Kristiansand Avis fyller ti år


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 11.10.2017. Sist endret: 11.10.2017 15:30:32


For ti år siden ble to veldig lokale aviser slått sammen til Kristiansand Avis. I dag slippes jubilanten ned i 47.000 postkasser i fire kommuner.


KRISTIANSAND: - Jeg trives veldig godt med lokalavis. Ofte sier jeg at det er et privilegium å kunne jobbe med «myke saker». Det blir som å slå inn åpne dører; folk er bare glade for at du dukker opp for å skrive om dem, sier Arne Lunde, som har vært frilansjournalist i Kristiansand Avis i alle de ti årene den har eksistert. Før det skrev han for både Østsida og Vestsida, de to avisene som ble slått sammen til Kristiansand Avis for å dekke hele byen og mer til.

- Vi har sluppet til utrolig mange frilansere opp i gjennom, men Arne har vært stabil hele veien. Han er en du alltid kan stole på at gjør en grundig jobb og er en god ambassadør, sier redaktør Ole G. Sørensen.

KJENNETEGN

Sørensen har vært med nesten like lenge som Lunde. Hans roller i avisa har forandret seg fra journalist til reportasjeleder og nå redaktør, men han mener avisas kjennetegn er de samme.

- Jeg oppfatter at veldig mange er glad i avisa vår. Vi løfter fram historier om folk som fortjener oppmerksomhet, og jeg mener vi utfyller Fædrelandsvennen på en god måte. Mens de prioriterer hendelser, er vi mer opptatt av personer og hva som rører seg i lokalmiljøet, sier han, og får medhold av daglig leder Anne-Berit Moe.

- Jeg tror mange setter pris på at vi er mer opptatt av personer enn nyhetssaker. Vi er en motvekt til den tydelige, negative nyhetsvinklingen mange medier jager, sier hun.

Hvordan er det å være aktuelle med en avis som kommer én gang i uka?

- Det er en utfordring, men også lett. Det skjer så utrolig mye spennende her i byen. Vi får mange tips, og vi leter fram egne ideer og saker som lever litt lenger, heller enn å løpe etter hendelser. Utfordringen er å skulle være lokale nok, vi kommer jo ut i et ganske stort område, sier Sørensen.

FREMTIDEN

Kristiansand Avis kommer ut i et opplag på 47.000 aviser i Kristiansand, Vennesla, Songdalen og Søgne. Den lever kun på annonseinntekter og kommer gratis ut i alle postkasser i de fire kommunene. De siste lesertallene viste at 36.700 mennesker leser avisen hver uke. De to lederne sier det er utfordrende å gå i overskudd i en bransje som blir tøffere og tøffere, og at fjoråret bød på røde tall. De har likevel tro på at KA vil beholde en sterk posisjon som papiravis i fremtiden.

- Det vi må jobbe spesielt med nå er å vokse på nett og bli en viktig aktør der, slik at vi får flere bein å stå på.

- Noe annet som er viktig er å ikke se på sosiale medier som en trussel, men utvikle oss innenfor de medier som finnes, sier Moe.

GRATIS


I dag jobber ni mennesker i avisa fordelt på 7,2 årsverk. På et tidspunkt var de 14 ansatte med ambisjoner om å bli et mediehus med både radio, TV, nett- og papiravis.

- Det var like før finanskrisen kom og skrinla alt. En forferdelig timing. Men det har sjelden vært store nedskjæringer, vi har løst ting med omorganisering og hatt et sterkt fokus på effektivisering i mange år, sier redaktøren.
Moe kom inn som daglig leder for drøye to år siden.

- Det er et fantastisk miljø her. Alle som jobber her er så nedpå og jordnære, jeg ble tatt veldig godt imot. Det er mye latter i lokalet og man merker at folk trives, sier hun.

Gratisaviser i ulike former har blitt startet i de fleste større byer i Norge de siste ti årene. Veldig mange har hatt kort levetid. Hva er grunnen til at KA har overlevd?

- Det tror jeg er fordi vi har hatt sterkt fokus på journalistikken, det at vi er gratis er kun en forretningsmodell, sier Sørensen, og legger til:

- Kanskje er vi ekstra nøye på integriteten siden vi er en gratisavis. De første årene merket vi at folk ikke var vant til dette, de trodde vi jobbet dugnad. Andre trodde de kunne kjøpe artikler, men i dag tror jeg de fleste skjønner at det ikke er mulig her, sier Sørensen, som slutter som redaktør ved årsskiftet. Da blir den tidligere Start-spilleren mediesjef i klubben.

- Kristiansand Avis har vært et helt fantastisk sted å jobbe, avslutter han.

Les også saken: En ytterst lokal mimring >>