Har streiket i fire måneder


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen

Publisert: 28.09.2017. Sist endret: 28.09.2017 09:29:59


Norsk Sykepleierforbund (NSF) er inne i sin lengste streik noensinne. Bakgrunnen for streiken er tariffavtalen til sykepleiere i Kreftforeningen, og i frontlinjen står hovedtillitsvalgt Jannicke Rabben fra Kristiansand.


KVADRATUREN: - Vi streiker for å beholde de vilkårene vi hadde før. Etter at Kreftforeningen byttet arbeidstakerorganisasjon, har vilkårene våre blitt dårligere, sier Jannicke Rabben. Hun er spesialrådgiver i Kreftforeningen og hovedtillitsvalgt for sykepleierne i Kreftforeningen. Streiken startet 22. mai og i dag er 29 av totalt 35 sykepleiere som jobber der i streik. Cirka halvparten av disse jobber på Kreftlinjen, Kreftforeningens rådgivningstjeneste.
- Nå som vi er i streik er det ingen med helsefaglig kompetanse som kan svare på de spørsmålene folk har. Hvert år besvarer Kreftlinjen rundt 12.000 samtaler så det er et stort behov for oss. Det er sykepleierne som ivaretar den kreftfaglige kompetansen, og nå kan de ikke levere den tjenesten som folk forventer, sier Rabben.
Hun tok over jobben som hovedtillitsvalgt 1. mars og har dermed hatt en bratt læringskurve. Konflikten startet da Kreftforeningen skiftet arbeidstakerorganisasjon fra Virke til NHO Abelia i vår.
- Generalsekretær Anne Lise Ryel lovet før skiftet at endringen ikke skulle gå ut over lønns- eller arbeidsforholdene til sykepleierne i Kreftforeningen, sier Rabben som har på seg en knall oransje t-skjorte med ordet «LØFTEBRUDD» i store bokstaver.

FÅR IKKE BEHOLDE LØNN

Da Kreftforeningen var organisert i Virke, hadde de ansatte alle materielle goder som lønn og pensjon, regulert i tariffavtalen som man forhandler om annethvert år. Kreftforeningen ønsker å gjøre som NHO Abelia krever fra alle sine medlemmer; å legge disse bestemmelsene inn i en lokal særavtale. Den har kun 30 dagers oppsigelsesfrist.
- Den nye avtalen mangler blant annet uttelling for kompetanse, minstelønninger og ansiennitesopprykk som vi hadde før. Ansatte får heller ikke beholde lønn hvis de omplasseres i en annen stilling på grunn av sykdom, sier Rabben og legger til:
- Ingen av oss har gått ned i lønn som følge av skiftet, men vi er bekymret for hvordan det vil bli framover.
Hun påpeker at Norsk Sykepleierforbund (NSF) har svært mange fagforeninger i ryggen som støtter dem i streiken, blant annet LO.

MYE PÅ REISEFOT

Jannicke Rabben jobber til daglig som spesialrådgiver ved Kreftforeningens avdeling for kreftomsorg i Oslo, men har også tilhørighet til distriktskontoret i Kristiansand. Hun sier det har vært krevende å være i streik så lenge.
- Det tøffeste er selvsagt å være i konflikt med egen arbeidsgiver. Også vet vi at denne streiken indirekte rammer tilbud vi mener er viktige, som for eksempel Kreftlinjen. Jeg håper at vi snart kan komme til enighet, sier Rabben.
Hun er for tiden mer på reisefot enn hun er hjemme hos mannen på Tveit.
Senere denne uken reiser hun til Ålesund før Oslo venter neste uke. Torsdag 5. oktober skal NSF ha en stor markering foran Stortinget.
- Det nye Stortinget åpner 2. oktober og vi ønsker å synliggjøre oss for politikerne. Vi skal holde en appell og det blir også holdt flere støtteappeller fra andre organisasjoner.
Den eneste måten vi kan få arbeidsgiver til å komme oss i møte på er om folk flest også begynner å stille spørsmål ved denne konflikten, sier Jannicke Rabben.

- Vil likebehandle alle våre ansatte


Jacob Conradi, organisasjonssjef i Kreftforeningen, sier arbeidsgiverorganisasjonen NHO Abelia organiserer medlemmer fra privat, ideell eller frivillig sektor og derfor ikke kan si ja til at sykepleierne i Kreftforeningen skal ha en egen, offentlig tariffavtale som de hadde i Virke.
- Det er to helt ulike strukturer så det går rett og slett ikke. NHO Abelia er annerledes enn det offentlige. Kreftforeningen er en frivillig organisasjon som lever av innsamlede midler. For oss er det viktig å likebehandle alle våre ansatte, uavhengig av hvilken utdannelse de har, i dette tilfellet sykepleierne, sier Conradi.
Han presiserer at alle ansatte har fått med seg lønns og arbeidsbetingelsene sine videre.
- Det kan virke som en håpløs kamp å komme til enighet i dette, men vi kan ikke tillate oss å gi opp, og vi tar initiativ slik at partene skal finne en løsning. Vi vil gjerne ha tilbake sykepleierne våre, sier han.