Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Fotballen samler kosovoalbanerne

Serie: 160 ULIKE NASJONALITETER I KRISTIANSAND – HVEM ER DE OG HVOR KOMMER DE FRA?


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 09.11.2017. Sist endret: 10.11.2017 15:12:39


For Ajet Gorqaj, Mentor Rashica og de andre kosovoalbanerne i Kristiansand, er fotball en stor felles interesse.


Fakta

KOSOVO

► Ble uavhengig stat 17. februar 2008.
► Er litt mindre enn Vest-Agder i størrelse og har 1, 8 millioner innbyggere.
► Hovedstaden heter Pristina.
► Albanerne utgjør rundt 92 prosent av befolkningen, mens serberne er i mindretall.
► Var tidligere en provins i Serbia og ble i 1989 fratatt mesteparten av sitt selvstyre av den serbiske lederen Slobodan Milosevic.
► Under krigen i 1998-1999 ble 800.000 kosovoalbanere drevet på flukt og 10.000 mennesker ble drept.
► I Kristiansand bor det til sammen 458 personer fra Kosovo. Landet er på 11. plass på statistikken over ulike nasjonaliteter i kommunen.

Kilde: Aftenposten og Wikipedia.

KOSOVO:


KVADRATUREN: - Fotball er et samlingspunkt for oss albanere. Her i lokalene våre viser vi både Champions League og Premier League-kamper og selvsagt alle kampene som Albania og Kosovo spiller. Fotball har alltid vært en stor sport hos oss, sier Mentor Rashica (33). Kristiansand Avis treffer han og Ajet Gorqaj (46) i lokalene til Albansk kulturforening Liria i Kvadraturen. Liria betyr frihet kan Ajet Gorqaj fortelle.
I forkant av den viktige VM-kvalifiseringskampen mellom Albania og Italia (som Albania for øvrig tapte 0-1) forteller de to kosovoalbanerne historien om hvordan og hvorfor de kom til Norge og Kristiansand.
Ajet Gorqaj flyktet fra Kosovo i 1992. Landet som ble en uavhengig stat i februar 2008, var da en provins sør i Serbia. Ajat var 21 år og fikk innkallelse til militæret. Krigen i Kroatia var et faktum og Ajat visste at han neppe kom levende hjem igjen hvis han reiste.
- Vi fikk varsel en måned før vi skulle i militæret og jeg reiste fire dager før jeg skulle møte opp. Jeg hadde med en bag med klær og 2-3 bilder av familien, sier han.

FULGTE MED PÅ KRIGEN

Turen gikk med buss til Tyskland og deretter tog til Norge. Han valgte Norge fordi han hadde en tante i Drammen som allerede hadde bodd der i mange år.
- Å flykte helt alene var veldig vanskelig. Fra jeg flyktet gikk det nesten ni år før jeg så familien min i Kosovo igjen og det var noen tunge år. Jeg reiste tilbake i 2000. Da var alt brent og jorden var helt hullete på grunn av granater, sier Gorqaj.
På det tidspunktet hadde han nettopp flyttet til Kristiansand, fått oppholdstillatelse og jobbet offshore som stillasbygger. Utallige kvelder i Nordsjøen satt han og fulgte med på krigen i hjemlandet på nyhetene. Kollegaene prøvde å hjelpe og støtte ham så godt de kunne.
- Alt som kom på tv var veldig fælt. Jeg slet med å konsentrere meg, samtidig som det var godt å ha jobben, sier Gorqaj som har mistet mange venner i krigen på Balkan. I dag er han gift og har to barn på 14 og 16 år. Kun den nærmeste familien bor i Kristiansand. Resten av familien bor fortsatt i Kosovo.


ELSKER FOTBALL: Fotballen er et viktig samlingspunkt for kosovoalbanerne. De heier både på Albania og Kosovo som først fikk et eget fotballag da landet ble en uavhengig stat i 2008. Her er Ajet og Mentor klare for den viktige VM-kvalifiseringskampen mellom Albania og Italia. I bakgrunnen står fra venstre: Ardian Gorqaj, Jeton Sejfiaj, Avni Shabanaj, Liridon Bytyqi, Besim Rashica, Adnor Nuhaj, Besnik Gashi, Labinot Qerimi, Alban Metbalaj, Alban Maxharraj og Bekim Balaj.

GODT INTEGRERT

46-åringen har i flere år vært leder av Albansk kulturforening Liria. Foreningen har rundt 600 medlemmer og de kommer fra flere kommuner rundt Kristiansand. Han er i dag spesielt engasjert i ungdomsarbeidet i foreningen.
- Det er viktig å bevare den albanske kulturen og språket.Jeg er også opptatt av å få ungdommene engasjert i idrett og vekk fra gata. Vi er heldige som har denne foreningen som samler oss, sier Gorqaj.
Når de feirer den albanske nasjonaldagen i foreningens egne lokaler, 28. november, inviterer de alltid også med norske venner.
- Det er viktig for oss albanere å holde sammen, men også å ha de norske vennene våre med på festen. Vi er godt integrert her i Kristiansand og prøver å være litt åpne. Vi har også invitert representanter for de ulike politiske partiene og folk fra kommunen, sier Gorqaj.
Selv om han ikke har mye familie i Kristiansand, har han mange gode venner, både albanske og norske. En av de albanske vennene hans er pappaen til Mentor.
Han husker godt første gang han møtte tiåringen som nylig hadde ankommet Kristiansand med foreldrene og lillebrødrene sine.
- Jeg ble kjent med Mentor gjennom faren hans. Mentor var en snill gutt og vi to har etter hvert blitt venner og treffes ofte på fotballbanen og i foreningen, sier Gorqaj.

REDD FOR POLITIET

Mentor gikk i andreklasse da han forlot Kosovo.
- Jeg satt i klasserommet med de andre elevene da jeg plutselig ble hentet av tanten min. Utenfor ventet mamma og lillebror i en buss. Jeg visste ikke hvor vi skulle og husker vi lekte med klinkekuler i bussen, forteller han.
Noen måneder tidligere hadde faren flyktet til Sverige. Både han og moren hadde mistet jobben og de ble undertrykket fordi de var albanere. Faren hadde også demonstrert mot det serbiske regimet som forsøkte å få kontroll over den lille provinsen på størrelse med Vest-Agder.
- Jeg husker jeg var redd alle med politiuniform. Vi sprang alltid når vi så en politimann. Hvis de var i dårlig humør slo de gjerne til albanere som gikk på gaten. Ingen ble spart, sier Rashica. 


PÅ ULLEVAAL STADION: Da Albania slo Norge i mars 2013 på Ullevaal stadion var Mentor Rashica og de andre i den albanske foreningen i Kristiansand ivrige tilskuere. Her jubler de for seieren sammen med det albanske landslaget.  Foto: Privat

FOTBALLEN ER VIKTIG

Bussturen endte til slutt i Malmø hvor faren ble gjenforent med familien sin. Etter ett år i Sverige gikk ryktene om at de skulle bli sendt tilbake, så familien reiste videre til Norge. Først bodde de ett år på Trysil før de kom til Kristiansand og Vågsbygd i 1994.
- Naboene var helt fantastiske og behandlet oss fint. De tok oss så godt imot. Norske folk og skandinaver generelt har et godt rykte i Kosovo fordi de har hjulpet oss så mye. Hvis du er et ærlig og godt menneske så er du en skandinaver, sier Mentor Rashica og smiler.
Gjennom hele oppveksten har fotball vært viktig for ham. 33-åringen har spilt både på Våg og Randesund. I dag er han fotballtrener for et gutter 19-lag. I tillegg spiller kosovoalbanerne fotball et par ganger i uka og har et lag i bedriftsidretten. Der har de rykket opp fra fjerde til førstedivisjon i løpet av fire år.
- Fotball betyr mye for oss. Vi var for eksempel på Ullevaal for å se Norge-Albania-kampen i mars 2013, sier Rashica.

ER ALLTID UTLENDING

Han bor fortsatt i Vågsbygd, er gift med Liridona som også er fra Kosovo og er pappa til Dardan (10) og Lorik (7). Han er utdannet hjelpepleier og jobber i transportsentralen i Kristiansand kommune.
For Mentor og kona er det viktig at barna blir kjent med den kosovoalbanske kulturen og språket.
- Jeg snakker albansk til guttene mine, men de svarer for det meste på norsk tilbake. Kona har bodd i Norge siden hun var ett år, men vi to snakker for det meste albansk sammen, sier han.
Mentor er eldst av tre brødre og merker godt at han er mer opptatt av å bevare den albanske kulturen og språket enn brødrene sine.
Hver sommer er familien tilbake på ferie i landsbyen i Kosovo hvor han er fra. Mentor sier han på mange måter føler seg som en utlending både i Norge og i Kosovo.
- Når jeg er i Kosovo sier de «Der kommer han norske» og her i Norge er jeg albaner. Jeg er utlending uansett og tilhører på en måte to steder, sier han.
Så legger han til:
- Jeg er veldig glad i Norge. Vi er veldig heldige som har flyttet til et slikt godt land når vi først måtte flykte. 

Fakta

KOSOVO

► Ble uavhengig stat 17. februar 2008.
► Er litt mindre enn Vest-Agder i størrelse og har 1, 8 millioner innbyggere.
► Hovedstaden heter Pristina.
► Albanerne utgjør rundt 92 prosent av befolkningen, mens serberne er i mindretall.
► Var tidligere en provins i Serbia og ble i 1989 fratatt mesteparten av sitt selvstyre av den serbiske lederen Slobodan Milosevic.
► Under krigen i 1998-1999 ble 800.000 kosovoalbanere drevet på flukt og 10.000 mennesker ble drept.
► I Kristiansand bor det til sammen 458 personer fra Kosovo. Landet er på 11. plass på statistikken over ulike nasjonaliteter i kommunen.

Kilde: Aftenposten og Wikipedia.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse