Kulinarisk lunsj på Tangen


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen

Publisert: 12.10.2017. Sist endret: 12.10.2017 09:38:01


Noen var bare nysgjerrige tilskuere, men mange elever turte også å smake da de fikk servert linsesuppe med frityrstekt gresshoppe til lunsj.


TANGEN: - Det knaste godt, men smakte faktisk ikke så aller verst, fastslår Kristian Myhre etter å ha inntatt linsesuppe med raita og sprøstekt gresshoppe som garnityr på toppen.
Han var en av mange elever ved Tangen videregående skole som fikk servert en annerledes lunsj onsdag denne uken. Bakgrunnen for lunsj-stuntet er skolens hjelpeprosjekt i Dar- es- Salaam i Tanzania, Bonga-prosjektet. I samarbeid med Strømmestiftelsen støtter de et kurs hvor jenter i alderen 13- 19 år blant annet får lese - og skriveopplæring.
Ansvarlig for prosjektet og lærer ved skolen, Kjetil Karlsen, sa følgende før han inviterte elevene til å ta en smak:
- I Asia spises det masse gresshopper. Det er veldig sunt og godt. Det er rett og slett framtidens mat!
Flere fulgte altså oppfordringen og knaste i vei på lunsjen. 


NAM: Frister det med frityrstekt gresshoppe til lunsj? Det er i alle fall veldig sunt.

SMAKTE SOM SØRLANDSCHIPS

Maten ble tilberedt av elevene på restaurant og matfag. Tre av de som laget maten var Sabi Gurung, Katrina Karlsen og Casandra Omland. De frityrstekte gresshoppene og krydret dem med salt og pepper.
- Har dere smakt på dem selv?
Katrina nikker bekreftende.
- Ja, jeg har smakt. Jeg synes det smakte som sørlandschips, sier hun og ler. De to andre jentene har ikke turt å smake. Ennå.
Kjetil Karlsen forteller at de kjøpte 2000 gresshopper fra en dyrebutikk i Sørlandsparken. De betalte en krone per gresshoppe, vanlig pris er fem kroner, men fordi de kjøpte så mange fikk de kvantumsrabatt.
- Vi har laget 500 porsjoner. Det er 1000 elever ved skolen, men vår erfaring er at ikke alle spiser, sier han.


IKKE SÅ VERST: William Gabrielsen (t.v.) og Kristian Myhre smakte begge to på den spesielle lunsjen og synes ikke gresshoppe smakte så verst. Kristian var nylig i Tanzania i regi av Bonga-prosjektet. - Det var en veldig interessant tur. Det som overrasket meg mest var å se hvor glade de var selv om de hadde veldig lite, sier han.

INNEHOLDER OMEGA 3

Kjetil Karlsen vokste selv opp i Kongo som misjonærbarn og har spist masse gresshopper.
- Gresshopper er ernæringsrik mat. De inneholder mye proteiner, mineraler og faktisk også omega 3. Det som er spesielt med gresshopper er at de smaker det de spiser. Hvis du forer dem med epler eller paprika i en ukes tid, vil de smake det, sier han.
- Noe annet rart du spiste i Kongo?
- Ja, jeg spiste blant annet slanger og biller. Og faktisk også levende maur. De smakte peppermynte.
Neste uke arrangerer Tangen videregående skole «Gi en dag», skolens egenskapte alternativ til Operasjon dagsverk. Da skal elevene jobbe til inntekt for skolens eget Bonga- prosjekt.


LAGET MATEN: Sabi Gurung (t.v.), Katrina Karlsen og Casandra Omland var tre av elevene ved restaurant og matfag som laget maten, linsesuppe med raita og sprøstekt gresshoppe.