Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Fresher opp valglokalene


Skrevet av: Arne Lunde
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 13.09.2017. Sist endret: 13.09.2017 10:56:12


Bico Bygg og Innredning har levert 60 tonn med valgutstyr til 350 norske kommuner ved årets valg.


Stor bestilling til Kristiansandsbedrift:

KRISTIANSAND: -Det er dobbelt så krevende å selge valgutstyr som fyrverkeri. Fyrverkeri brukes hvert år ved årsskifte, mens valgmateriell tas i bruk bare annet hvert år!

Smilet sitter løst hos Aksel Andersen, markedssjef hos Bico Bygg og Innredning. Han har saktens grunn til å smile, til tross for lang tid mellom hvert valgår. Status er nemlig at 350 av landets 426 kommuner har valgt å anskaffe nytt valgutstyr fra kristiansandsbaserte Bico Bygg og Innredning til årets valg. Sammen med produktutvikler Reidar Dahlmann møter han avisens utsendte i «nye» rådhuset på Torvet, som er gjort om til valglokale på valgdagen 11. september.

Nøytral farge: Gjennomgående farge er oransje på materiellet, også på stemmeurnene. Her er det ikke plass for politiske farger, hverken i den ene eller andre retningen, fastslår Reidar Dahlmann og Aksel Andersen.

Universell utforming

Avlukker, stemmeurner, skiltmateriell, ja, selv forseglingsstrips til urnene er det bedriften på Fidjemoen som har levert. Materiellet, som produseres i Kina, er utviklet av Bico i samarbeid med flere designbyråer. Universell utforming er mantraet.

-I Norge, hvor vi har allmenn stemmerett, er det viktig å sørge for at alle enkelt kan komme til å få gjort sin borgerplikt. Svaksynte og rullestolbrukere kan bruke det samme utstyret som alle andre, påpeker Dahlmann.

Gjennomgående farge på materiellet er oransje. Tilfeldig? Neppe!

-Oransje er valgt fordi det er en partipolitisk nøytral farge. Det skulle tatt seg ut med blå eller rød farge på materiellet, humrer de to. Så, altså, pilene som viser vei inn i lokalet, er partipolitisk nøytrale.

Det er ikke første gang Bico Bygg og Innredning er på banen med å levere valgmateriell til kommunene:

-Det dreier seg om offentlig anbud, og vi har vært med siden valget i 2011, da vi sikret oss en fire års rammeavtale for levering til kommunene slik at vi har levert materiell til fire valg, årets inkludert. Da snakker vi om en omsetning på rundt 40 millioner kroner for perioden, opplyser Andersen.

3000 valglokaler

Bico har nå fornyet leveringsavtalen med kommunene for fire nye år.

-Det finnes vel omkring 3000 valglokaler rundt i Norge, så vi snakker om et stort marked. Alle har jo ikke fornyet seg, det er opp til valgstyret i hver enkelt kommune å bestemme hvilke valglokaler som skal få det nye materiellet. Vi snakker om en gradvis utskiftning, informerer Dahlmann.

Nå ser de ut i den store verden med materiellet sitt, i første omgang til nabolandet i øst, Sverige.

-Svenskene hadde ikke noe system for dette og de ble imponert over kvaliteten på produktet vi leverer, så dette blir spennende, påpeker Andersen.

-Og nå skal vi erobre kirken, vi skal lage eget materiell som skal brukes ved kirkevalg. I forbindelse med skillet kirke-stat er det blitt aktuelt med egen utforming av materiellet som brukes ved kirkevalgene, forklarer Dahlmann.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse