Tøff hverdag som nyoperert


Heidi Ditlefsen
Skrevet av: Heidi Ditlefsen

Publisert: 09.11.2017. Sist endret: 09.11.2017 11:23:01


Nyopererte Mia-Marlena Nordstokke vet ikke hva hun skulle ha gjort uten moren Mona Nordstokke. Ikke nok med at hun ga 400.000 kroner til nakkeoperasjon, nå stiller hun opp med all mulig hjelp i hverdagen også.


Fakta

Nakkeskader

► Betegnelsen «whiplash» ble første gang brukt i 1928 for å beskrive et syndrom som oppsto etter trafikkulykker ved påkjørsel bakfra.

► I en rapport fra Senter for medisinsk metodevurdering ble det konkludert at akutte nakkeslengskader (innen tre dager) forekommer hos 3-5 prosent av alle som har blitt utsatt for en nakkeskademekanisme etter biluhell.

► Dette tilsvarer cirka 2000 nye tilfeller hvert år.

► Cirka ti prosent av disse utvikler kroniske plager.

Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
GIMLEMOEN: - Uansett hva jeg gjorde før så fikk jeg smerter. Å slippe disse, er det jeg ser fram til nå. Jeg drømmer om å gjøre alt jeg har lyst til uten å få vondt noe sted, sier Mia-Marlena Nordstokke (32).
For fem uker siden ble hun operert i sju timer på et privat sykehus i Barcelona. Der ble seks av nakkevirvlene skrudd sammen. De var tidligere ødelagte og løse, noe som førte til så sterke smerter at hun måtte ta morfin for å greie hverdagen.
I februar skrev Kristiansand Avis om 32-åringen som har fått en alvorlig nakkeskade etter en påkjørsel i 2005. Drømmen var en operasjon som kunne gjøre henne smertefri. Problemet var at den kostet 650.000 kroner og hun startet en innsamlingsaksjon blant venner og kjente. Siden det «bare» kom inn 100.000 kroner, valgte moren Mona Nordstokke i sommer å selge leiligheten sin for å hjelpe datteren. Hun leier nå en leilighet i stedet.
- Jeg har sett hvor dårlig Mia-Marlena har vært i 13 år, og hun blir ikke bedre. Det er greit med penger og leilighet, men det er ingenting som er viktigere enn å ha en helse som fungerer, fastslår Mona Nordstokke.

HELT STIV I NAKKEN

Målet er å bli så smertefri som mulig, men enn så lenge sliter Mia-Marlena med smerter etter operasjonen. Hun kan ikke bevege hodet noe særlig til sidene eller opp og ned. Slik kommer det til å være for alltid, siden nakkevirvlene er skudd sammen.
- Jeg visste at jeg ville bli ganske stiv i nakken, men det er vanskelig å forestille seg på forhånd hvordan det blir. Enn så lenge tenker jeg ikke så mye på at smertene jeg hadde før, er borte. Dette fordi jeg må venne meg til å være stiv i nakken og fortsatt har sterke smerter etter operasjonen, sier hun.
Mia-Marlena har fått beskjed fra legene om at det vil ta én til to måneder til før operasjonssmertene er borte. Da kan hun så smått starte med trening og fysioterapi.
- I går greide jeg å ta ut av oppvaskmaskinen for første gang siden jeg kom hjem for to uker siden. Jeg vet ikke hva jeg skulle ha gjort uten all hjelpen fra mamma. Hun kommer hver dag for å lage middag til meg og sønnen min på 13 år. Hjelpen hennes er helt uvurderlig, skryter datteren. 


ARRET: Seks av nakkevirvlene til Mia-Marlena ble skrudd sammen under operasjonen som tok sju timer.

ANGRER IKKE

Mia-Marlena Nordstokke er den første nordmannen som har fått utført en slik operasjon i Barcelona.
Kirurgen som opererte henne har bare utført denne typen operasjon i ett år. Da på pasienter fra blant annet England og Sverige.
- Jeg møtte pasienten fra Sverige rett før jeg selv ble operert og hadde to spørsmål til henne. «Hvor lenge hadde du vondt?» og «Angrer du?». Hun hadde vondt i seks dager og angret ikke, sier Mia-Marlena Nordstokke.
Også hun hadde umenneskelige smerter de første seks dagene etter operasjonen. Hun beskriver det som å ha blitt overkjørt av et tog.
- Hvis jeg hadde visst hvor vondt det ville være rett etter operasjonen hadde jeg ikke turt å gjøre det. Mange sa til meg før jeg reiste, at jeg var tøff som skulle gjøre det. I ettertid ser jeg nok jeg har vært litt naiv og ikke visst helt hva jeg gikk til, sier hun ærlig.
Angrer du på operasjonen?
- Nei, nå som jeg har kommet gjennom det verste, kan jeg se at det kanskje blir verdt alle smertene jeg hadde i starten. Jeg vil likevel råde andre som står i samme situasjon om å være litt bedre psykisk forberedt på det som venter og planlegge tiden etterpå. Jeg hadde kun fokus på operasjonen, sier hun.

HJELPER Å GÅ TUR

Moren Mona var sammen med henne hele tiden i Barcelona og bodde på samme rom.
- Det var forferdelig å se hvor vondt hun hadde det, og ikke kunne gjøre noe annet enn å bare være der. Nå er vi takknemlige over at operasjonen vi har snakket om i flere år er over, og prøver å se framover, sier Mona Nordstokke.
Flere ganger i uka går hun og datteren tur. Det er en aktivitet som hjelper mot smertene. Mia-Marlena går gjerne 10.000 skritt hver dag. Rekorden er 20.000.
- Jeg blir sliten og får vondt av å sitte og å ligge. Når jeg går tur har jeg ikke noe press på skuldre og nakke. Etter at jeg begynte å gå turer på dagen, sover jeg også bedre om natta, sier hun.
Hun drømmer om å jobbe fullt, men innser at det neppe vil skje. I dag er hun 95 prosent ufør, men jobber i en 20 prosent stilling som daglig leder i Agder Parkour, et aktivitetstilbud for barn og unge som hun selv startet for fire år siden.
- Agder Parkour er mitt andre barn. Drømmen min er å starte et stort aktivitetssenter i Kristiansand, men da må jeg bli frisk først, sier Mia- Marlena Nordstokke. 

Fakta

Nakkeskader

► Betegnelsen «whiplash» ble første gang brukt i 1928 for å beskrive et syndrom som oppsto etter trafikkulykker ved påkjørsel bakfra.

► I en rapport fra Senter for medisinsk metodevurdering ble det konkludert at akutte nakkeslengskader (innen tre dager) forekommer hos 3-5 prosent av alle som har blitt utsatt for en nakkeskademekanisme etter biluhell.

► Dette tilsvarer cirka 2000 nye tilfeller hvert år.

► Cirka ti prosent av disse utvikler kroniske plager.

Kilde: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten