Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Kunsten å tenke negativt


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 30.08.2017. Sist endret: 30.08.2017 10:17:32


Psykolog og filosof Ida Hallgren lærer folk å fokusere mer på det som er negativt. - Du kan ikke regne med at alt går bra. Da kan det gå ille, sier dama som har tatt nabolandet Sverige med storm.


PROTESTFESTIVALEN ARRANGERES TIL UKA:

KVADRATUREN:
- Å møte og akseptere ting som er vanskelig, både på arbeidsplassen og i eget liv, er verdifullt. Det er en egen sinnsro i det, sier Ida Hallgren.

Den svenske psykologen og filosofen har fått enorm mediedekning i hjemlandet og de skandinaviske landene det siste året. Bakgrunnen er de populære kursene i negativ tenkning som hun har holdt for det svenske studieforbundet Sensus. Her lærer kursdeltakerne at det å tenke negativt er helt ok, ja faktisk viktig. I kursene og foredragene tar Hallgren et oppgjør med «positivitetstyranniet» som gjennomsyrer dagens samfunn.

En øyeåpner

- Forskning har vist at man kan føle seg dårlig hvis man kun forventer å ha positive følelser hele tiden. Det handler om å se virkeligheten som den er og forholde seg til den. Om du bare tenker positivt har du ikke verktøy til å håndtere virkeligheten, sier Ida Hallgren på telefon fra Sverige.

Foredragene og debatten «Samtale om livet» som hun skal delta i på Protestfestivalen neste uke, blir hennes første foredrag om temaet i Norge.

- Jeg kjenner ikke Protestfestivalen fra før, men har skjønt at det er en unik festival. Det skal bli spennende å være med på den, sier hun.

For psykologen har det å jobbe med temaet det siste året vært en øyeåpner. Hun har skjønt mye om hvordan positivitetstyranniet påvirker og gjennomsyrer måten vi tenker på.

- Dette tyranniet gjør det vanskelig for oss å håndtere det som er trist eller utfordrende. Når livet er vanskelig eller ting ikke fungerer på jobb, trenger man ikke øvelser for å oppnå godt humør. Man trenger å snakke om det.

Individualistisk tankegang

Hun mener negative tanker og følelser heller bør dras fram, enn å skyves under teppet. Det største problemet med den overdrevne positive tenkningen er ifølge Hallgren at den er så individualistisk.

- Fokuset blir på egen lykke og framgang og uttrykket «Enhver er sin egen lykkes smed» råder. Da blir vi ingen god støtte for hverandre. All lykkeforskning viser at det å hjelpe andre og engasjere seg føles meningsfylt og gir en lykkefølelse. Du blir veldig ensom hvis du bare streber etter det som er godt for deg selv, sier Hallgren.

- Hvilke tilbakemeldinger får du fra folk på «Tenk negativt»-kursene dine?

- Folk har et stort behov for å reflektere og å lære og takle det som er negativt i livet. De sier «Dette var på tide!» og synes det er fint at det blir mer aksept for negative følelser. Flere sier de alltid har blitt oppfattet som «den negative» på jobben og den som alltid peker på et problem. Jeg tror disse får et bedre selvbilde fordi de nå oppfattes mer som en ressurs, sier hun.

Selv har Ida Hallgren fått et bedre selvbilde etter at hun begynte å holde kurs og lese mer om temaet. Hun oppfatter seg selv som en pessimistisk person som er åpen for at ting ikke alltid går bra.

- Jeg har underbevisst tenkt at det er noe dårlig i å tenke negativt, så den nye kunnskapen har hjulpet meg med å akseptere meg selv. Hvis jeg har en dårlig dag, tenker jeg at det er helt ok. Jeg har en større toleranse for å ha dårlige dager, sier hun.

NYSKAPENDE: Den svenske psykologen og filosofen Ida Hallgren har fått mye oppmerksomhet i hjemlandet og i Skandinavia etter at hun startet kurs i hvorfor folk bør tenke mer på det som er negativt i livet. - Jeg tror det trengs en større aksept for å snakke om det som er negativt. Å møte og akseptere ting som er vanskelig, både på arbeidsplassen og i eget liv, er verdifullt, sier Hallgren som både skal holde foredrag og delta i en debatt under Protestfestivalen.

Perfekt fasade

Statistikk viser at stadig flere unge sliter med spiseforstyrrelser, stress og depresjoner. De streber etter å være lykkelige og glade og vise det fram på sosiale medier.

- Å opprettholde den perfekte fasaden blir viktig, men de kan føle seg svært ensomme bak Instagram-fasaden. Når det å ha framgang hele tiden blir koblet til det å ha positive følelser, er man nødt til å mislykkes. For ingen kjenner kun på positive følelser, sier hun.

Psykologen tror en større aksept for å snakke om det som er negativt i livet, er helt nødvendig. Også er det jo slik at det ikke finnes løsninger på alle problemer. Døden er for eksempel uunngåelig.

- Det er for eksempel mye bedre om vi kan snakke om døden i stedet for at mange eldre skal sitte ensomme i egen stue og tenke på den, sier Hallgren.


Festivalsjefen klar for hippiefest

- «Hippieverdier» som ulikhet, klima og poesi er overhengende temaer for årets festival. På lørdagen skal vi ha hippiefest og det er i alle fall veldig i min ånd, sier festivalsjef Svein Inge Olsen og ler.

Det er i år 50 år siden «Summer of love», sommeren hvor 100.000 opprørske hippier samlet seg i San Francisco- området High Ashbury. Denne sommeren blir sett på som starten på hippiebevegelsen.- Vi markerer 50-års-jubileet ved å stille oss selv, noen av hippiene fra den gang og publikum enkelte nærgående spørsmål, sier Svein Inge Olsen.

Kvelden avsluttes med Finn Kalvik-konsert. Han har ikke opptrådt på festivalen siden den ble arrangert for aller første gang i år 2000.

Fredagen blir det poesifest. Svein Inge Olsen er spent på mottakelsen av den.

- Poesi er for mange litt sært, kanskje spesielt her på Sørlandet. Festivalens varemerke er å ta vare på det som ikke kommer fram andre steder og poesi får stadig færre arenaer å boltre seg på. NRK har fjernet de fleste poesi-programmene og diktbøkene er stuet vekk på bibliotekene. I dag må du lete litt for å finne dikt. Vi tar dem fram i lyset og tørker støv av dem, sier Olsen.

På festivalen deltar lokale lyrikere som Annabelle Despard, Terje Dragseth og Atle Håland. Jan Erik Vold kommer også i likhet med lyrikere fra hele Norden.

- Hvilken post gleder du deg aller mest til på årets festival?

- Den debatten jeg er mest opptatt av samfunnsmessig er ulikhetdebatten vi skal ha på torsdagen. Jeg tror det kan bli en interessant debatt, sier Olsen.

Budsjettet på årets festival er litt over en million kroner. Til sammen deltar rundt 80 gjester på de ulike programpostene. Publikumsantallet pleier å ligge på rundt 3000.

Festivalen starter tirsdag 5. september med festaften og utdeling av Erik Byes minnepris til Jon Michelet. Her deltar blant andre Edvard Hoem, Dag Solstad, Arve Tellefsen og Helene Bøksle.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse