Donn-damene klare for opprykkFoto: og tekst: Kamilla Aabel

Publisert: 04.10.2017. Sist endret: 06.10.2017 13:52:15


Med en skikkelig Donn-familie i spissen har Donn fått fart på kvinnefotballen i klubben igjen. Med fire kamper igjen å spille er opprykket til 2.divisjon allerede sikret.


DONN: Etter 12 seiere og to uavgjort på 14 kamper kan Donns damelag juble for opprykk, selv om det er hele fire kamper igjen å spille. Målforskjellen på 79-9 viser at de har vært totalt overlegne.

-Sesongen har vært god. Vi har kun avgitt poeng i to kamper og vi har kun fire kamper igjen. Det viktigste for oss er å opprettholde spillestilen. Vi har en spillende stil der vi har ballen i laget og liker å styre kampene selv. Dette har vi lykkes godt med, sier Mads Ljosland (21), trener for laget.

Han er veldig fornøyd med lagets prestasjoner.

-Vi hadde et ønske om å rykke opp, men måten vi har gjort det på har vært overraskende. Jeg trodde det skulle bli tøffere, sier Ljosland.

Har dere satt nye mål?

-Vi er ikke så kjent med 2.divisjon ennå, så det er litt vanskelig å si. Det realistiske er å etablere oss, men ikke bare klamre oss fast. Vi vil beholde på spillestilen og fortsette å holde ballen i laget, sier han.

GAMMEL STORHET

Donn har sterke tradisjoner på kvinnesiden, med cupfinalen i 1994 som det store høydepunktet. Men etter at klubben måtte trekke laget fra toppserien på grunn av økonomiske problemer i 2010 har det ikke vært noen satsing på kvinnesiden i klubben.

Men i fjor høst tok en ekte Donn-familie tak.

-Hovedgrunnen for at det ble et kvinnelag var at J15-laget var og er veldig talentfulle. Laget var i ferd med å gå i oppløsning. Sven Arthur Ljosland (far til Mads) samlet sammen alle foreldrene. Her kom det frem at flere ville slutte og at de ikke ville blir nok til et J16-lag. Da var seniorfotball løsningen, sier Mads Ljosland.

Lillesøsteren til Mads, Mina Ljosland (17), var sentral i oppstarten av det nye damelaget. Hun hadde spilt i Randesund IL i to sesonger, men vendte tilbake til Donn for å dra i gang det nye laget. At hun ikke helt trivdes med spillestilen i Randesund var også avgjørende.

- Jeg liker best å spille ballen langs bakken. Jeg håpet det kunne bli noe bra i Donn igjen, og det har det nå blitt, sier Mina Ljosland.

Med storebror Mads og morfar Viggo Hellevig som trenere, pappa Sven Arthur Ljosland som leder i dameavdelingen, og mor Heidi Ljosland også som støttespiller rundt laget, ble det et ordentlig familieprosjekt. Etter hvert overtok Mads treneransvaret, med hjelp fra Bernt Ole Abrahamsen som assistenttrener og Per Kristian Bøhn som keepertrener.
Mina har prestert så bra at hun i høst ble hentet på lån til 1.divisjonsklubben Amazon Grimstad.

FIRE GENERASJONER

Rut Eli Jensen, mor til Heidi Ljosland og mormor til Mads og Mina, forteller at familiens engasjement i Donn går tilbake til da klubben ble stiftet i 1909.

-Jeg hadde en far som het Jørgen Arnold Jensen, han likte å gå sammen med de større guttene. De startet et fotballag. Det var en hund der som het Donn, og de oppkalte laget etter den, sier Rut Eli.

Jørgen Arnold var journalist og formann i Donn, etterhvert laget han også bladet Donneren, som ble utgitt i mange år.

Rut Elis datter, Heidi Ljosland har spilt flest A-kamper for Donn i historien, blant annet cupfinalen i 1994. Hennes barn, Mina og Mads, har også spilt i klubben fra de var små.

-Det er artig å tenke på at det er fire generasjoner i familien som har hjerte for Donn, sier Rut Eli.

DONNJENTENE

I fjor sommer startet Sven Arthur Ljosland, leder av dameavdelingen i Donn, opp magasinet «Donnjentene». Dette gjorde han for at jentene skulle bli kjent med hverandre og for å skape samhold. Samtidig hadde de lyst til å gi penger til en god sak. Jentene bestemte seg for å gi overskuddet fra salget av magasinet til «Snakk om mobbing».

-Til sammen i år har vi fått inn 12.000 kroner på fire blader og det kommer ut ett til etter høstferien, da regner vi med å ha solgt for cirka 15-16.000 kroner. Samtidig har vi solgt annonser for 60.000 kroner, inkludert spillersponsing. Så det blir en del overskudd på dette. Men det viktigste er at vi bygger noe som bare er vårt, og at spillerne blir kjent, sier Sven Arthur.TRE OPPRYKK?


I tillegg til at Donns damelag rykker opp, kan Donn også rykke opp med to av klubbens herrelag. Donn kniver med Lyngdal og Vindbjart 2 om opprykk til 3.divisjon, mens Donn 2 leder 5.divisjon. Dermed kan klubben fra Lund faktisk rykke opp med tre av fire seniorlag denne sesongen. Donn 3, som spiller i 6. divisjon, ligger for øyeblikket på tredjeplass, 13 poeng bak suverene Vigør 2.