Et studium i ismer

Slipper bok og plate:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 04.10.2017. Sist endret: 05.10.2017 13:54:42


Cornelius Jakhelln fant fram filosofen i seg og skrev om både islamisme, nazisme og antisettisme i to utgivelser som slippes fredag.


 

Hvem: Cornelius Jakhelln (40)

Aktuell: Gir ut romanen «Nazi Jihad» og Sturmgeist-albumet «Operation Zion» fredag

Hva: Forfatter, musiker under navnet Sturmgeist og samfunnsdebattant. Har gitt ut 15 bøker og 15 plater

Bosted: Fra Vågsbygd, bor i Berlin

Sivilstand: Kjæreste
Åssen går det, Cornelius?
- Akkurat nå går det bra, etter noen hektiske døgn før slipp av både bok og plate. Bokprosjektet «Nazi Jihad» har vært forfulgt av skepsis og uheldige omstendigheter. I går, da bøkene mine ble levert fra trykkeriet, var én tredel av dem trykket opp ned. Det er litt tragikomisk: Når prosjektet endelig skulle fullføres, trådte den onde ånden til igjen.

«Forfulgt av skepsis», sier du?
- «Nazi Jihad» skulle egentlig gis ut av Cappelen Damm i 2010, men de trakk boka uten videre forklaring. Siden da har jeg stilt ut manuset i Kristiansand Kunsthall under utstillingen «Gewaltkunstwerk», og jeg har lest hele boka høyt under en kunstmønstring på Akershus Festning. Det tok sju timer, mens en trofast liten menighet satt og lyttet. Når den nå endelig kommer ut på eget forlag, og fortellingen blir trykket rett vei, blir det godt å sette punktum og la den få leve sitt eget liv.

Hvordan har resultatet blitt?
- Bandkollegaen min i Solefald, Lars Nedland, har lest alt jeg har gjort, og mener «Nazi Jihad» er det beste jeg har skrevet. Jeg kan stolt si jeg har gjort mitt beste, og jeg har ikke spart på noe. Dette er en svært ambisiøs bok som forsøker å gi en filosofisk løsning på ekstremismeproblemet.

Det er en stor oppgave du har påtatt deg?
- Om jeg har lykkes, får andre bedømme, men jeg synes i alle fall vi skal forsøke. Jeg er utdannet filosof, og under studiet hadde jeg en bortimot absolutt tro på filosofien som en forsonende kraft. Det er denne boken preget av, tanken om at man møter fortvilet og forvillet ungdom med argumenter heller enn autoritet.

Beskriv hovedpersonene i «Nazi Jihad»?
- Den handler om to unge gutter; Erik og Zahid, hvorav én utvikler nazisympatier og den andre blir ungdomskriminell og etter hvert svært religiøs. Etter en slåsskamp møtes de til forsoning og utvikler en forståelse, og på et tidspunkt blir de konfrontert med sine ideologier. Jeg har sett likheter mellom nazisme og radikal islamisme i lang tid. I begge disse ismene finner man en voldsberedskap og en tro på at man er bedre enn andre.

Du bor i Berlin, hvordan opplevde du valget hvor høyrepopulistiske Alternative für Deutschland ble tredje største parti?
- Dessverre har jeg ikke mulighet til å stemme som norsk statsborger, så jeg blir kun en observatør. Jeg synes Angela Merkel har gjort en formidabel jobb som statsleder, hun har en verdighet og sindighet som mange andre statsledere ikke er i nærheten av å ha. Jeg er absolutt glad hun fortsetter. Når det gjelder AfDs oppslutning, tror jeg det er tyskere som føler seg forbigåtte og usikre på fremtiden som har stemt dem frem. De kommer gjerne fra det tidligere DDR, ironisk nok, hvor det knapt nok finnes innvandrere.

