Grossist i kransekaker


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 11.10.2017. Sist endret: 11.10.2017 11:12:55


Kransekaker er det som skal til for å få fart på åresalget på høstmessa i Vågsbygd kirke. Tirsdag var kvinnene i Vågsbygd misjonsring samlet for å bake 35 av dem.


KRISTIANSAND: - Her lager vi bare ekte vare, vi bruker 50 prosent mandler og 50 prosent melis, og så eggehviter, da blir de kjempegode, mener Sigrunn Hernes, primus motor i gruppa som skal stille med 35 høyreiste kransekaker til lørdagens høstmesse i Vågsbygd kirke.

Hun byr avisens utsendte på en aldri så liten smaksprøve, og, sant og si, det er umulig å ikke si seg enig i utsagnet til Sigrunn. Deilig myk, rett fra 15 minutter i stekeovnen og så vidt avkjølt, med en smak som sladrer om utstrakt bruk av mandler.

Mannfolkarbeid: Å stappe deigen ned i kverna er tungt i det lange løp, konstaterer Arvid Moen. Wigdis Røed sørger for at det som kommer ut i andre enden blir lagt i riktige folder.
BEDRE ENN FRUKTKURVER

-Kransekaker slår bedre an enn både fruktkurver og badehåndklær på messa, så derfor kaller vi inn til en skikkelig dugnad som dette, forklarer Sigrunn. Hun, sammen med sju damer og to herrer, er i full sving med å rulle deig, stappe i kverna, sette til steking og så til avkjøling før ringene tas ut av formene og monteres og pakkes, før de settes i fryser på storkjøkkenet de har fått disponere.

- Mannfolka er gode å ha til å stappe, det er nemlig ganske tungt arbeid, smiler hun. Det kan Arvid Moen bekrefte der han står med stappeverktøyet og mater kverna mens Wigdis Røed sørger for at deigen som kommer ut av tuten havner der den skal i formene.

- Men nå må du ikke fokusere på meg, det er damene som står for dette, bemerker han beskjedent.

En del av forarbeidet er gjort i hjemmene, som å male mandler og å lage deigen. Stekedagen er dagen for felles innsats med å gjøre kransekakene ferdig. Det tar sin tid:

- Vi begynte klokka tre i ettermiddag og holder nok på til sju-åtte i kveld, men så er det jo hyggelig å kunne jobbe sammen og ikke bare hjemme hver for oss, tenker Sigrunn.

Masseproduksjon: Sigrunn Hernes og Inger Marie Ånestad fikk nok å gjøre med å pakke 35 kransekaker som settes i fryser frem til høstmessa lørdag.
Vågsbygd Misjonsring ble stiftet for 43 år siden og består i dag av 12 kvinner, dessuten er det en mannsgruppe knyttet til virksomheten.

- Vi jobber for Det Norske Misjonsselskap og høstmessa er vår viktigste inntektskilde. På det meste har vi fått inn 105.000 kroner til misjonen, men det varierer jo noe fra år til år, forteller Sissel Lindø Storaker, leder i Misjonsringen.
Med 35 kransekaker på premiebordet burde det ligge til rette for et godt resultat også denne gangen.