Ølentusiaster i Randesund


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 11.10.2017. Sist endret: 11.10.2017 10:16:31


Øl er ikke bare øl – bare spør mikrobryggerne i Ytre Randesund Brygghus.


Fakta

Øl er samlebetegnelse på alkoholholdig drikk brygget på korn. Øl er kjent helt fra oldtiden.

Ølbrygging har lang tradisjon i Norge. Gulatingloven påbød alle gårder å brygge øl og det vanket strenge straffer for de som unnlot å brygge.

Norsk øl brygges i dag mest på humle og malt av bygg.
RANDESUND: - Vanilla Ice Cream, høres ikke det spennende ut? Det ble kåret til årets publikumsfavoritt i en konkurranse i Lillesand i fjor. Ordføreren der ble vilt begeistret, forteller Torbjørn Vetland og Steinar Langeland med synlig stolthet.

Førstkommende lørdag stiller de til nytt mesterskap, Sørlandsmesterskap for bryggere, som går for seg på Odderøya. Da avisen var på besøk, ei uke før mesterskapet, var det siste finpuss på brygget som stod på dagsorden.

Fargerik flora: Øl er ikke bare CB-pils, se bare på dette utvalget fra Ytre Randesund Brygghus. Alkoholstyrken ligger oftest mellom fem og sju prosent mens øl i butikk kan ha maks 4,7 prosent.
De to er med i gruppen entusiaster som har eksperimentert seg frem til en mangfoldig bukett av vidt forskjellige øltyper i flere år. Og en av dem er altså Vanilla Ice Cream. For uinnvidde høres det vel ut som et produkt fra en herværende iskremprodusent. Men den gang ei.

EKSPERIMENTERING

- Det er det morsomme med hjemmebrygg, det er ubegrenset rom for å eksperimentere, og vi elsker å eksperimentere, understreker Torbjørn og Steinar, som kan opplyse at for å lage 50 liter Vanilla Ice Cream går det med fem kilo fruktpurè som kjøpes inn i store kvanta fra leverandør.

Gjenbruk: Gjær som blir brukt flere ganger oppbevares som bunnfall på glass frem til neste bryggeprosess.
- Pluss en haug med vaniljestenger, og litt kortreist fra hagen, smiler Steinar uten å gå i detalj.

Korn, humle, gjær og vann danner ellers grunnstammen i all ølproduksjon og er selvsagt på plass i det lokale brygghuset.

Ytre Randesund Brygghus holder til i garasjen til Torbjørn på Bjørnestad. Garasjen, som er fylt opp med ståltanker og plastdunker, flasker og kornmølle og gassbluss og alskens andre remedier, har blitt et viktig sosialt treffsted for ølinteresserte i Randesund. Og de er det visst mange av:

- Her brygges det øl rundt hver sving og så samles vi som en gjeng glade amatører her i garasjen for å dele erfaringer, dessuten har vi jo øltreff på grendehuset Midgard fra tid til annen.

Stiller til mesterskapet: Aleksander Andersen og Johnny Reve har etablert superlokalt mikrobryggeri på Holte i Randesund. De stille med «Taste of Heaven» til lørdagens konkurranse.
KNOPPSKYTING


To som har gått i lære hos Ytre Randesund Brygghus er Johnny Reve og Aleksander Andersen fra Holte, noen få kilometer fra Bjørnestad. Og jammen har de etablert sitt eget bryggeri, Holte Brygghus. Det er kort mellom mikrobryggeriene i Randesund.

- Til sørlandsmesterskapet lørdag stiller vi med «Taste of Heaven», et syrnet fruktøl med mango og pasjonsfrukt, forteller de to. Og med himmelske toner i smak og duft håper de selvsagt på pallplassering.

Grunnstammen: Kornet er vesentlig i all fremstilling av øl, her viser Torbjørn og Steinar frem bygg som er røstet i ulike grader, noe som er med å bestemme smak og aroma på det ferdige brygget.
- Vi håper det kommer masse folk til å være med å stemme frem publikums favoritt. Til nå er det meldt på 20 bryggere og 40 typer øl, så her blir det mye å smake på, opplyser Torbjørn. Han og de andre i brygghuset har gjort klar et større antall flasker som skal sendes til et dommerpanel i forkant av konkurransen, den såkalte flaskekonkurransen, hvor vinneren kåres på forhånd for så å bli annonsert under mesterskapet.

- Og her er brygget som publikum skal få være med å stemme frem ved å smake, sier Torbjørn og peker på to store fat hvor de edle dråpene får godgjøre seg frem til mesterskapet.

- Ølet står til karbonering, det vil si at det står under lett trykk ved en til to grader, da vil det ta til seg CO2 som danner skummet på toppen, forklarer han.

Engros: Fruktpurè i store mengder kjøpes inn fra leverandør og er viktig bestandel i alle typer fruktøl.
KOSTBAR GJÆR

Så viser Torbjørn inn i det aller helligste – skapet med ulike typer gjær på glass.

- Gjæren er med å sette smak på brygget og det finnes et utall forskjellige typer, så her er det også rom for å eksperimentere. Gjæren utgjør 50 prosent av kostnadene ved brygging, derfor satser vi på å bruke den om igjen og om igjen ved å felle den ut når den har gjort sitt i prosessen, forklarer han.

Snart klart: Tapping på flasker er siste ledd i prosessen frem til ferdig drikk.
Hele bryggeprosessen tar omlag en måned og i kortversjon lyder den slik:

Korn males og settes til mesking i vann ved 65-68 grader, brygget kokes og tilsettes humle for bitterhet og aroma, det helles over på dunker og tilsettes gjær og står til gjæring i to til fire og en halv uke, før det tappes på flasker. Verre er det altså ikke...

Fakta

Øl er samlebetegnelse på alkoholholdig drikk brygget på korn. Øl er kjent helt fra oldtiden.

Ølbrygging har lang tradisjon i Norge. Gulatingloven påbød alle gårder å brygge øl og det vanket strenge straffer for de som unnlot å brygge.

Norsk øl brygges i dag mest på humle og malt av bygg.