Lillian går til scenen

Standupshow i april:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: MAI LINN TRONSTAD/JACOB JOHANNES BUCHARD

Publisert: 21.11.2017. Sist endret: 22.11.2017 08:48:56


Etter å ha bydd på seg selv gjennom trykksverte i tjue år, er Lillian Røssaak klar for å entre scenen som byens nye «standup-dronning».


Fakta

LILLIAN RØSSAAK (43)

Oppvokst og bor på Grim. Gift, tre barn.

Har vært frilansskribent hele sitt yrkesliv. Skrev petiter for Fædrelandsvennen i ti år, hvorav noen kom ut i bokform. Har jobbet i kommunikasjonshuset Dale+Bang og vært morgenkåsør på radio i NRK Sørlandet. Skriver nå petiter i Kristiansand Avis.

Debuterer med fire standup-show på Kick 25.-28. april 2018.

KVADRATUREN: I tjue år har hun bydd på seg selv, blant annet gjennom petiter i Fædrelandsvennen og nå i Kristiansand Avis. I flere år har hun gått svanger med en idé som skal utspilles på Kick Scene i april neste år, hele fire kvelder på rad. Lillian Røssaak jobber med sitt første standup-show.

- Jeg kjenner at jeg blir veldig høy og mørk og liten og skjelvende på samme tid. Men det blir sabla gøy da, herlig land.

Hvordan ser du dem for deg; minuttene før showet, bak scenen, med cava-glasset i hånda og en siste sjekk på at bh-en sitter som den skal?

- Jeg kommer til å synkronisere puppene, men ikke drikke. Jeg er nok nervøs hele dagen, og klarer ikke spise eller drikke noen ting. Vil nok sitte mest på do og grine og tenke «Hvorfor utsetter jeg meg for dette?» Men etterpå, om responsen er god… det er en helt fantastisk følelse, sier Lillian Røssaak.

Tilbake til minuttene før hun entrer Kick scene med sin første standupforestilling:

- Jeg håper jeg hører at publikum koser seg der ute. Men det viktigste er at jeg har det gøy, flirer hun.

Også kommer du ut på scenen og kjører i gang «En aften med Lillian». Hva om ingen ler?

- Da må jeg vel spandere øl på alle, for da har de ikke drukket nok. Men jeg tror de som kommer for å se meg vil le. De kjenner meg jo litt fra før. 


PÅ KIRKETRAPPA: Bak disse dørene har Lillian Røssaak tilbrakt mange timer på kirkebenken i barndommen 

Menigheten

Mye kreativitet ble født mens Lillian satt og tvinnet tomler på kirkebenken i Menigheten Samfundet i oppveksten.

- Jeg talte lysene i kirka, plussa salmenumrene sammen og tomlene mine hadde samtaler med hverandre. Bare prekenen varte jo en time, forteller hun mens vi er på vei til den gamle skolegården for å ta bilder.

Hun er litt nervøs, men flere lærere, gamle kjente, kommer bort og snakker om hvor mye de ler av petitene hennes, kjenner seg igjen. Hun svarer at hun nå skal ha eget show, og naturlig nok kommer til å snakke om oppveksten i menigheten. «Med varme», vektlegger hun. For selv om hun nå er utmeldt av Samfundet, har hun gode følelser for det hun en gang var en del av, og gode venner derfra.

- Jeg skulle egentlig vært en nibarnsmor på Galgeberg, med krystallglass til 50, den nærmeste familien, og med minibuss og reservert plass i himmelen. Jeg var sammen med prestesønnen, ser du.

Slik ble det ikke. Lillian bor i det hun kaller «byens lengste hus», den tidligere bispeboligen på Grim, med sin journalist-ektemann. Der sliter hun parketten mens hun vandrer fram og tilbake og øver på sitt nye show mens hun veiver med armene.

 

Familien

Hva synes din mann og dine tre barn om at du nå går til scenen og kan hende serverer morsomheter om dem? Er de nervøse, eller er det sånn at det som skjer i bispeboligen…

- … det skjer i hele verden. He he. Nei, de er vant til dette. Det er heller ikke alt jeg sier som er sant, men det beste kommer fra hjertet og magen. Mamma juger jeg aldri om, hun er en glede på denne kloden som jeg ikke trenger pynte på, sier Lillian, og legger til:

- Jeg kommer også til å snakke om hvordan det er å være husmor med slakk i løpestrengen og hvorfor menn i ekteskap lever lenger enn ugifte.  Og hvordan det kan være å spre DNA-et sånn at man må dele ut kart til ungene så de vet hvem de kan ligge med når de blir voksne, sånn i tilfelle de støyter på noen i slekta, ler Lillian, som har tre barn med tre menn - og selvironi i bøtter og spann. 

GAMLE TRAKTER: Oppveksten i Samfundet er noe av det som vil bli omtalt på scenen. 


Lillians humor

Selv ler Lillian så hun griner av Truls Svendsen og Linn Skåber, og har derfor hengt opp bilder av dem på do til daglig inspirasjon. Hun beskriver seg selv som en blanding av Skåber og Leif Juster.

- Jeg er ikke med på konkurransen om å være frekkest mulig med hverandre, som noen komikere driver med. Roasting heter det visst. Det er stor forskjell på å henge ut folk og fleipe med folk. Det må helst også være litt substans i det jeg skal snakke om, noe folk kan kjenne seg igjen i. Uten for mye moral, det er kjedelig. Jeg er tross alt ikke en bitter 40-åring, mer ei lettliva sørlandspige.


TAR POSISJON: Lillian Røssaak promoteres som intet mindre enn «Sørlandets standup-dronning» når hun entrer Kick scene fire kvelder på rad april neste år. FOTO: JACOB JOHANNES BUCHARD

 

Jernteppe

Hun er ikke uerfaren i å underholde et publikum verbalt, Lillian har fått folk til å le på både julebord og andre tilstelninger. Én gang, men bare en, fikk hun jernteppe og måtte beklage, før hun gikk til nærmeste bensinstasjon og trøstespiste. Da hadde hun glemt fuskelappene hjemme. Å servere en helaften er nytt, og denne gangen gjemmer hun et par fuskelapper i bh-en.

- Vi får se om dette blir en bra «unge». Hvis ikke dytter vi den bare inn igjen og lar den ruge litt til, sier hun.

Ved siden av Lillians muntlige morsomheter, tør hun nesten love overraskelser på scenen. Ifølge henne selv, behersker hun alle danseformer etter øving på parketten hjemme, kanskje får hun lyst til å vise noen av dem fram når hun først står på en scene under flatterende lys.

- Det er ikke sånn at jeg brenner etter å komme meg ut i rampelyset. Men de tingene jeg kan, krever tilfeldigvis spotlight, og jeg trives godt med det. Om folk vil betale for å se på at jeg driter meg ut, er jo det en ekstra velsignelse.

- Fy søren så tøft!

Komiker Rune Andersen, som selv er aktuell med forestillingen «Lykkeliten» januar neste år, synes nyheten om Lillians standup-planer er strålende. Entusiasmen blir ikke mindre når han får høre at hun starter med hele fire forestillinger på Kick Scene.

- En veldig stor applaus for henne, fy søren så tøft! Vi trenger flere kvinnelige komikere på Sørlandet, og i Norge, det er ikke for mange av dem. Nå ble jeg glad.

Han sier det er viktig å ha en enorm mengde kunnskap når man driver i denne bransjen, og påpeker at Lillian er en kunnskapsrik dame.

- Hun har jo drevet som journalist i mange år, og skriver fantastiske petiter. Det blir spennende å se hvordan hun klarer å formidle verbalt. Jeg er ikke i tvil om at dette blir bra. Hun har en tekstbank større enn de fleste, og en ekte «standuper» skriver jo mesteparten av tekstene sine selv, sier han.

«Timing» er ifølge Andersen et viktig stikkord, enten man driver med standup, komikk, skuespiller eller revy.

- Enten har man det, eller så har man det ikke, det er vanskelig å lære. Det handler om å se når man skal ta pause, veksle tempo eller øke intensitet. Man må føle på publikum for å få en organisk forestilling, få sal og scene til å «snakke sammen», sier Andersen, og legger til:

- En annen ting «standupere» må beherske, er de små improvisasjonene som nesten alltid dukker opp. Er man god på det, blir det råstilig.

- Et vidunderlig skråblikk

Da Lillian Røssaak spurte Jan Kenneth Transeth om hvordan hun burde går fram for å booke seg et show, var svaret «jeg vil være med!» Transeth, direktør for Dirty Old Town, tok på seg arrangør- og produsenthatten og booket henne inn på Kick. Mens andre spør om hvordan de kan få inn flest publikummere, spurte han om det motsatte for å skape et intimt kafé-teater.

- Vi prøver å gjenskape følelsen av de røykfylte kneipene på 80-tallet hvor komikere som Bill Hicks herjet. Jeg tror den stilen vil passe Lillian godt, sier Transeth, som har mye erfaring med å arrangere konserter men er fersk innen standup.

Han ser på det som «en veldig morsom utfordring», og sier at å jobbe med dette er lystbetont og byr på mye latter.

- Jeg er kjempefan av Lillian og har virkelig troa. Lillian har gjennom tjue år hatt et vidunderlig skråblikk på Sørlandet og menneskenaturen her.  Ingen andre er i nærheten av å fortelle historier som henne.

Etter praten med Lillian for et par måneder siden, fant Transeth fram ei bok i hylla: «Lillians petiter».

- Hun har en kjerne i petitene sine som er veldig «Lilliansk». Når hun nå trekker ut det beste og lager en helaften, har hun mye gull å ta av, sier Transeth, som kommer til å promotere henne som intet mindre enn «Sørlandets standupdronning».

- Hun lurte på om ikke det var å gå litt hardt ut, men selvsagt skal vi kalle henne det. Ingen andre har jo tatt den posisjonen før nå.


Fakta

LILLIAN RØSSAAK (43)

Oppvokst og bor på Grim. Gift, tre barn.

Har vært frilansskribent hele sitt yrkesliv. Skrev petiter for Fædrelandsvennen i ti år, hvorav noen kom ut i bokform. Har jobbet i kommunikasjonshuset Dale+Bang og vært morgenkåsør på radio i NRK Sørlandet. Skriver nå petiter i Kristiansand Avis.

Debuterer med fire standup-show på Kick 25.-28. april 2018.