Ser ikke lyst på fremtiden


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: og Heidi Ditlefsen

Publisert: 04.10.2017. Sist endret: 05.10.2017 09:07:59


- Helgens vær på Sørlandet er bare en forsmak på det som vil komme. Flere og flere rekorder vil bli satt, sier klimaforsker Helge Drange.


BERGEN/KRISTIANSAND: - Vi vet at både gjennomsnittlig nedbørsmengde og ekstrem nedbør har økt de siste hundre årene. En tilsvarende situasjon for 50 eller 100 år siden ville kommet med mye mindre nedbør, sier Helge Drange, klimaforsker ved Bjerknessenteret for klimaforskning og professor ved universitet i Bergen.

MER I VENTE

De siste hundre årene har kloden blitt én grad varmere. Det høres ikke mye ut, men er nok til at vi opplever den type ekstrem nedbør som vi har hatt denne helga.

- Varm luft holder på mer fuktighet enn kald luft. Derfor blir det mer ekstremnedbør. Ekstremnedbøren har økt mer enn gjennomsnittlig nedbørsmengde de siste hundre årene, sier Drange og fortsetter:

- Helgens vær på Sørlandet er bare en forsmak på det som vil komme. Flere og flere rekorder vil bli satt. Det kan skje en ny liknende hendelse i år eller det kan gå fem år til neste gang. Det vet vi ikke. Det som er nytt er at det regner mer, og når det først regner mer, er det en betydelig økning av både varighet og mengde nedbør.

FORSIKTIG

Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, er mer forsiktig med å trekke konklusjoner.
- Vi skal være forsiktige med å trekke paralleller mellom klimaendringer og en tre dagers episode, det er bare et par år siden vi så lignende nedbørmengder i Rogaland, som ikke er langt fra Agder, sier han.

Hvor store mengder traff Vest-Agder under flommen i helga?

- Fra fredag morgen til mandag morgen ble det målt 283 mm i Mestad, 241 mm i Bakke og 220 mm i Laudal. Denne mengden som kom i løpet av tre døgn ligger over den normale nedbørsmengden for hele oktober.

UKJENT TERRITORIUM

Klimaforsker Drange ser ikke spesielt lyst på framtiden for jordkloden. Han opplyser at vi mot slutten av dette århundret vil snakke om en temperaturøkning på mellom 2 og 4 grader på jorden.

- Menneskeheten har aldri opplevd noe liknende, så dette er helt ukjent territorium - og det er vår egen skyld. Vi tror vi skal klare å håndtere det, men det er ingen som kan si at vi kan håndtere dette på noen som helst slags måte, sier Drange.

Under ser du en dronevideo fra Tveit-området, fra Kenneth Pedersen fra Service Drone.