Platen «Operation Zion» slippes samme dag som boka, og har et slektskap til den?
- Begge er konfronterende kunstprosjekter jeg begynte på tidlig i 30-årene, nå har de ligget en stund. Jeg ønsker å sette et punktum og komme meg videre i teksten. Meningen med disse prosjektene var vel at de skulle skape litt liv og røre i den norske «vassgrauten». En av grunnene til at jeg laget en metallplate med jødiske musikere i Israel, er at det har vært tilfeller av antisemittisme i metallsjangeren. Trommeslageren på plata, Nir Nakav, har spilt trommer i bandet Salem siden 1987. I 1991 fikk de en brevbombe i posten fra Varg «Greven» Vikernes, etter å ha utgitt en kassett som blant annet omhandlet holocaust. Vikernes, som fikk kassetten til Bergen, skrev tilbake at han likte musikken, men at de måtte slutte med disse «jødetekstene», og at han håpet de ville dø under Gulfkrigen. De svarte på tiltale med et brev, og et par uker etterpå banket politiet på døra til Salem og sa de hadde mottatt en brevbombe fra Bergen.

Hvor viktig er det for deg å uttrykke deg selv kunstnerisk?
- Jeg har alltid elsket å skrive og lage musikk, og nå er jeg så heldig at det er jobben min. I tenårene følte jeg det faktisk som et kall.

I hvilken grad bruker du egne følelser og erfaringer i kunsten?
- Både bøkene og albumene mine blir på en måte tidsdokumenter fra eget liv, selv om min personlige biografi kun indirekte er til stede. Hører jeg på en plate jeg lagde for 15 år siden, blir jeg trukket tilbake til steder jeg var og mennesker jeg var sammen med.

Hvilke prosjekter skal du jobbe med fremover?
- Jeg holder på med et nettstudium i ledelse ved UiT i Alta! Noen sier man skal gjøre det man er redd for, og for min del blir det et møte med byråkratisk sjargong. Det er både fryktinngytende og veldig artig. Planen er at jeg etter dette skal lede egne prosjekter på en mer effektiv og kompetent måte.

Hvor føler du deg mest hjemme, i Kristiansand eller Berlin?
- Jeg flyttet til Berlin fordi byen hadde en bohemsk «hype» og en historisk aura. Jeg skulle lære tysk, og på den tiden var det rimelig eiendom å få kjøpt der. Jeg føler meg hjemme i både Berlin, Oslo og Kristiansand. Men når jeg er et sted, er det ofte et annet som trekker, så jeg har nok mye av en trekkfugls hjerne.

Hva savner du i Norge?
- Kysten, fjellene og skogen. I sommer kjørte jeg fra Kragerø, gjennom Drangedal, Vrådal og deretter Suleskarvegen fra Setesdal ned til Sirdal. Storslåtte landskap! Jeg har også en trebåt som endelig kommer på vann neste år, da gleder jeg meg til å fare langs sørlandskysten.

TEL AVIV: Cornelius Jakhelln som Sturmgeist sammen med bandet han spilte inn «Operation Zion» sammen med i Israel.


FEM KJAPPE:

Fortell en hemmelighet om deg selv?
- Man må være veldig sårbar for å være så tøff som jeg er.

Hva er ei perfekt helg for deg?
- Den må være på hytta på Sira, hvor jeg plukker kantareller, drikker vin og ser utover dalen i godt selskap.

Hva skulle du ønske du var bedre til?
- Å være mindre ambisiøs og mer realistisk.

Hvem i hele verden ville du helst ha spist en bedre middag med?
- Snorre Sturlason, jeg skulle likt å høre ham fortelle om det gamle Island.

Hvis du hadde hatt makten i Norge i én dag, hva ville du gjort?
- Jeg ville innført gratis, varm lunch på alle skoler. I tillegg ville jeg satset massivt på infrastruktur, både vei og jernbane, dagens standard i Norge er elendig. Til slutt hadde jeg gått inn for borgerlønn.