Ny bok om Baneheia-drapene skaper debatt


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen

Publisert: 11.10.2017. Sist endret: 11.10.2017 12:43:27


Forfatter Bjørn Olav Jahr er overbevist om at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt. I dag lanserer han den mye omtalte boka om drapene i Baneheia. Han innrømmer at han er nervøs for hvordan han vil bli tatt imot.


OSLO/KRISTIANSAND: - Det som skjedde i Baneheia 19. mai 2000 er på mange måter Kristiansands 22. juli. Jeg tenker derfor at det blir tøft å lansere boka her og er både nervøs og spent. Folk vil nok ikke ta meg imot som en folkehelt, sier forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr på telefon fra Oslo.

Torsdag ettermiddag lanserer han den kontroversielle boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». Det skjer under Bjørneboe-dagene som starter på Kristiansand Folkebibliotek samme dag.

Jahr har vært klar på at han mener Viggo Kristiansen, som fortsatt soner en forvaringsdom på 21 år, er uskyldig dømt og at det dreier seg om justismord. I boka skriver han følgende: «Drapene er en tragedie stor nok i seg selv. Men det er også en tragedie å dømme en uskyldig mann for å ha begått drap og voldtekt av to små jenter».

19. mai 2000 ble Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) voldtatt og drept i Baneheia. Jentene ble funnet to dager senere.

- Hva er målet ditt med å gi ut denne boken nå 17 år etter hendelsen?

- Ingen har hatt tro på at Viggo Kristiansen kan være uskyldig og det trigger meg. Hva gjør folk så sikre på at han er skyldig? Under arbeidet med denne boken, ble jeg bare mer og mer sikker på at han er uskyldig dømt. Jeg er hundre prosent sikker på at det er et justismord og argumenterer veldig for mitt syn. Også må jeg bare tåle at folk er uenig, sier Jahr.

KRITISKE SPØRSMÅL

Randi Berge Wandrup, arrangementsansvarlig ved Kristiansand Folkebibliotek, synes det er fint at boka lanseres i Kristiansand under Bjørneboe-dagene.

- Dette er en sak mange har følelser knyttet til. For oss i Kristiansand er det en allmenn tanke at vi håper og tror saken er oppklart. Nå som den først kommer og forfatteren er kritisk til dommen, tenker jeg det er fint at den lanseres under Bjørneboe-dagene. Bjørneboe var som kjent opptatt av rettsvesenet, sier hun.

Berge Wandrup brukte lang tid på å finne den rette personen til å intervjue Jahr om boka. Avgjørelsen falt til slutt på Connie Bentzrud, mangeårig journalist i TV2, nå ansatt i Fædrelandsvennen.

- Connie kjenner saken godt etter å ha dekket den gjennom mange år. Hun vil med sin bakgrunn kunne gå kritisk til verks. Det er viktig at Jahr blir stilt kritiske spørsmål om hvordan han har kommet fram til dette, sier hun.

INGEN VEI TILBAKE

En annen som dekket Baneheia-saken gjennom flere år er tidligere krimjournalist i Fædrelandsvennen, Hallgeir Oftedal. Han sier Bjørn Olav Jahr gjerne må mene at Viggo Kristiansen er utsatt for justismord, men tror selv dommen er riktig.

- Det at denne boka kommer ut er en belastning for alle som er direkte og indirekte involvert. Det er problematisk for de pårørende når saken hele tiden holdes varm. De får aldri lagt den bak seg, sier Oftedal.

Han fulgte Baneheia-saken i alle tre rettsinstansene og mener det nå ikke er noen vei tilbake.

- Saken er prøvd flere ganger i gjenopptakelses-komiteen, men har blitt avvist hver gang. Jeg tror den avgjørelsen som er tatt er den korrekte, men man kan selvsagt stille spørsmål ved ulik bevisverdi på de bevisene som er lagt fram, sier den tidligere krimjournalisten.

TØFT OG KREVENDE

Arne Bernt Paulsen, faren til Lena Sløgedal Paulsen, er svært kritisk til boken. Han har liten tro på at Bjørn Olav Jahr kommer med noe nytt.

- Hvis han ikke bringer noe helt nytt til torgs som kaster et nytt og forklarende lys over dommene som er avsagt, men i stedet nytolker eller snur opp ned på funnene som har ligget der i alle disse årene, og spekulerer i dem og lager sensasjoner, så er det så moralsk forkastelig i mitt hode at jeg ikke finner ord for det, sier Paulsen.

Han har bestemt seg for å gå på lanseringen, men sier det vil bli både tøft og krevende å sitte der og høre på.
- Denne boka ripper opp i forferdelig vonde ting. Det er smertefullt for oss som pårørende, men også for mange andre som var knyttet til saken på ett eller annet vis. Hendelsen gjorde noe med oss alle, sier Arne Bernt Paulsen.

KUN BASERT PÅ DOKUMENTER

Bjørn Olav Jahr har kun basert boken på sakens dokumenter. Han kontaktet de involverte via brev, men ingen av dem ville la seg intervjue. Selv tenker han det er fullt mulig å skrive en emosjonell og medrivende bok uten å snakke med de involverte.

- Det ligger mye verdi i dokumentasjonen fra den tiden. Jeg kommer med en helhetlig analyse av saken og det er veldig viktig. En slik analyse er det ingen som har gjort tidligere, hevder Jahr.

- Har du tro på at boken vil føre til noen endring i saken?

- Ja, jeg håper folk med beslutningsmyndighet leser den og tar den på alvor. Hvis det skal være noen rettferdighet i verden bør Viggo Kristiansen frikjennes. Det har jeg bare blitt mer og mer overbevist om etter hvert som jeg har jobbet med dette, sier Bjørn Olav Jahr.


MANGE HØYDEPUNKT UNDER BJØRNEBOE-FESTIVALEN

Randi Berge Wandrup er godt fornøyd med årets festivalprogram. Hun trekker blant annet fram møtet mellom Vigdis Hjorth og Kaja Schjerven Mollerin som har skrevet intervjuboken «Vigdis, del for del». Boken ble påbegynt lenge før Hjorths roman «Arv og miljø» ble fjorårets litterære bombe.

- De to skal snakke sammen om forholdet mellom livet og kunsten. Jeg tror det blir et unikt møte, sier Berge Wandrup.

Han framhever også Torgrim Eggens rapport om Eirik Jensen saken. Boken Forbindelsen kommer ut i november og Eggen snakker om den med forfatter Bjørn Olav Jahr.

Andre som deltar på festivalen er blant andre Dag Solstad, Ole Paus, Cato Schiøtz, Sylfest Lomheim, Fredrik Wandrup, Jan Kjærstad, Sigurd Tenningen, Liv Gulbrandsen, Helge Torvund, Bengt Berg, Olav Grendstad, Marte Wulff, Einar Stenseng, Paal-Helge Haugen, Hilde Hefte og Ole Robert Sunde.