Koloni av katter

Ukas hjemløse


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 30.11.2017. Sist endret: 30.11.2017 10:56:24


I løpet av tre år har organisasjonen fått inn rundt 50 katter fra samme sted. - Sånn kan det gå når man ikke steriliserer eller kastrerer katten sin, melder Dyrenes Beskytter.


TINNHEIA: - I løpet av et par år har vi hentet rundt 50 katter fra en koloni på Trysnes i Søgne, som har blitt temmet og satt i nye hjem. Det har vært en enorm jobb. Derfor vil vi gjerne sette lys på konsekvensene av å forlate «feriekattene» og hvor galt det kan gå om man ikke kastrerer og steriliserer, sier Inger Lise Eriksen, frivillig i Dyrenes Beskytter Kristiansand.
Sammen med tre andre, har hun nå startet en undergruppe av organisasjonen, med formål å sikre også redde, sky og ville katter en ny sjanse.
- Redde katter er dessverre nedprioritert av alle som ønsker seg katt. De er jo like glad i livet sitt som andre katter. Vi har blant annet noen få katter fra Trysnes-kolonien som er temmet og venter nye hjem.

Levde på søppel

Det begynte for tre år siden, da en av de frivillige i Dyrenes Beskytter observerte flere katter som så ut til å være hjemløse på Trysnes. De undersøkte saken, og fant fort ut at det var en flokk som holdt til i området.
- Kattene levde på matrester fra søppelet, fiskeslo og annet turister slang til dem i rykk og napp. De første vi tok inn var avmagrede, livredde kattunger. Vi klarte heldigvis å redde dem - og deretter gikk det slag i slag. Fastboende tok kontakt, og i samarbeid med dem, ble tre hunnkatter sterilisert og fikk leve videre i det fri - men med egen base hos mennesker som ønsket å ta ansvar for dem. De lever i dag et godt liv under oppsyn, sier Eriksen. 


NY GRUPPE: Kjellaug Røyland (t.v.), Inger Lise Eriksen og to andre frivillige i Dyrenes Beskytter Kristiansand, har startet en undergruppe for å sikre redde, sky eller ville katter en ny sjanse. FOTO: DYRENES BESKYTTER KRISTIANSAND

Kunne ikke reddes

Det dukket stadig opp flere katter og kattunger, og organisasjonen tok umiddelbart inn alle de små. Én av dem var det for sent å redde.
- Lille Tristan hadde fått begge øynene hakket i stykker av havmåker. Han var så avmagret og svak at det var umulig å redde ham, sier Eriksen.
De frivillige begynte å ane hvor stor kolonien av katter var på Trysnes, og la hodene i bløt. Den største utfordringen var at nesten alle kattene var livredde mennesker. De etterlyste nye fosterhjem og stilte egne stuer til disposisjon.
- Periodevis følte vi at vi stanget hodene i veggen, men vi kunne ikke gi dem opp. Som min med-frivillige Kjellaug sier: «Har man sett en hjemløs katt i øynene, klarer man ikke å glemme den», sier Eriksen.

Vanskelig å temme

Måneder ble til år, med oppturer og nedturer. Så fort de hentet inn nye katter derfra, dukket det opp nye. Nå er nærmere 50 katter reddet.
- Det har vært blod, svette og tårer, men nå er de aller fleste temmet og allerede i nye, gode hjem. Noen få var for syke til å reddes, og vi har hatt et godt samarbeid med mattilsynet som har tatt seg av disse. Fremdeles går det noen katter igjen der ute, og vi håper å finne en løsning også for dem, sier Eriksen.
Organisasjonen har nå fire katter fra kolonien inne som er trygge nok for nye hjem.
- Redde, hjemløse katter tar ofte lang tid å temme. De har med seg mange vonde opplevelser og minner. Ofte er det vanskelig å vurdere hvor redd og traumatisert en katt er, og hvordan veien videre skal legges. Dette krever ressurser, erfaringer og oppfølging, sier Eriksen, og avslutter:
- Dyrenes Beskytter ønsker å hjelpe disse kattene på best mulig måte. Derfor har vi dannet en undergruppe spesielt for disse kattene, for å gi dem hjelpen de trenger til et nytt liv.