En sindig sørlending


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 11.10.2017. Sist endret: 12.10.2017 12:18:43


Du så ham sist som den rolige men kontrollerende faren til Thelma i Norges Oscar-kandidat med samme navn. Nå er Henrik Rafaelsen på vei mot både Danmark og Sverige for å spille nye roller.


Hvem: Henrik Rafaelsen (44)

Aktuell: Spilte nettopp faren til Thelma i filmen med samme navn, Norges Oscar-kandidat. Spiller i «Den eldre Edda» sammen med Det Norske Teatret i Aarhus, som har premiere lørdag. Etter jul blir han å se i en svensk film om Astrid Lindgren.

Hva: Skuespiller

Bosted: Fra Kongsgård 3 i Kristiansand, bor i Oslo

Sivilstand: Gift, to barn

PUGGER IKKE: Jeg prøver å ikke pugge replikker før et teaterstykke. Jeg leser heller teksten og holder på med det så lenge at replikkene setter seg, sier Henrik Rafaelsen. Her, hvor han urfremfører en tekst av Paal-Helge Haugen, er det imidlertid lov med manus. FOTO: PRIVAT
Åssen går det, Henrik?

- Det går fint, ikke noe spesielt å melde. Nå skal jeg reise bort litt, da blir det litt forandring fra småbarnslivet.

Thelma er Norges Oscar-kandidat og har fått strålende kritikker i inn- og utland. Hvordan er det å være med på dette?

- Akkurat dette er veldig stort for meg siden jeg alltid har vært glad i filmene til Joachim Trier. Jeg synes filmen er intens, spennende og fungerer på flere plan. Det er opp til seeren hvor mye oppmerksomhet man vil vie de forskjellige perspektivene. Litt ekstra gøy er jo den gode mottakelsen. Det hadde selvsagt vært stas å vinne Oscar, men det tror jeg blir en vanskelig konkurranse.

Du har en stor rolle som Trond, faren til Thelma. En slags sindig sørlending med småpsykopatiske trekk, går det an å si det?

- Jeg prøvde å konsentrere meg om å spille en far som er bekymret for barnet sitt og vil henne vel, noe jeg kan relatere meg til. Så fortelles historien i et litt annet bilde, men det er ikke noe jeg har tenkt på. Jeg har konsentrert meg om de konkrete situasjonene.

En av de mest minneverdige scenene i Thelma er når karakteren din må velge mellom å brenne eller drukne, hvordan var det å lande den scenen?

- Det var en ganske komplisert affære som tok lang tid. Først måtte det gjøres en eksakt avstøpning av både hodet og hendene mine som kunne brenne. Stuntmannen måte herme mine bevegelser mens han brant, og selv måtte jeg hoppe i vannet med 20 kg lodd på beina for ikke å flyte opp. Det var litt ekkelt, og for øvrig iskaldt.

Mange av de samme skuespillerne går igjen i norske filmer. Hvor stort eller smått er filmmiljøet i Norge?

- Det er ikke kjempestort, de fleste kjenner hverandre. Når man kommer til en filminnspilling er det alltid noen man har jobbet med før, men litt større har miljøet blitt de siste ti årene. Det blir laget flere filmer, samtidig som flere regissører og skuespillere reiser utenlands, så det har blitt plass til flere.

Hvordan er kampen om rollene?

- Vi har ikke veldig spisse albuer i Norge, i forhold til i andre land er det nok ganske rolig her. Ofte leter filmskaperne etter noe spesielt hos skuespillerne. Om man ikke får en rolle betyr det derfor ikke at man ikke er bra nok.

Har du gjort noen tabber på teaterscenen?

- Jeg sovnet på scenen en gang, men heldigvis var det ingen som merket det. Scenen var delt i to, og når handlingen foregikk på den ene delen, ble lyset slukket på den andre. Plutselig våknet jeg og merket at jeg hadde vært borte en liten stund. Heldigvis var det fortsatt ikke vår tur, men det var litt skummelt, jeg følte meg litt ute.

Hva står på jobbplanen din framover?

- Når jeg kommer tilbake fra Aarhus, hvor jeg skal spille Den eldre Edda, skal jeg jobbe videre med en svensk film som kommer etter jul. Den handler om Astrid Lindgren fra hun var 17 til 20 år. Jeg spiller hennes redaktør som hun hadde et forhold til og fikk barn med, noe som lenge ble holdt hemmelig.

Har du en drømmerolle?

- Jeg har alltid hatt lyst til å spille i en gresk tragedie, noe man ikke ofte får sjansen til. De har holdt seg i over 2000 år og holder seg nok litt til, så jeg har tro på at sjansen kommer.

Mange skuespillere blir plutselig å se som regissører eller produsenter. Appellerer andre roller i filmindustrien til deg?
 
- Ikke i filmindustrien, men jeg har undervist på Teaterhøgskolen i høst �" det gjør jeg gjerne igjen.

Hvordan er hverdagsrollen din, hvem er du når du ikke står på scenen eller foran et kamera?

- Det meste av tiden går med til familie og barn. Nå har vi leid ei hytte på fjellet på åremål, og prøver å være mye der. Jeg er veldig glad i å gå tur og gå på ski.

Hvordan er båndet ditt til hjembyen i dag?

- Jeg har både far, søster og nevøer i Kristiansand, kona er også derfra, så det er klart båndene er sterke. Jeg savner å være nær havet og den store, åpne himmelen. Vi har et sted ved Gillsvann som vi har leid tre somre. Ellers har jeg mange venner i Oslo som er sørlendinger, så vi har på en måte et slags lite Kristiansand i hovedstaden.

Henrik Rafaelsen urfremforte nyskrevet tekst av Paal Helge Haugen.
FEM KJAPPE:

Fortell en hemmelighet om deg selv?

- Jeg har ingen hemmeligheter.

Hva er ei perfekt helg for deg?

- Å være sammen med familien på hytta og ute i naturen. Ha fri. Jeg jobber så mye i helgene at jeg blir glad bare av å ha fri.

Hva skulle du ønske du var bedre til?

- Jeg skulle egentlig ønske at jeg var bedre til å spille piano, jeg har et mål om det. Jeg tar et internettkurs, men er ganske dårlig foreløpig.

Hvem i hele verden ville du helst ha spist en bedre middag med?

- Det er så lenge siden jeg har vært ute og spist middag at jeg rett og slett ville samlet mine gamle venner fra gymnastiden på Katta. Det hadde vært veldig hyggelig å spise et godt måltid med dem.

Hvis du hadde hatt makten i Norge i én dag, hva ville du gjort?

- Jeg ville nok gjort det lettere for folk som lever i nød å komme hit til Norge. I tillegg ville jeg ha laget strengere regler for hvordan vi behandler dyr �" også ville jeg hatt en litt progressiv beskatning.