En mester i å slappe av

Halvorsen om VM-skuffelsen, flytteplanene og profflivet:


Ole G. Sørensen
Skrevet av: Ole G. Sørensen

Publisert: 12.10.2017. Sist endret: 12.10.2017 10:45:17


Kristoffer Halvorsen skal snart ta fatt på proffeventyret i Team Sky. 21-åringen fra Gimlekollen mener noe av grunnen til at han har nådd så langt er at han er veldig flink til å slappe av.


GIMLEKOLLEN: - Jeg trives godt i mitt eget selskap, og er veldig god til å slappe av. Det tror jeg er viktig om man skal leve slik jeg gjør. Det å drive med toppidrett kan være en veldig ensidig og innimellom ensom livsstil. Men jeg trives med det, sier Halvorsen. På en vanlig dag står han opp klokka åtte, spiser frokost, trener i to til seks timer, og slapper av resten.
- Hva gjør du når du slapper av da?
- Jeg spiller spill, data og TV-spill, og så blir det en god del TV. Så hender det jeg sover litt. Men noen ganger er jeg nødt til å ut for å treffe litt venner, og da er det deilig å ikke være syklist, men bare slappe av og spise godteri som alle andre gjør, sier han og smiler.
Han har nettopp fortalt at han aldri har vært voldsomt opptatt av kosthold. Han mener også at det er mange som trener like mye som ham. Men evnen hans til å slappe av, å restituere seg mellom øktene, tror han er en av hans store styrker.
- Samtidig er jeg veldig på når jeg trener, spesielt når vi har såkalte kvalitetsøkter der vi skal presse oss hardt, sier Halvorsen, som nå har noen rolige dager hjemme på Gimlekollen etter en lang og tøff sesong.
Mandag kom han tilbake fra Belgia der han syklet sesongens siste ritt. Han tok også farvel med de gode kameratene han har syklet samme med i Team Joker Icopal de siste to årene. Nå venter et liv som proffsyklist i verdens beste profflag, Team Sky.
- Det er spesielt og litt trist å skulle bytte lag. Jeg har hatt fine år i Joker og fått gode kamerater der. Vi reiser jo sammen 200 dager i året. Overgangen fra å være på et lag med 11 nordmenn, til å bli en av 30 ryttere i Team Sky, blir nok stor. Nå blir syklingen mer som en jobb, sier han.

Spent

Halvorsen «gru-gleder» seg til å ta fatt på profflivet. Han har fått et godt inntrykk av menneskene i Team Sky, og det at kulturforskjellene er små og språket er engelsk, var en viktig grunn til at han valgte dem.
- Det er også en fordel at de skal ha ei gruppe med unge ryttere som de vil satse på. Jeg er forberedt på å bli kastet til ulvene, og jeg gruer meg alltid litt når jeg skal ut i noe nytt. Men jeg må jo bare tenke at det er en grunn til at de vil ha meg der, og så får jeg gjøre så godt jeg kan, sier han rolig.
Som regjerende U23-verdensmester manglet det ikke på tilbud, og han brukte god tid på å ta valget.
- Jeg kunne nok fått en større rolle i et annet lag, men da jeg fikk lagt frem opplegget Sky hadde, så var valget ganske enkelt.
Han skal fortsette samarbeidet med trener Kai Lexberg, og norske Gabriel Rasch er sportsdirektør i Team Sky.
- Jeg tror ikke treningene er så annerledes. Men jeg tror jeg har en god del å gå på når det kommer til kosthold. Team Sky er veldig fokusert på det. Jeg ser frem til å lære mye og derfor tror uansett dette er et fint lag å starte proffkarrieren i, sier Halvorsen.
I slutten av oktober har han sin første samling som proffsyklist, i Manchester. Første treningssamling er i desember. Men før den tid skal Halvorsen flytte.


MINNER: I familiens hus på Gimlekollen henger sykkeltrøyer innrammet på veggene, mens pokaler og medaljer er plassert på hyller på soverommene. – Det er mamma som tar vare på alt. Om 15 år kommer jeg sikkert til å synes det er mye mer stas å kikke på disse tingene, sier Halvorsen.

Til Spania

1.oktober overtok han nemlig leiligheten i Girona, cirka en times kjøretur fra Barcelona, og i løpet november flytter han ned til varmere strøk.
- Det var noe jeg hadde tenkt å gjøre uansett om jeg hadde blitt proff eller ikke. Der nede er det et bra sykkelmiljø, det er også flere norske syklister som bor der. Jeg tror det skal bli bra, og litt lettere å motivere seg for trening gjennom vinteren, sier han og smiler.
I Norge har han syklet utallige mil på sykkelrullen han har montert i hagestua. Nå blir det gode treningsforhold hele året.
- Det går fint an å trene like bra her, men det skal bli litt godt å komme til et litt varmere sted, sier han.

VM-skuffelsen

Halvorsen, som slo igjennom med et brak i 2016, beskriver årets sesong som «midt på treet». Han skulle gjerne ha vunnet flere løp, og sesongens store mål, VM i Bergen, ble en stor skuffelse.
- Det var ikke noe gøy. Jeg er skuffa ennå, men jeg prøver å ikke tenke på det. Jeg er ferdig med det nå.
- Hva gikk galt?
- Jeg følte meg bra før VM og også underveis i løpet. Men jeg hadde nok litt høye skuldre, klarte ikke sykle avslappet, og da det var en runde igjen så sa kroppen bare stopp. Det var veldig skuffende.
- Ble du påvirket av all oppmerksomheten rundt deg i forkant av VM?
- Kanskje. Er man litt anspent under løpet så blir man gradvis tappet for krefter. Og denne gangen var hele kroppen ferdig. Uansett var det en god erfaring å ha opplevd det, sier han.
Etter løpet var han tydelig preget. Han er kjent for å være en gutt som ikke er spesielt glad i å tape. Så hva gjør han da for å komme over store skuffelser?
- Jeg prøver å gjøre noe annet et par dager. Være sammen med kompiser og snakke om noe helt annet enn sykkel. Og bare leve det mange vil kalle et vanlig liv.
- Men det går ikke mange dager før jeg lengter tilbake til rutinene, treningene og den livsstilen. Den passer meg veldig bra, sier Halvorsen.
Nå venter et liv som sykkelproff, et liv som stort sett består av trening, ritt, reising og avslapping.
Akkurat som Halvorsen liker det.