Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Klare for fire nye år


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 13.09.2017. Sist endret: 13.09.2017 15:12:15


Norunn Tveiten Benestad (H) gleder seg til å ta fatt på sin andre stortings-periode. Hun vil blant annet jobbe for å etablere et eget levekårsprogram for Agder.


Fakta

Den nye Sørlandsbenken:

Disse skal sitte på Stortinget fra Vest-Agder:

► Ingunn Foss (H)
► Norunn Tveiten Benestad (H)
► Torhild Bransdal (KrF) Ny
► Hans Fredrik Grøvan (KrF)
► Kari Henriksen (Ap)
► Gisle Meininger Saudland (Frp) Ny

Disse skal sitte på Stortinget fra Aust-Agder:

► Svein Harberg (H)
► Åshild Bruun-Gundersen (Frp) Ny
► Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
► Tellef Inge Mørland (Ap) Ny
KVADRATUREN: - Jeg synes det er spennende å begynne på en periode der man ikke er ny. Da vet man hva man går til og kan starte arbeidet med en gang. For det er en bratt læringskurve å komme på Stortinget, sier Norunn Tveiten Benestad.

Høyre-politikeren fra Vågsbygd i Kristiansand ser fram til å jobbe videre og få kontinuitet i prosjektene de har fokus på. Hun nevner blant annet ny firefeltsvei til Stavanger, bedre rammebetingelser for Universitetet i Agder og en forsterket innsats for unge som faller utenfor skole og arbeidsliv. Sistnevnte, barn og unges oppvekstsvilkår, er en av Tveiten Benestads hjertesaker.

- Vår landsdel har mange unge som sliter med psykisk helse og med å fullføre utdanningen og komme godt inn i voksenlivet. Vi ønsker derfor å etablere et levekårsprogram for Agder-fylkene. Det skal være et felles prosjekt i samarbeid mellom stat, fylkeskommunene i Agder og kommunene, sier Tveiten Benestad.

FÅTT ØKT SELVTILLIT

I Kristiansand kommune fikk Høyre en oppslutning på 30, 2 prosent og endte med å bli det største partiet. Høyre-politikeren er svært fornøyd med at partiet også gjorde det godt i Søgne og Songdalen kommuner. I Søgne fikk de 32, 3 prosent av stemmene og i Songdalen 22, 7 prosent.

- I disse kommunene har kommunesammenslåingen vært et tema så jeg var spent på hvordan det ville gå der. At vi også ble største parti i Søgne og Songdalen er fantastisk gledelig. Jeg opplever at vi som parti har gått ut av denne valgkampen med økt selvtillit, sier Tveiten Benestad.

Hun betegner årets valgkamp som veldig spennende og sier partiet har hatt kjempestor drahjelp av alle de frivillige i lokallagene. De har møtt masse blide folk på stands og vært på husbesøk.

Stortingspolitikeren er glad for at velgerne på Sørlandet gir et signal på at de ser hva regjeringen og samarbeidspartiene har levert til landsdelen i den perioden som har gått.

- Man vinner valg på de løftene man gir for framtiden, men bygger også tillit ved å få til de tingene man har lovet, sier hun og peker blant annet på veiprosjektene i landsdelen, nye fengsler i Mandal og Froland, nytt psykiatribygg på sykehuset og MIL-laben til universitetet.

JOBBER SOM ET TEAM

Tveiten Benestad er også glad for å se at Erna Solberg har styrket posisjonen som folkets statsminister.
- Det er tydelig at folk er fornøyde med den jobben hun har gjort på tvers av partiene. Hun har god støtte også utenfor eget parti, sier hun.

- Flere har pekt på at du og flere andre på Sørlandsbenken har vært ganske usynlige i den stortingsperioden som har vært? Hva tenker du om det?

- Å være på Stortinget handler mye om teamarbeid. Vår parti-gruppe har bestått av 48 stykker og vi jobber derfor på en annen måte enn de som er i mindre partigrupper. Jeg er godt fornøyd med den gode og tette kontakten vi har hatt med våre statsråder og tror det har bidratt til at vi har fått gjennomslag for mange prosjekter i vår landsdel. Til syvende og sist må man bedømmes på det man får til. I Høyre har det vært viktig å jobbe som et team og jeg opplever at resultatene skapes i samarbeid med andre, sier Tveiten Benestad.

Hvordan vil du oppsummere de fire første årene dine på Stortinget?

- Det har vært krevende og veldig lærerikt. Jeg har lært at det går an å få til ting hvis man er litt tålmodig og søker samarbeid. Den første perioden har gitt meg masse inspirasjon til å ta fatt på en ny periode, sier hun.
Skal evaluere valgkampen grundig


Kari Henriksen (Ap) blir nå den eneste opposisjonspolitikeren fra Vest-Agder. Hun går inn i rollen med stor ydmykhet og alvor.

- Jeg synes det er trist at Sørlandet går glipp av en stor politiker som Odd Omland. Han er en  dyktig politiker som har stått på for næringslivet i Agder spesielt. Det er et tap for landsdelen at han ikke får en ny periode på Stortinget, sier Kari Henriksen.

Arbeiderpartiet hadde satt seg som mål å bli det største partiet i Kristiansand kommune. Det greide de ikke og ble grundig slått av Høyre. Ap fikk 23, 1 prosent av stemmene mot Høyres 30, 2 prosent. På landsbasis endte partiet opp med 27, 3 prosent av stemmene.

- Hva gikk galt i valgkampen, Kari Henriksen?

- Det er vanskelig for meg å si. Partiet har gjort den jobben vi ble enige om å gjøre og har fulgt den strategien hele partiet har gitt sin tilslutning til.

- Hva var strategien?

- Å ha en lokalbasert valgkamp der vi skulle styrke arbeidet i hvert fylke og vri sakene til å dreie seg om lokale saker. Det har ikke fungert godt nok. Vi har slitt med å komme gjennom med politikken vår, sier Henriksen og legger til at valgkampen nå skal evalueres grundig både i Vest-Agder og på landsbasis.

- Bør Gahr Støre fortsette som leder?

- Ja, det er ingen diskusjon om lederkabalen. Vi har diskutert strategien både på landsstyret og i stortingsgruppa så det kommer ikke noe lederspørsmål i kjølvannet av valgkampen, sier Henriksen.

Hun ser fram til fire nye år på Stortinget og er klar for å jobbe hardt som den eneste opposisjons-politikeren fra fylket.

- Det blir en stor arbeidsbelastning på ett menneske. Jeg går inn i en ny periode med stor ydmykhet og stort alvor, sier hun.

Fra Aust-Agder er Tellef Inge Mørland ny representant for Arbeiderpartiet på Stortinget.
- En stor ære


Etter 18 år som ordfører i Vennesla er Torhild Bransdal (KrF) klar for storbylivet og plass på Stortinget.

- Jeg ser på stortingsplassen som en stor ære og et stort ansvar. Dette er nytt og ukjent for meg, og jeg vil være både lyttende og søkende den første tiden, sier Torhild Bransdal på telefon fra ordførerkontoret i Vennesla. Hun er født og oppvokst i Hægeland og har aldri bodd noe annet sted. Neste måned flytter hun på hybel i hovedstaden. Da har hun vært ordfører i
Vennesla i 18 år.

- Det er alltid rart å avslutte et kapittel i livet, men jeg er stolt og glad over at Vennesla er en oppegående kommune hvor det skjer mye. Mine personlige følelser oppi dette betyr ikke så mye. Det viktigste er at kommunen i dag blir drevet godt både politisk og administrativt, sier Bransdal.

- Hvilke saker vil du kjempe for på Stortinget?

- Jeg vil ikke begynne å vikle meg inn i politiske saker nå. Jeg har gått til valg på et politisk program og det er førende for meg, sier Bransdal.

Totalt får KrF en stortingsgruppe på åtte. Tre av disse er fra Sørlandet.

- Tyngdepunktet i KrF ligger på Agder og det gir oss både noen muligheter og noen forpliktelser, sier hun.

Det er ennå ikke avklart hvem som tar over som ordfører når Torhild Bransdal starter i ny jobb neste måned.Fakta

Den nye Sørlandsbenken:

Disse skal sitte på Stortinget fra Vest-Agder:

► Ingunn Foss (H)
► Norunn Tveiten Benestad (H)
► Torhild Bransdal (KrF) Ny
► Hans Fredrik Grøvan (KrF)
► Kari Henriksen (Ap)
► Gisle Meininger Saudland (Frp) Ny

Disse skal sitte på Stortinget fra Aust-Agder:

► Svein Harberg (H)
► Åshild Bruun-Gundersen (Frp) Ny
► Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
► Tellef Inge Mørland (Ap) Ny
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse