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse