Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Skulptur for alle sanser

Nyhet på biblioteket:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 12.10.2017. Sist endret: 12.10.2017 11:14:05


Nå kan du slenge deg under trekrona og høre skogens sus på folkebiblioteket.


KVADRATUREN/MOSBY: - I utgangspunktet syntes jeg det hørtes kjedelig ut, jeg ville ikke være han fyren i Kristiansand som bygger trær, men så begynte jeg å tenke, sier Trond Henning Monan når vi besøker ham i verkstedet i gamle Høie fabrikker på Mosby.
Eier og daglig leder av Monan Design har tidligere laget Fredstreet som står hos Stiftelsen Arkivet i Kristiansand. Nå har Kristiansand folkebibliotek fått sitt eget lyttetre laget av samme mann.

Gjenbruk

«Hva om jeg bygger et massivt tre som ikke har noen rette former?» tenkte Monan, og begynte arbeidet med et sted mellom 500 og 700 forkastede plankebiter fra limtrefabrikken på Vatnestrøm. De er kuttet til, stablet, limt, formet og pusset. Trekronen er laget av overskuddsklær fra Shalam.
- Gjenbruk er selvsagt økonomisk, men det sender også et signal til barn i tidlig alder om at man kan lage ting av det som i utgangspunktet var søppel. Et gullforgylt tre i biblioteket ville sendt helt feil signal til den nye generasjonen, sier Monan, som har arbeidet sporadisk med treet i en måneds tid.
- En jobb som dette er fem prosent kreativitet, resten er skummelt masse støv og hardt håndverk. Det er veldig skummelt underveis, man vet jo ikke om resultatet blir som man har sett for seg i hodet.
Er du fornøyd?
- Som vi sier på Sørlandet; det ble helt greit.
Skogstema
Turid Janne Kvaløy, avdelingsleder for barne- og ungdomsavdelingen ved Kristiansand folkebibliotek som har bestilt kunstverket, synes treet har blitt kjempefint.
- Vi ville ha noe spesielt for vårt bibliotek og særlig barneavdelingen. Interiørarkitekten foreslo en busk, men vi så heller for oss noe vi ikke trenger stelle. Etter å ha undersøkt blant kunstnere dukket Monans navn opp, og han viste seg å være en utrolig fin fyr å jobbe med, sier hun.
Etter oppussingen folkebiblioteket har vært gjennom, synes Kvaløy treet setter en fin prikk over i-en.
- Vi er som en forlengelse av kirkeparken og har derfor valgt et skogstema her inne. Et tre er perfekt av flere grunner, for eksempel fører det tankene til «kunnskapens tre».

Gode minner

Ikke bare ser skulpturen ut som et tre og lukter det samme, det er også et såkalt «lyttetre».
- Som barn var jeg litt rastløs og syntes biblioteket var mest for voksne. Det er et sted man skulle være stille, noe jeg ikke syntes passet barn. Det var mye fokus på hvem som hadde lest flest bøker. Jeg lå etter og syntes det var vondt å være der, sier Monan, som tok utgangspunkt i hva han selv ville likt som barn.
- Å kunne sette seg inntil stammen og høre på skogens sus og la tankene flyte, kanskje med en bok i hendene, det lyder ikke feil, sier han, og prøvesitter mellom røttene med en kaffekopp og støvete arbeidsbukser.
Om det blir skogens sus eller kanskje et eventyr som strømmer fra høyttalerne i treet, er ennå ikke bestemt, og det kan varieres. For Monan er det viktig at installasjonen byr på en sanseopplevelse, noe annet enn bare lesing.
- Når jeg går tilbake til skoletiden og tenker på gode opplevelser, var det ute i naturen jeg lærte mest. Mye har forsvunnet, men små scener som da læreren spytta i garnet fordi det skulle bringe lykke sitter som brent fast, sier Monan, som håper treet vil bidra til gode minner for dagens barn.

Riktig fokus

Kvaløy på biblioteket håper skulpturen vil skape en god stemning som gjør at folk har lyst til å oppholde seg i barne- og ungdomsavdelingen.
- Vi ser foreldre med nesa ned i hånda som holder telefonen, og unger som søker deres oppmerksomhet. Jeg håper treet vil få foreldre til å se opp fra mobilen og heller være sammen med ungene, oppfordrer hun.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse