Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Livet som frivilligFoto: Helene Leraand
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 09.11.2017. Sist endret: 09.11.2017 11:11:45


Mange kristiansandere bruker mye av tiden sin på å jobbe frivillig, uten å få betalt. Vi har snakket med tre av dem om hvorfor de gjør det.


- Det å kunne gjøre noe for andre gir meg en utrolig god følelse, sier primærkontakt og tid-giver i Posebyen Frivilligsentral, Trond Furseth.
Hver fredag holder han og flere andre frivillige Blåkafe på omsorgssentrene Elvegata og Stener Heyerdahl. Der serverer de vafler og kaffe til de eldre.
- De lyser alltid opp når de ser oss, vi koser oss virkelig sammen, forteller han.
Furseth deltar også i «Sammen på sykkel» i månedene mai til august, hvor han sykler noen av de eldre rundt i byen.
- De fleste av dem som bor på sykehjemmet klarer ikke komme seg ut på egenhånd, derfor synes jeg tilbudet er viktig. Det er så gøy å se den gleden de får av å komme seg utendørs. Dette er en fin opplevelse for meg også. Jeg brenner for dette, sier Furuseth, som har jobbet som frivillig i omtrent to år.
- Jeg synes det har vært utrolig gøy. Vi er som en familie her, vi jobber sammen, sier han, og fortsetter:
- Jeg har en fortid som rusmisbruker. Det var veldig utfordrende å komme ut i arbeidslivet, jeg slet spesielt med sosial angst. Etter hvert fikk jeg prøve meg som «sykkelpilot», og fikk en skikkelig god følelse av å komme meg ut. Jeg stortrivdes og fant ut at dette var noe jeg ville holde på med. Jeg ble bedre og bedre i sosiale sammenhenger, og nå synes jeg det er helt fantastisk å være med og bidra. Nå har jeg fått stålkontroll, sier han og smiler.

Trygg by

- Vi er her for ungdommene! erklærer natteravn Morten Brandt.
Hver lørdag kveld går han og andre natteravner gatelangs fra klokka elleve om kvelden til tre på natta, noe han har holdt på med i tre år.
- Jeg tror det er mange som ikke føler seg trygge når de går i byen på kveldstid. Spesielt de yngste, de skal egentlig ikke være ute så sent på kvelden. Jeg er veldig glad i ungdom, vi natteravner har et godt forhold til dem. De vet godt at vi er der for å passe på dem, ikke for å kjefte, sier han.
For tre år siden gikk Brandt gjennom en vanskelig periode av livet. Han gikk fra å bruke mye tid på arbeidsplassen til å bli uføretrygdet.
- Jeg ville ha noe å bruke lørdagskvelden min på. Nå har jeg vært natteravn en stund, og mange av ungdommene jeg møter kjenner meg igjen. Jeg går ofte bort og prater og tuller med dem. Det er så motiverende å se at de setter pris på arbeidet vårt. Det er veldig fint å føle seg nyttig for samfunnet. Dette har gitt meg mye, avslutter Brandt.

Viser omsorg

- Jeg er veldig opptatt av å gjøre gode ting for medmenneskene mine, sier leder for Kristiansand Røde Kors sykehusguide, Jorun Andenæs.
For ti år siden fikk hun mye ledig tid som pensjonist, og fant ut at hun ville bli besøksvenn i Røde Kors. Gjennom årene har hun hatt forskjellige oppgaver og stillinger i organisasjonen. Nå har hun blitt leder for Kristiansand Røde Kors sykehusguide.
- Det er en glede å gjøre denne jobben. Vi sykehusguider har god tid til å ta oss av den enkelte. Vi er til stede og viser omsorg. Noen har angst, andre har problemer med å finne fram. Alle disse fortjener å få veiledning og bli hjulpet, mener Andenæs.

Tilhørighet

Lykkeforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet forteller at frivillig arbeid kan bety veldig mye for folk, både sosialt - men også fordi det gir en følelse av å være nyttig for samfunnet.
- Mye tyder på at frivillig arbeid gjør mye bra for dem som mottar hjelpen, men også for dem som gir den. Det å jobbe sammen med andre mot et felles mål gir oss følelsen av tilhørighet, og dette er helt nødvendig for at vi mennesker skal ha gode liv, sier Bang Nes.
Sykehusguide Andenæs er enig:
- Tilhørighet er noe vi alle trenger. Som frivillig står du ikke alene, men er i et fellesskap der alle hjelper hverandre. Vi gir og vi får, så enkelt er det. Det å gjøre et annet menneske glad er vår betaling, avslutter Jorunn Andenæs.
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse