Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Flere unge tar kontakt om seksuelle overgrepHeidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 04.10.2017. Sist endret: 06.10.2017 08:13:31


Ketil Kristoffersen og Therese Løvdal-Fagerhaug ble utsatt for seksuelle overgrep i tenårene. De synes det er bra at stadig flere unge tar kontakt med Senter mot seksuelle overgrep (SMSO) for å bearbeide opplevelser. Selv fortrengte de to hendelsene de ble utsatt for altfor lenge.


Fakta

Seksuelle overgrep

1 av 10 gutter og 2 av 10 jenter utsettes for seksuelle overgrep.

Det utføres mer enn 10.000 voldtekter i Norge hvert år.

8 av 10 overgrep gjøres mot barn og ungdom og av disse er 71 prosent utsatt før de blir 12 år og 45 prosent utsatt før de er 7 år.

6 av 10 overgrep pågår i mer enn ett år.

Vold og overgrep koster samfunnet mellom fire og seks milliarder i året.

Kilde: Barne -, ungdoms - og familiedirektoratet.
KVADRATUREN: - Jeg tenker at jeg hadde vært en helt annen plass i livet mitt nå hvis jeg hadde fått hjelp til å bearbeide opplevelsene tidligere. Voldtekten gjorde at jeg ikke følte meg verdt noe, og som følge av det har jeg tatt mange dårlige beslutninger opp i gjennom, sier Therese Løvdal-Fagerhaug (31) fra Kristiansand.

Hun sitter i sofaen inne på Senter mot seksuelle overgrep (SMSO) i Agder og påpeker hvor viktig det er at overgrepsutsatte får hjelp tidlig. 15 år gammel satt hun på en benk i Markens da en eldre mann tok kontakt. Han tok henne med på en kafé hvor han med makt dro henne inn på et toalett, låste døra og voldtok henne. Therese fortrengte opplevelsen så godt hun kunne og prøvde å legge lokk på den. Nå, to år etter at hun startet med samtaler hos Senter mot seksuelle overgrep (SMSO), innser hun at det ikke nytter å fortrenge. Opplevelsene er med deg uansett.

- For meg har det betydd enormt mye å komme hit og ta av maska jeg viser til omverdenen. Her blir man sett og ikke dømt for noe uansett hvor forferdelige ting man forteller. Jeg har kommet i kontakt med følelsene mine og er på vei til å bli glad i meg selv igjen, sier Therese Løvdal-Fagerhaug.

ET TRYGT STED

I 2016 fikk SMSO Agder 218 nye brukere. Det er en økning på hundre prosent fra 2011. Daglig leder ved senteret i Markens, Margareth Bjørtvedt, sier svært mange av disse er unge under 25 år. Gjennomsnittsalderen på brukerne synker stadig. Det synes Therese Løvdal-Fagerhaug er godt å høre, selv hvor rart det kan høres ut.
Magareth Bjørtvedt , daglig leder i SMSO.

- All ære til de som tør å ta kontakt når de er unge. Det krever mye mot å gjøre det. Jo før de tar kontakt, jo bedre er det. De har ingenting å skamme seg over og bør ikke la det hale ut med å ta tak i opplevelsene de sitter med. Selv ble jeg ung ufør da jeg var 29 år og voldtekten er en viktig grunn til det, sier 31-åringen.

SMSO er et gratis lavterskeltilbud for menn og kvinner som har blitt utsatt for overgrep og deres pårørende. De trenger ingen henvisning, det føres ikke journal og de som ønsker det kan være anonyme. SMSO driver ikke samtaleterapi, men veiledning. Det skal være et trygt sted å komme til. De har både enkeltsamtaler og ulike samtalegrupper. Hver onsdag er det også sosiale aktiviteter. Senteret har i dag rundt 350 brukere og ni ansatte.

VENTER I 17 ÅR

Margareth Bjørtvedt tror en grunn til økningen i antall henvendelser er at de er mer ute på skoler og informerer enn de var før. I fjor besøkte de 19 videregående skoler i Aust- og Vest- Agder hvor til sammen 1400 elever og lærere deltok. På nesten hver eneste skole de besøker er det noen som tar kontakt i pausen for å fortelle om egne, tøffe opplevelser.

- En annen årsak er at mediene skriver mer om seksuelle overgrep. Det gjør at det har blitt mindre tabu å fortelle om det, spesielt blant de unge, sier Bjørtvedt.

Hun opplyser at gjennomsnittstiden for når man søker hjelp etter et overgrep er 17 år. Mange har med andre ord gått lenge alene med de vonde opplevelsene. En av dem er Kjetil Kristoffersen (44) fra Mandal. Han hadde ikke snakket med en sjel om overgrepene han ble utsatt for fra han var 12 til 14 år, før han fortalte det til kona høsten 2013. Da hadde de to kjent hverandre i 12 år. Overgrepene ble utført av en mannlig fritidsleder.

STADIG FLERE SAMTALER: - For dem som blir utsatt for seksuelle overgrep er det om å gjøre å få hjelp tidlig, fastslår Margareth Bjørtvedt (t.v.), daglig leder ved Senter mot seksuelle overgrep (SMSO) i Agder. I fjor fikk senteret som ligger i Markens 218 nye brukere, det er en økning på hundre prosent siden 2011. Therese Løvdal-Fagerhaug og Ketil Kristoffersen er to av brukerne ved senteret og ble valgt til brukerrepresentanter i fjor. De roser jobben SMSO gjør. – Det betyr enormt mye å komme her og ta av maska man viser til omverdenen. Her er det trygt og godt og du føler deg velkommen, sier Therese.

EN SIKKERHETSLINE

I de 27 årene som hadde gått, prøvde Ketil å normaliserer det han hadde opplevd for å beskytte seg selv. Men han sov dårlig og tenkte mye på hendelsene på natta. Rett etter at han fortalte det til kona fikk han et sammenbrudd og gikk til fastlegen.

- Jeg tenkte at jeg skulle gå til én samtale hos legen, få én pille og så gå på jobb igjen. Det fungerte ikke slik jeg hadde tenkt, sier han galgenhumoristisk.

I januar 2014 mannet han seg opp og tok kontakt med SMSO Agder. Det har han ikke angret på.
- Å gå hit i samtale har vært veldig viktig for meg. Det har rett og slett vært en sikkerhetsline i livet mitt. Her fikk jeg prate med en person som kan temaet og er fagperson på området, sier 44-åringen og skryter av kontaktpersonen han har hatt.

MENN ER UNDERREPRESENTERT

Etter å vært bruker på senteret i et par måneder ble han intervjuet anonymt om det han har vært gjennom. Tittelen på intervjuet var «Modig mann». For to år siden satt han i panelet da Redd Barna satte fokus på seksuelle overgrep mot barn gjennom den nasjonale kampanjen #JegErHer. Her var Mandal en av byene som gikk i front og kalte arrangementet «historiens viktigste foreldremøte».

- Etter at jeg deltok der var det som om all skyldfølelse og skam jeg har båret på forsvant for første gang, sier Ketil Kristoffersen.

I dag går han på arbeidsavklaringspenger og håper han skal bli i stand til å komme tilbake i arbeidslivet igjen.
I underkant av 20 prosent av brukerne ved SMSO er menn.

- Forskning viser at 2 av 10 kvinner og 1 av 10 menn utsettes for seksuelle overgrep i løpet av livet. Med andre ord burde en tredjedel av brukerne våre vært menn, men slik er det ikke. De er underrepresentert, og vi jobber stadig for å nå ut til dem. Blant annet har vi tre mannlige ansatte her, sier Bjørtvedt.

Ketil Kristoffersen tror færre menn tar kontakt med denne typen lavterskeltilbud fordi de i større grad enn kvinner tenker at de skal klare seg selv. Selv trodde han som sagt at en samtale med legen og en pille ville løse problemet.
- Jeg håper at jeg ved å stå fram, kan hjelpe andre til å tørre å søke hjelp, sier han.


- FORTSATT STORT TABU

- De fleste som blir utsatt for seksuelle overgrep som barn, forteller ikke om det før de er voksne. Det betyr at de går med denne hemmeligheten og psykiske reaksjoner som frykt, skam og skyld inni seg i årevis. Det preger mennesker både på kropp og sjel, sier Siri Søftestad. Hun er forsker, forfatter og foredragsholder innen overgrepsproblematikk og initiativtaker til folkeaksjonen reddesmå.no.

Søftestad sier det fortsatt er altfor mange tabuer knyttet til det å snakke om seksuelle overgrep selv om åpenheten er større i dag.

- En grunn til at flere unge søker hjelp, er nok at det er mer fokus på dette temaet både på skolen og i mediene. Forskning viser at en av de tingene som får overgrepsutsatte til å dele, er at de leser andres fortellinger og blir påvirket av disse, sier hun.

Søftestad blir glad for å høre at SMSO får flere brukere og at de blir kontaktet av stadig flere unge.

- Lavterskeltilbud som SMSO er utrolig viktige fordi alle steder hvor du trenger henvisning oppleves som et hinder på veien mot å fortelle. Bruker du det offentlige helsevesenet må du gjerne fortelle historien din flere ganger før du får hjelp. Å ha et sted som SMSO hvor du kan ta kontakt uten henvisning og hvor det ikke føres journal, gir overgrepsutsatte muligheten til å føle tillit og få tid til å bearbeide før de eventuelt velger å anmelde eller gå videre til det offentlige helsetilbudet, sier Siri Søftestad.

Jeg blir glad for å høre at SMSO får flere brukere og at de blir kontaktet av flere unge.


Fakta

Seksuelle overgrep

1 av 10 gutter og 2 av 10 jenter utsettes for seksuelle overgrep.

Det utføres mer enn 10.000 voldtekter i Norge hvert år.

8 av 10 overgrep gjøres mot barn og ungdom og av disse er 71 prosent utsatt før de blir 12 år og 45 prosent utsatt før de er 7 år.

6 av 10 overgrep pågår i mer enn ett år.

Vold og overgrep koster samfunnet mellom fire og seks milliarder i året.

Kilde: Barne -, ungdoms - og familiedirektoratet.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse