Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Slik vil Karlsen hente toppspillere til Start


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen
Foto: Ole G. Sørensen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 15.08.2017. Sist endret: 17.08.2017 08:33:22


Starts nye sportslige leder har klare tanker om hvordan klubben skal lykkes bedre på overgangsmarkedet, men lover at klubben fortsatt skal satse på lokale talenter.


FISKEBRYGGA: - I norsk fotball har vi ikke råd til å ha en bruk og kast-mentalitet rundt fotballspillere, slik store klubber ute i Europa har. Vi må ha en klar plan for spillerne vi henter, vi må være tålmodige og vi må legge til rette på best mulig måte for at spillere som kommer fra andre kulturer kan lykkes. Der har mange vært altfor dårlige, sier Tor-Kristian Karlsen.

Starts sportslige leder er ansatt for å realisere eierne og supporternes drøm om å få Start tilbake til toppen av norsk fotball. Det skal jobbes langsiktig og det skal bygges opp en struktur og en organisasjon i klubben som gjør den rustet til å ta nye steg. Men frem til overgangsvinduet stenger ved midnatt onsdag er det bare en ting det handler om; jakten på nye spillere som kan styrke Start i sesonginnspurten.

- Vi jobber med det, og på grunn av liten tid har vi vært mer pragmatiske enn vi ønsker å være. Vi har sett på hvilke muligheter som ligger der nå, hvem som er uten kontrakt, hvem som er tilgjengelige for lån. Det har vært vanskelig å finne spillere som er gode nok, uten å være altfor dyre, men vi vil jobbe videre med det helt til overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Vi har et par muligheter, uttalte Karlsen mandag.

Etter at denne saken ble publisert signerte Start ikke mindre enn tre spillere før overgangsvinduet stengte. Steffen Lie Skålevik kom på lån fra Brann ut sesongen, mens midtstopper Damion Lowe fra Jamaica og den islandske spissen Kristján Flóki Finnbogason begge har skrevet under kontrakter på 3,5 år.


Vanskeligere å finne «gull»

Da han i 2008 ble ansatt som sportsdirektør i Fredrikstad dro han umiddelbart Celso Borges opp av hatten. En spiller som i skrivende stund spiller i spansk toppserie med Deportivo de La Coruña og har passert 100 landskamper for Costa Rica. I konkurranse med navn som Dimitar Berbatov og Lucio, som han var med å hente til Bayer Leverkusen, trekker Karlsen ofte frem Borges som sin beste signering.

- Får vi en «Celso Borges-signering» til Start?

- Det er ganske mye vanskeligere i dag. Borges var en spiller jeg hadde fulgt siden 2005, da jeg så ham i U17 VM. I dag hadde han blitt plukket opp av større klubber mye tidligere. Både fordi det er flere som har økonomi til å hente spillere, men også fordi dataverktøy som Wyscout gjør fotballen åpen og tilgjengelig for alle kun ved noen tastetrykk. Mens det var 30 speidere tilstede på U17-VM i 2005 ville det vært minst 150 nå, mens 600 klubber ville sett kampene på TV eller internett, sier Karlsen.

- Hvilke muligheter har Start da?

- Vi må legge lista realistisk, vi kan ikke gå etter Neymar akkurat. Men Start og norsk fotball er mer attraktive enn mange andre klubber og land, sier Karlsen.

- Jeg kan si konseptet vårt vil være å hente unge spillere direkte fra landet de kommer ifra, og det innebærer grundig arbeid, mye reising og kartlegging. Vi har ikke systemer på plass, eller tid til å gjøre det, allerede i sommer, men etter hvert er det målet. Vi skal selvsagt også ha full oversikt over alt som rører seg i Norge i de tre øverste divisjonene. 

- Hvor mye er Start villige til å investere i å bygge opp et speidernettverk?

- Ideelt sett burde vi hatt flere heltidsansatte speidere, men jeg prøver i første omgang å få styret med på å ansette én så fort som mulig. Ellers bruker vi de ressursene vi allerede har, som meg og trenerne i klubben. I tillegg har jeg en del kontakter ute i verden som skylder meg litt tjenester, sier han og smiler.

- Vi er også heldige som har eiere med sterk kompetanse på teknologi, og der kan vi ligge i forkant av utviklingen. Alle hjelpemidler vi kan få er bra.

- Start skal altså bli et springbrett inn i toppfotballen for talenter verden over?

- Ja, men det er viktig å få frem at vi ikke skal bli noen terminal der spillere kommer og går. Kontinuitet og lokale spillere er viktig. Utviklingsarbeidet i klubben er veldig viktig, og det er fantastisk å se at laget har syv-åtte lokale spillere på banen. 

Start har de siste årene hentet mange spillere fra både Afrika og Sør-Amerika. Kun noen få av dem kan regnes som gode kjøp, og flere har forsvunnet ganske kjapt.

- Noe av det viktigste er å forstå at spillerkjøp handler om mer enn å vurdere kvalitetene på banen. Man må forstå spillerne, menneskene, og kjenne til hvilke kulturer de kommer fra. På en måte var alt lettere før, da norske klubber kun hentet norske spillere og engelske klubber kun hentet briter. Det er forskjell på folk. Ber treneren en engelsk spiller løpe gjennom en vegg, så gjør han det uten å spørre. Ber du en italiener gjøre det samme vil han spørre hvorfor, mens en brasilianer kanskje ikke vil gjøre det i det hele tatt.

- Hvordan skal Start lykkes med dette?

- Vi må investere tid og ressurser i å få spillere fra andre kulturer til å trives, slik at de kan lykkes. Men i en by som Kristiansand, og i en klubb som Start, bør vi ha gode muligheter til å få det til.


Startet i England

Som fotballspiller i ungdommen utmerket han seg ikke, men han hadde en enorm interesse for det taktiske og ikke minst hvordan man identifiserte gode fotballspillere. Da han flyttet til England etter videregående skole var det for å prøve å komme seg inn i fotballbransjen, som talentspeider.

- Jeg hadde god oversikt over fotballen i Norden, og var også veldig opptatt av fotballen i gamle Sovjet og i Sør-Amerika. Timingen var også god ettersom det da ble åpnet for å importere flere spillere fra utlandet, men få klubber hadde spesielt god oversikt. Jeg kom i kontakt med ulike personer i fotballen og fikk etter hvert noen jobber. Min første kontrakt var med Grasshoppers i Sveits, mens min første faste jobb var i Watford, der Graham Taylor var manager.

Taylor var forøvrig manager for England da de tapte 2-0 for Norge på Ullevaal i 1993, kampen da Myggen slo DEN pasningen til Øyvind Leonardsen, som deretter spilte igjennom Lars Bohinen, som løftet ballen i mål.

- Jeg var heldig som fikk jobbe med Taylor. Han var et veldig godt mennesker som tok meg under vingen sin. Jeg fikk lov til å lære og lytte, jeg var med på kamper og på kontoret da han drakk vin med andre managere. Jeg var ung og entusiastisk og han ga meg sjansen, mens andre kanskje ville kastet meg ut etter et par uker!

Siden gikk turen til Tyskland og Bayer Leverkusen, der Karlsen var med på et "nesten-eventyr" av de sjeldne, om man kan kalle det det. 

Klubben var nære seriemesterskapet flere år på rad, men endte alltid som nummer to. I 2002 tapte de ligamesterskapet på målstreken, samtidig som de tapte cupfinalen og finalen i Champions League, etter at en viss Zinedine Zidane dro frem et volleyskudd for historiebøkene. Så reiste speideren videre til Hannover 96 og Zenit St.Petersburg, før han fikk sportsdirektør-jobber i Fredrikstad, Monaco og Maccabi Haifa.


Ønsket stabilitet

Karlsen virker avslappet, men for å overleve i en kynisk og tøff fotballverden i 20 år må han ha tykk hud og være tøff i skallen. Det å komme til en klubb og et land med mer stabilitet og ro var likevel det som lokket ham hjem.

- I Israel lærte jeg mer på ett år enn jeg ville gjort på ti år i Europa. Det var lite tålmodighet. Spillerne var aldri trygge, det var hele tiden store utskiftninger. I sommer hadde jeg samtaler og tilbud fra en ganske stor klubb i Tyrkia, men jeg visste det kom til å bli kaos. Jeg ville jobbe i en organisasjon som delte mine tanker om hvordan man jobber strategisk for å bygge noe.

Karlsen har skapt navnet sitt i internasjonal fotball, mens hans eneste jobb i Norge, sportsdirektørjobben i Fredrikstad, varte kun et par måneder før han sa opp.

Han avviser likevel at det er revansjelyst som er motivasjonen bak valget om å returnere til Norge.

- Jeg har ikke noe pompøst mål om å etterlate meg noen arv i Start og Norge. Men jeg har hatt mange eventyr, og nå ønsket jeg meg mer stabile omgivelser.

Han er tydelig på at han ikke ser på Start som noen «mellomstasjon» før han drar ut på nye eventyr. Kontrakten er på 2,5 år og han utelukker ikke å bli lenger.

- Jeg har ingen motforestillinger mot å bli lenge. Jeg var fire år i Leverkusen, 2,5 år i Hannover, og stort sett har det vært forandringer over meg i klubbene som har ført til at jeg har måtte dra videre. Situasjonen i Fredrikstad var unntaket, men jeg tror vel tiden etterpå har vist at Fredrikstad var en klubb med mye kaos. Fotballen er ustabil, og jo høyere nivå jo mer ustabil er den. Det er mye politikk.

Tiden i Fredrikstad ble kort da Karlsen og trener Anders Grønhagen var sterkt uenige om veien videre. Det endte med at Karlsen sa opp etter kun et par måneder.

Hvor trygg er det på at du vil kunne samarbeide bra med Steinar Pedersen?

- Det viktigste er at Steinar ønsket å få inn en sportslig leder, det er et bra utgangspunkt. Jeg kjente litt til Steinar og vet hva han står for, og jeg vil beskrive meg som ganske tilpasningsdyktig. Jeg har jobbet med både Claudio Ranieri og Luciano Spaletti, som står for helt forskjellige fotballfilosofier, og det gikk bra. Jeg er ikke trener, men er mer opptatt av hvordan fotballklubber skal drives og struktureres.

- Våre tanker om hvordan fotball skal spilles er også sammenfallende. Når jeg tenker på Start tenker jeg på noe positivt, på god fotball, mål og profiler. Fotball skal være gøy. Jeg tror ikke publikum i Kristiansand hadde likt om laget spilte som Wimbledon på 90-tallet.


Middag med Raiola og Pogba

Karlsen beskriver fotballbransjen på øverste nivå som «dog eat dog», der det er vanskelig å stole på noen og der den sterkeste overlever. Med mye prestisje og enorme pengesummer i spill er det mange som har egeninteresser. Det høres både kynisk og tøft ut.

- Man må være villig til å prøve og feile, og den verdenen appellerte også til meg. Etter 20 år i bransjen har jeg lært at ryktet ditt er viktig, du overlever ikke om du er en skurk. Men man er nødt til å ha tillit fra styreformann eller presidenten i klubben, for med en gang man får motgang så er det så mange krefter som legger press på klubben. Uten veldig sterk tillitt da så er du ferdig. 

Karlsen har møtt «superagent» Jorge Mendes flere ganger og var med på de innledende forhandlingene som førte til at Monaco hentet Mendes-klientene James Rodriguez og Radamel Falcao sommeren 2013.

- Vil du opp og frem er det vanskelig å klare det uten agenter som Mendes og Mino Raiola. Men Mendes hadde nok ikke tatt telefonen en gang før Monaco fikk inn en ny russisk, steinrik eier. Mitt inntrykk av ham er at han er klar og tydelig, han er ikke billig, men samtidig vet man at han leverer kvalitet, sier Karlsen.

Mino Raiola, kjent som agenten til blant andre Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba og Romelu Lukaku, har Karlsen også truffet.

- Jeg spiste middag sammen med daværende Monaco-manager Claudio Ranieri, da Raiola og en ung gutt gikk forbi. Ranieri ropte dem bort og de endte opp med å spise sammen med oss. Raiola introduserte meg da for den unge gutten. Det var Paul Pogba, som Raiola da skulle ta med seg til Juventus fra Manchester United, sier Karlsen. 

Da Pogba returnerte til United i fjor var det for den daværende rekordsummen 89 millioner pund. Raiola skal ha tjent flere hundre millioner kroner på overgangen.


- Bedre utgangspunkt i Start

I 2012 ble Karlsen hentet til Monaco av den nye styrtrike eieren i klubben, Dmitry Rybolovlev, for å bygge opp klubben som da lå nest sist i 2. divisjon. Karlsen ble bare i klubben i ett år, men han var med på starten av en reise som endte med seriemesterskap i vår.

Nå er Karlsen hentet til Start av nye, rike eiere. Målet er ganske likt som i Monaco: Start skal tilbake i til toppen.

Kan man sammenligne de to jobbene?

- Den store forskjellen er at i Start har de allerede gjort en stor ryddejobb, Even Øgrey Brandsdal har gjort en fantastisk jobb og gjort mange viktige, men vonde grep. Start er i gang med oppturen, og det er et fint tidspunkt å komme inn på. I Monaco måtte vi rydde først. I løpet av ett år forsvant 30 spillere ut, mens 25 nye kom inn. Det var voldsomt, og ikke spesielt gøy. Det som er ganske likt er at Monaco, i likhet med Start, hadde mange gode unge spillere i klubben. Spillere vi kunne bygge laget rundt. Det skal vi gjøre også her.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse