Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Hele byens danse- Sharron

ÅSSEN GÅR DET?


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 09.11.2017. Sist endret: 09.11.2017 10:54:28


Da Sharron Roberts var ferdigutdannet ballettpedagog kunne hun velge og vrake mellom jobber i Italia, Hellas, Tyskland og Hammerfest. Hun valgte det siste, og angrer ikke.


Fakta

HVEM: Sharron Roberts (48)

AKTUELL: 350 danseelever i alderen 5 til 80 år framførte Alice i Eventyrland på Kilden sist helg.

HVA: Ballettpedagog og grunnlegger av Sharrons dansestudio som snart feirer 25-årsjubileum.

BOSTED: Møvik.

SIVILSTAND: Gift.
Åssen går det, Sharron?
- Jo takk, det går fint. Nå puster jeg litt ut etter helga. Da spilte vi «Alice i Eventyrland» med 350 barn, ungdommer og voksne på Kilden. Den yngste som var med var fem år og den eldste 80. Det gikk veldig bra og jeg blir like imponert over elevene hver eneste gang. Det er flott å se hvor disiplinerte og proffe de er selv om de er amatører.

Ja, det ryktes fra flere hold at du vet å holde elevene dine i givakt? De kan ikke bare suse rundt og klatre oppover veggene på dine timer?
- Nei, det går ikke. Regler er viktig og alle må lytte til det som blir sagt. Det er på den måten de lærer. Jeg tror barn liker faste rammer på ting. Slik skaper man et trygt miljø og da klarer de å prestere. Også må alle selvsagt være greie med hverandre. Det er viktig! 

Foreldre får heller ikke se på når barna danser, selv om de yngste bare er tre år?
- Ja, det stemmer. Vi vil helst ikke at foreldrene er med inn på treningen. Det er mye lettere for barna å konsentrere seg når de ikke er der. Noen foreldre synes selvsagt dette er litt rart og er redde for at barna blir engstelige. Men de fleste barn er alene i barnehagen i flere timer hver dag. Når det er sagt legger vi selvsagt til rette for barn som synes det er skummelt å være der alene. Da får foreldrene følge dem inn og gjerne kikke litt i døråpningen.

Når begynte du selv å danse?
- Jeg var åtte år. Lillesøsteren min danset klassisk ballett fordi hun var plattfot og mamma tenkte det var like greit at jeg fulgte med på lasset. Så hun meldte meg på dans og stepping. Det synes jeg var kjedelig og sa at jeg kunne fortsette hvis jeg også fikk begynne på klassisk ballett. Allerede på den første treningen var jeg frelst.

Hva skjedde? Hvorfor ble du så hektet på dansingen?
- Jeg bare elsker det og syntes det var helt fantastisk å danse ballett. Jeg likte rett og slett å bevege meg på den måten. Det var gøy å holde på med og føltes helt riktig for meg. Jeg danset flere ganger i uka på dansestudio og masse hjemme. Da jeg var 12 år begynte jeg å hjelpe til med de minste utøverne og jeg elsket det også. Jeg fant tidlig ut at jeg ønsket å jobbe som dansepedagog. 

Sharrons Dansestudio feirer snart 25-årsjubileum. Hvor store har dere blitt?
- Fram til vi flyttet hit (til Norges Banks gamle lokaler i Dronningensgate) for seks år siden, var jeg den eneste ansatte pedagogen. Drømmen min var å knytte til meg flere pedagoger slik at alle fikk undervise i det de var best til. Nå er vi ti dansepedagoger totalt, og det merkes på elevene. Nivået blir bare høyere og høyere. Til sammen er det rundt 500 elever her. Nå har jeg holdt på så lenge at de første elevene mine kommer tilbake med sine egne barn. Det er fint. 


ALICE I EVENTYRLAND: Ingrid Nøkleberg spilte hovedrollen da 350 elever ved Sharrons Dansestudio satte opp «Alice i eventyrland» på Kilden sist helg. Foto: Erlend Grøtberg


Du er født og oppvokst i England. Hva brakte deg til Norge?
- Da jeg var ferdig utdannet ballettpedagog søkte jeg fire jobber og fikk alle sammen. Jobbene var i Italia, Hellas, Tyskland og Hammerfest. På den tiden bodde jeg sammen med ei norsk jente som kjente Solveig som jeg skulle jobbe for i Hammerfest. Derfor valgte jeg å flytte dit. Når jeg tenker på det er det litt rart at jeg som er så glad i sol, valgte Hammerfest framfor Italia og Hellas. Haha. 

Hvordan var overgangen fra det engelske landsbylivet til karrige og forblåste Hammerfest?
- Jeg husker at flyene ble mindre og mindre jo nærmere vi kom dit. De to første ukene var det bare tåke så jeg så ingenting. Da tåken lettet ble jeg overrasket over å se at det ikke fantes trær der. Jeg stortrivdes og var der i ett år. Dermed fikk jeg med meg både mørketid og midnattssol. 

Også kom du til Kristiansand?
- Ja, jeg fikk jobb som ballettpedagog på Agder Ballettstudio. Der var jeg i tre-fire år før jeg startet Sharrons Dansestudio i 1993. Det jeg umiddelbart likte med Kristiansand var at det var så kort vei hjem til England for å besøke familien. Her i Kristiansand har jeg fått mange muligheter som jeg ikke ville fått i England. Jeg jobbet blant annet som koreograf på Agder Teater og nå Kilden, og jeg kan være med å skape noe selv og bygge det opp slik jeg vil. Jeg har mange venner hjemme som er i samme yrke, men som ikke har det så greit. Jobbmarkedet er vanskelig. 

Hvilken status har dans i det norske kulturlivet i dag?
- Statusen er stadig økende og interessen for dans har blitt større. Jeg tror det til dels skyldes programmer som «Skal vi danse» og «So you think you can dance». Det er mer dans på tv og det har blitt mer «in» å danse. Jeg tror også folk har skjønt at dans er en fin treningsform og et godt alternativ til å for eksempel løpe på tredemølla. Her i byen merker jeg også at interessen for dans har økt siden jeg startet dansestudioet. Vi hadde 700 publikummere på «Alice i Eventyrland» begge kveldene. De som sitter i salen er ikke bare familie og venner av utøverne.

Hva skal til for å bli en skikkelig god danser?
- Først og fremst må du ha god fysikk. Du må ha en kropp som tåler trening. Også må du ha en høytfungerende hjerne. Jeg tror ikke det er tilfeldig at mange flinke dansere er veldig dyktige på skolen også. Disiplin og struktur er selvsagt også viktig, i tillegg til at du virkelig må ville det. Hvis du er i tvil om du ønsker å bli danser, skal du velge noe annet. Det er veldig vanskelig å få jobb. 

Hva gir det deg å jobbe med barn og unge?
- Først og fremst mye glede. Det beste jeg vet er når du har barn som tror de ikke får til noe, og så får de det til likevel. Vi hadde ei jente på sju år som ikke turte å gå ut på scenen under generalprøven til «Alice i Eventyrland», men hun gjorde det til slutt. Å se de små mestre på den måten er helt herlig!  


FEM KJAPPE:


1. Fortell en hemmelighet om deg selv?
- Jeg er kjempeglad i Formel 1. Det er det nok ikke så mange som vet. Jeg har alltid synes det er dødsgøy å se på det. Jeg tror det er farten og lyden av bilene som fascinerer meg. Drømmen min er å sette meg i en slik bil og kjøre avgårde!

2. Hva er ei perfekt helg for deg?
- Egentlig å være hjemme siden jeg er så lite hjemme ellers. Hjemme liker jeg meg godt i hagen. Enten å bare slappe av eller dyrke grønnsaker og stelle med blomstene. Jeg er også svært glad i å lage mat når jeg har god tid. Da blir det gjerne vegetarmat siden jeg ikke liker kjøtt.

3. Hva skulle du ønske du var bedre til?
- Å vaske og holde huset rent, for det er nedprioritert. Det så jeg i dag da solen skinte inn i stua. Jeg synes husarbeid er ufattelig kjedelig.

4. Hvem i hele verden ville du helst ha spist en bedre middag med?
- Dette blir ganske personlig, men jeg ville gjerne spist en siste middag med kusinen min Ellie som valgte å avslutte sitt eget liv i fjor. Jeg og resten av familien sitter igjen med så mange spørsmål vi ønsker å stille henne. Hvorfor gjorde hun det? Kunne vi ha gjort noe for å hjelpe? Ellie var som en lillesøster for meg.

5. Hvis du hadde hatt makten i Norge i én dag, hva ville du gjort?
- Da ville jeg fått alle til å hilse på dem vi går forbi uansett språk eller hudfarge. Der hvor jeg er fra i England sier alle hei til hverandre når de er ute på tur eller går i landsbyen, uansett om de kjenner hverandre eller ikke. Jeg tror vi har godt av å være åpne mot nye folk. 

Fakta

HVEM: Sharron Roberts (48)

AKTUELL: 350 danseelever i alderen 5 til 80 år framførte Alice i Eventyrland på Kilden sist helg.

HVA: Ballettpedagog og grunnlegger av Sharrons dansestudio som snart feirer 25-årsjubileum.

BOSTED: Møvik.

SIVILSTAND: Gift.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse