Borte bra, hjemme best


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 04.10.2017. Sist endret: 04.10.2017 11:46:50


Håndballskole, arkeologiske utgravinger, pinnebrødsteking og malerverksted er bare et lite knippe av hva hjemmeværende familier kan forsyne seg av i skolens høstferie.


KRISTIANSAND: -Å, nei, vi reiser ikke vekk i høstferien, da er det så mange flotte tilbud i byen, fastslår Janne Morgan. Hun har tatt med seg datteren Linea (7) til Kristiansand museum på Kongsgård. Linea og Janne har fått prøve seg som ferske arkeologer og gravd frem et gammelt kistehåndtak fra sandkassa.

Arkeologer for en dag: Linea Morgan (7) og mor Janne gravde frem et eldgammelt kistehåndtak fra sandkassa. Opprinnelig er det funnet under torvet.
-Dette er ekte saker, funn som er gjort under torvet i forbindelse med arbeidet med parkeringshuset. Gjenstandene stammer fra 1600-, 1700- og 1800-tallet og de er såkalt løsfunn som ikke kan knyttes til noe spesielt, derfor har vi fått lov til å grave dem ned her i sandkassa, smiler Stanley Reed, avdelingsleder ved museet. Pinnebrødsteking og natursti er andre ting som tilbys i høstferien.

Klassiker: Pinnebrødsteking i det fri blir visst aldri feil for barnefamilier. Her er Svein Seland i full sving sammen med barna Syvert (4) og Karoline (7) ved bålpanna.
HÅNDBALL ER LIVET

-Håndball er livet! På håndballskolen får jeg nye venner og her lærer jeg nye triks, forteller Sarah Tønnessen Sele (10). Sammen med søster Mia (8), Stina Solås (9) og Kaja Lauvås Haabesland (8) har hun meldt seg på håndballskolen som Randesund Idrettslag arrangerer i høstferien. Den er for barn fra sju til 12 år. Sarah og vennene har funnet seg et ledig bord i kantina i Sukkevannshallen for en aldri så liten pause med påfyll av energi før neste økt på banen. På banen er «heltene» i sving som instruktører. «Heltene» er unge håndballspillere i RIL som barna på håndballskolen ser opp til og gjerne vil lære av.

Sitter som et skudd: Skyting mot keeper var blant disiplinene det ble øvet på.
- De er sykt gode med ballen til å være så unge, og så har de masse energi, smiler Guri Dalen (15) og Rebecca Slaaen (15) som bekrefter at de er heltene for barna. Det er første gang de er med på håndballskolen, men det gir mersmak.

Håndballentusiaster: Guri Dalene og Rebecca Slaaen er aktive i RIL håndball og så bruker de høstferien til å trene yngre håndballspirer. Det er Louise Pedersen, ansvarlig for håndballskolen, glad for.
- Det er veldig positivt at de yngre spillerne tar treningsansvar, som her på håndballskolen. De yngste synes det er stas med heltene, og så håper vi jo at vi skal rekruttere nye til klubben på denne måten, forteller Louise Pedersen, trenerkoordinator og ansvarlig for håndballskolen som har 39 påmeldte.

-Vi drømmer om å spille på Vipers en gang, kommer det fra de fire jentene, før de skal inn til ny treningsøkt.

Håndball er topp: Stina Solås (9), Sarah Tønnessen Sele (10), Mia Tønnessen Sele (8) og Kaja Lauvås Haabesland (8) fant seg fort til rette på håndballskolen i høstferien. -Og så er det stusselig å bare sitte hjemme når andre er bortreist, tenker de.
GOD PLASS VED KANONEN

På Kanonmuseet troner verdens nest største kanon i ensom majestet, pekende ut mot Skagerak. Bestyrer Arild Andersen hadde gjerne sett at flere tok turen ut.

-Det er første gang vi har åpent i høstferien, ellers er det søndagsåpent på denne tiden av året. Men det har ikke vært noe rush akkurat. Seks besøkende i går og 20 så langt i dag (tirsdag), hvorav tre barnefamilier. Det er plass til flere, for å si det sånn, smiler han.

Ingen trengsel: Kanonen på Møvig fikk for det meste stå i fred tirsdag i høstferien der den peker ut mot Skagerak. Arild Andersen ved Kanonmuseet hadde gjerne sett at flere tok turen ut når de først holder åpent. -Vi lokker med gratis kaffe nå i ferien, smiler han.
Så kommer Øyvind Abrahamsen ruslende sammen med døtrene Marit (9) og Caroline (6).

-Vi kommer fra Flekkerøy og er på sykkeltur i dag, så tenkte jeg det hadde vært fint med en tur til kanonen siden det er lenge siden jeg har vært her, forteller han.

Spennende: Øyvind Abrahamsen fra Flekkerøya var egentlig på sykkeltur med barna Mari (9) og Caroline (6) men fant ut at det var en god ide å ta en nærmere titt på verdens nest største kanon som befinner seg nesten i nabolaget.
ABSTRAKT KUNST

-Jeg har malt masse på Kulturskolen. Og nå maler jeg høstbilde på kunstnerverkstedet, forteller Birk Robstad-Strisland (7) fra Mosby. Sammen med mor Eva og lillesøster Saga (4) og flere andre har han tatt turen til Sørlandets Kunstmuseum for å utfolde seg med malerpenslene.
Ung kunstner: Lydia Berntsen Simonsen (6) har lagt siste hånd på verket med sitt høstbilde. Både hun og Naysa Andrade er kjempefornøyd med resultatet.
-Barna maler to forskjellige bilder, der det ene rives i biter for å bli limt på det andre, det blir som en collage, forteller Naysa Andrade, ansvarlig for kunstnerverkstedet. Mor Eva synes det er flott med alle tilbudene i høstferien:
-Jeg er lærer selv så jeg har jo anledning til å ta med barna på alle aktivitetene i byen. Først var vi på biblioteket og nå har vi havnet her. Ingen grunn til å kjede seg om skolen har stengt, smiler hun.

Malerverksted: Renate Nilsen (9), Birk Robstad-Strisland (7) og Bjørn Auver Tortveit (7) fikk veiledning av Naysa Andrade når de skulle male høstbilder.
Collage: Naysa Andrade og Birk Robstad-Strisland monterer fragmenter fra ett bilde oppå et annet slik at det blir en abstrakt collage.
Ferdig: Birk Robstad-Strisland med sitt sluttførte verk med preg av høst. Det passer jo perfekt i høstferien.
Tømmerrenne.
SFO på tur: Kristin Reinhardtsen og Aud Laila Mong synes det er topp å kunne ta med seg ungene i Justvik SFO til aktivitetsdagene på museet på Kongsgård.
Gammelt håndverk holdes i hevd.