Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

- Folk må tørre å bry seg


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 13.09.2017. Sist endret: 13.09.2017 15:27:44


Åse Buås Vetrhus opplevde overgrep som barn, men har kommet seg gjennom det. Nå bidrar hun med egne erfaringer i en teaterforestilling for å skape mer åpenhet om temaet.


SILOKAIA: - Da jeg fikk en mulighet til å bidra, så grep jeg den. Det er et viktig tema og jeg håper forestillingen senker terskelen for å snakke om det, sier Åse Buås Vetrhus.

Hun sitter i foajeen på Kilden sammen med Kai Erland. De to har skrevet manuset til teaterforestillingen «Piken med den lille skyggen og det store håpet» sammen. Det nyskrevne stykket har urpremiere på Kilden tirsdag 19. september. Historien er fiktiv, men er basert på Åses og andres erfaringer. Hun hadde en utfordrende oppvekst og har blitt utsatt for seksuelle overgrep av personer utenfor familien.

De første samtalene dem imellom startet for to år siden. Totalt har de snakket sammen i hundrevis av timer under arbeidet med manus. Hjemme hos hverandre. På kafeer. På gåturer.

- Kai har en helt spesiell evne til å få folk til å åpne seg. For meg har arbeidet med stykket fungert som en slags terapi, en helbredelsesprosess. Det har vært utrolig gøy, spennende, tungt, givende og lærerikt, sier 38-åringen fra Iveland.

- Hva har du lært?

- Jeg har lært mye om meg selv. Om hvorfor jeg reagerer som jeg gjør, og er som jeg er. Jeg har fått en større forståelse for hvor det kommer fra. På en måte har jeg fått plassert det jeg har opplevd i bokser. Tidligere var det mer kaos i hodet, sier hun.

DEN TØFFESTE HISTORIEN

For henne startet prosessen da hun så Kai Erlands forestilling «Skammens gissel» for to år siden. Her er det en gutt som blir forlatt. Historien trigget noe i Åse.

- Jeg kjente meg igjen i guttens følelser og følte at det traff noe i meg. Jeg har aldri holdt på med teater selv, men elsker å se på det, sier manusforfatteren som ikke spiller i stykket selv. Hovedrollen som lille Anne spilles av Malin King.

Vetrhus og Kai Erland, som hun har kjent helt siden hun var liten fordi han var en venn av faren, holdt kontakten etter «Skammens gissel». Etter hvert fortalte hun bruddstykker av opplevelsene hun bar på.

Erland skjønte raskt at hun bar på en historie som burde bli delt med flere. Han har laget mange forestillinger med tunge og mørke tema, drivkraften hans er å få fram de viktige historiene. Etter hvert har han sett at disse ofte handler om barndom og oppvekst.

Erland er klar på at denne historien er den sterkeste han har fortalt noen gang.

- Det har vært en tøff reise med masse tårer. Jeg har måtte komme så nære som mulig de følelsene Åse har hatt. Du er bare helt utrolig! Du er så sterk som har greid å komme deg gjennom dette, sier han og ser på henne. De to har blitt gode venner og kommet nær hverandre.

SNAKKET MYE: Åse Buås Vetrhus og Kai Erland har skrevet manuset til teaterforestillingen sammen. De har jobbet med det i to år og snakket mye om Åses egne opplevelser. Hun hadde en utfordrende barndom og opplevde blant annet seksuelle overgrep.

IKKE TATT PÅ ALVOR

Selv om det er en tøff historie som formidles fra scenen har de to vært opptatt av at det skal formidles med humor.

- Åse sa tidlig til meg at det må være to lyse ting for hver mørke ting i historien, sier Erland.

- Ja, vi må ha med humor også. Det er viktig! Hvis det blir for mørkt, vil ikke folk ta det inn, sier Vetrhus.

Forestillingen skal synliggjøre hvor lite som skal til fra et medmenneske for å være til hjelp for barn og unge som er utsatt for omsorgssvikt og seksuelle overgrep.

- Vi vil vise at det finnes håp og hvor viktig det er at folk rundt tør å bry seg, se og være der. Barn er ikke selv i stand til å si rett ut at de trenger hjelp, sier hun engasjert.

Vetrhus sier barn gjerne sender ut signaler til omgivelsene om at ting ikke er som de skal. «Jeg liker ikke han» sa Åse, men opplevde å bli ledd bort. Det hun sa ble ikke tatt på alvor. 38-åringen er likevel svært opptatt av å ikke bli sett på som noe offer. Hun fant styrke og støtte i de fire søsknene sine og i andre familiemedlemmer.

TEGNET SEG MED KAJAL

Selv var hennes forsvarsmekanisme humoren. Hun gjorde mange spillopper. Spesielt godt husker hun da hun som 16-åring på Kvadraturen videregående skole tegnet fregner i ansiktet med en kajal i klasserommet. Da tok læreren henne til side og spurte om alt var bra med henne. Han hadde nok også opplevd henne som veldig ukonsentrert tidligere og fått mistanker om at alt ikke var som det skulle.

- Jeg sa ingenting da, men bare det at han spurte betydde mye. Da føler du at noen ser deg, sier hun.

Hun husker også godt butikkdama på den lokale butikken på Finsland hvor hun vokste opp.

- Jeg følte at hun så på meg med forståelse og skjønte hvordan jeg hadde det. Det er så lite som skal til. Det kan være nok å få et smil og et blikk.

Hun er selv mamma til fem barn i alderen 8 til 22 år og jobber som assistent i en barnehage. Daglig opplever hun hvor viktig det er å virkelig se barna.

Hun håper også forestillingen vil bringe håp til andre som har opplevd omsorgssvikt og overgrep.

VIL PÅ TURNÉ

450 av de totalt 600 billettene til forestillingen er allerede revet bort. Nå er Vetrhus og Erland spente på hvordan folk vil ta den imot.

- Jeg synes det er utrolig at det har blitt så stort. Dette er veldig spennende, rart og skremmende. Jeg gir jo litt av meg selv i denne forestillingen, sier Vetrhus.

De to har nå søkt om midler slik at forstillingen kan reise på turné i ni kommuner i Aust- og Vest-Agder neste vår.

Iveland kommune ønsker også å vise forestillingen på alle skolene i kommunen.

- Vi synes det er helt topp. For oss er det viktig at så mange som mulig får sett forestillingen, sier de to manusforfatterne.

«Piken med den lille skyggen og det store håpet» har urpremiere på Kilden førstkommende tirsdag.Foto: Geir Thomassen
- Sterkt å høre historien

Malin King fra Høvåg spiller hovedrollen som jenta Anne i teaterforestillingen. Hun sier det var sterkt å høre historien til Åse.

- Siden stykket er inspirert av hennes opplevelser var jeg avhengig av at hun kunne snakke om det. Hun er så varm og fin og jeg ser så mye håp i å møte henne, sier Malin King.

King er utdannet barnevernspedagog og jobber i en barnehage. Selv om hun sjelden sier ja til skuespilleroppdrag for tiden, kunne hun ikke si nei til forespørselen fra Kai Erland.

- Det finnes ikke noe som er viktigere enn å snakke om dette. Jeg håper jeg har greid å ta tak i det på best mulig måte og at vi greier å tydeliggjøre historien i måten vi dramatiserer det på, sier King.

Det er Alf Willy Vestergren som har komponert musikken til forestillingen. Marius Loland har også laget en film som en introduksjon til selve stykket. Sangtekstene er laget av Tore Nysæther, og Yvonne Landås synger.

Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse